Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Sara “Fitnessfeministen” Dahlström vill få oss att träna utan ångest

Med sitt instagramkonto och bloggen Fitnessfeministen inspirerar Sara Dahlström dagligen tiotusentals följare till kroppspositivism och träningsglädje – och det planerar hon att fortsätta göra som Hälsa & Fitness nya chefredaktör. ”Jag hoppas och tror att våra läsare kommer uppskatta att få läsa om träning och hälsa på ett kul och ångestfritt sätt”, säger hon.

En tidning som sprudlar av träningsglädje utan att innehålla hets och framkalla ångest – det är visionen Sara har för Hälsa & Fitness som ny chefredaktör.

– Jag vill göra en tidning som ger inspiration till att träna och må bra, men som inte får mig att hata min kropp, säger Sara.

Och det är just dessa teman – träningsglädje och kroppspositivism – som präglar hennes Instagramkonto och bloggen hon driver under namnet Fitnessfeministen. Men det har inte alltid varit självklart för Sara att acceptera sin kropp och träna för att det är kul, tvärtom har det varit en lång resa dit.

– Jag önskar inte min värsta fiende den här sjukdomen, men tack vare hjärntumören har jag lärt mig att älska träning – och mig själv.

Allt började när Sara var 17 år och gick danslinjen på gymnasiet. Plötsligt började hon se suddigt och drabbades av en huvudvärk som aldrig gick över.

– Jag gick till skolsköterskan och fick höra att det var migrän. Så jag fick mediciner utskrivna, men det hjälpte inte.

Till slut besökte hon sin vårdcentral, och skickades omedelbart till barnakuten där olika prover togs. Ett par dagar senare röntgades hon och efter ytterligare några dagar kom telefonsamtalet. Hon skulle tillsammans med sina föräldrar komma till sjukhuset så fort som möjligt. Där fick hon beskedet om att hon hade en hjärntumör.

– Jag kommer ihåg att jag kräktes när jag fick veta det, men jag tror ändå inte att jag riktigt hade förstått det. Vi har till exempel en bild av när jag samma kväll ligger i en sjukhussäng i Linköping och är glad eftersom jag tyckte det var kul att det gick att justera höjden på den.

Tumören var ungefär i samma storlek som en pingisboll och satt på hypofysen, en del av hjärnan som styr hormonerna. Den var nära att tänja ut synnerverna och göra Sara blind, så redan morgonen efter opererades den bort. Operationen var lyckad – de lyckades ta bort den största delen av tumören och Sara hade synen tillbaka när hon vaknade. Men det fanns en stor nackdel, som skulle komma att påverka resten av hennes liv.

– För att kunna operera bort tumören var man tvungen att förstöra i princip hela hypofysen. När jag vaknade upp efter operationen hade jag alltså plötsligt ingen normal hormonproduktion alls och från och med den stunden är jag totalt beroende av läkemedel för att ens kunna överleva.

Från underviktig till överviktig
Förutom att det rent fysiskt är tufft att behöva ta runt 20 mediciner och en spruta varje dag så gör det också att hon är mycket tröttare.

– Teoretiskt sett ska medicinerna göra att jag fungerar som en ”normal” människa, men det är svårt att få till doserna så att det blir precis lagom. Speciellt när det är så många olika som ska samverka.

Operationen gjorde också att hennes kropp förändrades snabbt. Det beror delvis på att hennes sköldkörtelhormoner, som huvudsakligen styr ämnesomsättningen, slutade fungera helt. Samtidigt var hon tvungen att börja ta kortisontabletter dagligen, vilket bland annat har som bieffekt att kroppen lagrar extra mycket vätska och fett.

Annons

– Kortisonet måste jag ta för att ersätta stresshormonet kortisol, ett livsnödvändigt hormon som alla friska har naturligt. Skulle jag sluta ta kortison uppskattar man att jag skulle dö inom två dygn.

Sara hade alltid varit underviktig, och att hon nu snabbt gick upp i vikt kom som en chock.

– Innan operationen så kunde jag äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt. Jag misstänker att det redan då berodde på att min hormonbalans var störd, för tumören har förmodligen funnits där sedan jag var liten.

Nu gällde exakta motsatsen. Och som en 17-åring som aldrig hade hört talas om kroppspositivism såg hon bara en lösning.

– Jag började äta max 700 kalorier  och tränade en timme kondition om dagen. Det var fruktansvärt, det hände till och med att jag var nära att börja gråta under spinningpass för att jag avskydde det så mycket men trodde att jag var tvungen att göra det. Att acceptera att jag inte var smal längre fanns liksom inte på kartan.

Vändningen kom i form av kettlebells. Det fanns ett gruppträningspass på hennes gym där man tränade med kettlebells, och Sara gick dit eftersom hon hade hört att det brände mycket kalorier.

– Jag var verkligen förvånad efter passet, eftersom jag under en hel timme hade haft pulsen ungefär lika högt som under ett spinningpass utan att kolla på klockan en enda gång eller ens önska att det skulle ta slut. Jag tyckte till och med att det var kul, vilket jag definitivt inte kunde säga när jag stod en timme på crosstrainern, berättar hon.

Efter det passet hade hon svårt att motivera sig till att ställa sig på löpbandet eller crosstrainern och göra den där träningen hon egentligen tyckte var så tråkig. Istället fortsatte hon gå på kettlebellpassen, och började träna på egen hand med kettlebells. Det var så hon upptäckte crossfit.

