Vi behöver äta allsidigt för att få i oss av alla viktiga näringsämnen – men det finns tre typer av vitaminer som kan vara bra att ha extra koll på och bunkra upp med inför hösten.
Vitamin B6
Många livsmedel är rika på B-vitaminer, men få av dem innehåller mycket av just B6. Därför ligger många i riskzonen för att lida brist på detta vitamin som har till främsta uppgift att motverka trötthet och utmattning.
C-vitamin
Vi får ofta höra att livsmedel innehåller mycket C-vitamin, men vad alla inte vet är att C-vitamin är väldigt känsligt för tillagningsprocesser, och att många källor därför urlakas innan vi hinner stoppa dem i munnen. För att kunna ta upp järn ur fullkornsprodukter och grönsaker krävs C-vitamin, vilket kan vara bra att tänka på särskilt om du är vegetarian eller vegan.
D-vitamin
Få livsmedel är naturligt rika på D-vitamin, och många av oss är därför beroende dels av livsmedel som berikats med D-vitamin, dels av solens strålar så att huden kan producera vitaminet. Ät mycket fet fisk och ägg vintertid och ta D-vitamintillskott under de mörka månaderna om du tror att du inte får i dig tillräckligt.
Text: Sabrina Barr och Emma Samuelsson