– När jag började gå på crossfit var det fortfarande bara med målet att bränna kalorier och gå ner i vikt. Men det dröjde inte lång tid innan jag ville lära mig att stå på händer, göra pull-ups, klara av passen på kortare tid och helt enkelt bli bättre. Det gav mig ett annat syfte med träningen, och fick mig att glömma en del av kroppshetsen.

Enligt Sara har hon crossfit att tacka för att hon över huvud taget började lyfta vikter. Crosssfit består av en blandning av bland annat gymnastik, uthållighetsträning, styrkelyft och tyngdlyftning som ofta genomförs i cirkelform, och hon märkte snabbt att det var de tunga lyften hon tyckte var roligast.

– När jag sedan insåg att man kunde skippa det tråkiga, det vill säga att göra burpees och springa, och istället bara ägna sig åt tyngdlyftning och styrkelyft slutade jag på crossfit och blev istället medlem i en atletklubb, säger Sara.

Det var nu, på Kalmar Atletklubb, hon verkligen fick en förändrad inställning till träning.

– Det är en helt annan sak att träna på en atletklubb. Där är det inga som tränar för att gå ner i vikt eller bli snygga, utan alla fokuserar bara på att bli bättre på det de gör – att lyfta tunga vikter. När jag började träna där ville jag bara lära mig tekniken och lyfta för att det var kul, men alla som tränade där var så motiverande och peppande så efter ett tag började jag tävla i styrkelyft.

I och med att träningen gick från att vara något som bara skulle bränna kalorier till att vara en sport som hon skulle prestera i förändrades också Saras syn på sin egen kropp.

– Genom att jag fokuserade på att lyfta tungt och att hela tiden förbättras fick min kropp ett annat syfte än att bara vara snygg. Jag började uppskatta den för andra saker – som att den är stark och klarar av så mycket påfrestningar.

Över 20 000 följare
Insikten av att träning kan vara något roligt som får en att må bättre, istället för att vara ångestfyllt och tråkigt, var något Sara ville sprida vidare. Drömmen var att få skriva om träning på ett sätt som inspirerar till träningsglädje. Direkt efter gymnasiet började hon därför studera Journalistik och medieproduktion på Linnéuniversitetet, och tog efter andra året ett sabbatsår för att utbilda sig till personlig tränare. Planen lyckades – hon fick snabbt drömjobbet.

– Jag tog examen en fredag för lite mer än två år sedan, och direkt på måndagen började jag jobba som redaktör på Hälsa & Fitness.

Sara har fortsatt lyfta tunga vikter, men har för tillfället lagt styrkelyfttävlingarna på hyllan för att istället tävla i strongwoman. Hon driver dessutom den största bloggen på halsafitness.se och har över 20 000 följare på sitt instagramkonto – och allt detta med ett tydligt syfte.

– Jag vill hindra andra från att plåga sig själva som jag gjorde innan när jag gick på en svältdiet och tvingade mig själv att träna på ett sätt jag avskydde. Målet är att dela med mig av kroppspositivismen och träningsglädjen som har betytt så enormt mycket för mig – herregud, jag vet inte vad jag hade gjort om jag hade fortsatt stå en timme på crosstrainern varje dag. Att jag nu får sprida detta i Hälsa & Fitness känns fantastiskt, säger hon.

För det är just det Sara planerar att göra som ny chefredaktör.

– Så många gånger jag har köpt träningstidningar för att få inspiration, och så har det bara slutat med att jag känner mig dålig och att jag vill börja hetsbanta.

Hon förklarar att det inte innebär att viktnedgång är ett bannlyst ämne i tidningen.

– Det är många som kämpar för att gå ner i vikt, och det finns så extremt mycket idiotiska råd där ute. Därför känner jag att det är vår plikt att dela med oss av sann, faktabaserad information som har sin grund i forskningen. Men jag tycker det är viktigt att inte koppla ihop träning med viktnedgång. Träning är något som kan få oss att må fantastiskt både fysiskt och psykiskt, och ska inte reduceras till att bara vara en viktnedgångsmetod. Då är det stor risk att det slutar med att folk gör som jag gjorde, och bara står på crosstrainern en timme för att bränna så mycket kalorier som möjligt.

Hon kommer också försöka få in mer mångfald.

– Jag vill ha en större variation av kroppsformer, hudfärger, läggningar, åldrar, bakgrunder och mycket mer. Jag vill visa att träning inte bara är för personer som är smala och ser ut som normen, utan att det är till för alla. Och så kommer jag självklart vara noga med att vi aldrig likställer smalt med snyggt. Jag menar, det är ju bara att kolla på omslaget – det är rätt snyggt även om jag inte är smal.

Sara menar dock att det inte är det allra lättaste uppdraget att skapa en ångestfri träningstidning som är fri från vikthets.

– Det finns en anledning till varför vi ser rubriker av typen ”så går du ner X kg på X veckor” eller ”kom i form till stranden” på så många omslag – det säljer helt enkelt. Men jag vill inte att vi ska tjäna pengar på att folk mår dåligt och får en sämre självkänsla. Jag hoppas och tror att våra läsare kommer uppskatta att få läsa om träning och hälsa på ett kul och ångestfritt sätt.

 

FOTO: Matilda Engström
HÅR & MAKEUP: Elvira Berglund
TACK TILL: Pischa Strindstedt för lånet av Wörkout The Studio

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.