Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

Hälsosam på insidan och utsidan

Det är inte bara utsidan som räknas – här är några vanliga hälsoproblem som många drabbas av, men som få pratar om. 

Hälsa handlar inte bara om att gå till gymmet och träna regelbundet eller att stoppa i sig några salladsblad då och då. Det finns många andra faktorer att tänka på för att må bra på både insidan och utsidan. Det poängterar Juliet McGrattan i sin nya bok Sorted: The Active Woman’s Guide to Health, där hon tar upp allt från psykisk ohälsa till hur du hanterar skador och hur menscykeln påverkar dig. Vi har tagit en titt på några vanliga problem som hindrar dig från att må bra, och berättar hur du kan överkomma dem.

Psykisk hälsa
Det finns fortfarande ett tydligt stigma när det kommer till att prata om psykisk hälsa. Många av oss tycker det känns helt naturligt att gå till läkaren för att prata om ett fysiskt besvär, men inte när det kommer till psykiska problem. Vem som helst kan i tystnad lida av psykiska hälsoproblem, men många skäms över att prata om det. Den mentala hälsan kan ha en stor påverkan på ditt liv. I en brittisk studie kom man till exempel fram till att hela 11,7 miljoner arbetsdagar gick förlorade år 2015/2016 till följd av stress, depression och ångest.

Din mentala hälsa kan också påverka din träningsprestation och skapa osäkerhet. Det är helt normalt att känna sig nervös innan stora tävlingar, men en helt annan sak att alltid känna ångest. Så här skriver Juliet om hur ångest kan påverka din träning i boken: ”När du är nervös har du höga mängder av stresshormoner och signalsubstanser i kroppen. Några av dessa är adrenalin och kortison, som utsöndras när du befinner dig i en farlig situation. Detta kallas för ’flykt- och kampresponsen’ och aktiveras när kroppen tror att den befinner sig i fara.” Detta kan leda till att du känner dig överväldigad i vanliga situationer och att du har svårt att reagera normalt.

Om du tror att du lider av psykiska hälsoproblem är det viktigt att prata med någon du litar på. Det kan vara en vän, familjemedlem, läkare eller psykolog. Det viktigaste är att du vågar prata!

Matsmältning
Matsmältningen är en enkel process, men många har besvär med den. Även de vanligaste matsmältningsproblemen kan skapa lidande i vardagen och hindra dig från att leva livet till fullo.

Annons

I boken skriver Juliet att kvinnor har två gånger så stor risk att drabbas av IBS (Irritated Bowel Syndrome) än män, och att man oftast drabbas i 20-års åldern. Men det kan börja när som helst och kan vara allt från lite besvärligt till ett allvarligt problem. ”Det finns mycket vi inte förstår om IBS. Tarmen verkar helt enkelt bli överkänslig, vilket bland annat kan leda till magsmärta, uppblåsthet, diarré och förstoppning. De här symptomen kan komma och gå och du kanske inte får alla.” Att leva med matsmältningsproblem som IBS, halsbränna eller löparmage kan vara extremt frustrerande, men det finns många saker du kan göra för att hantera dem och leva så aktivt som möjligt.

När du tränar regelbundet är det viktigt att du är medveten om vad du äter och när du äter det. Framför allt måste du lära känna din kropp. Medan vissa kan springa en kvart efter att de har ätit en stor måltid finns det de som har svårt att röra sig inom två timmar efter ett mellanmål. Om du märker att din mage känns upprörd och irriterad när du tränar kan du testa att äta tidigare än vanligt för att se om det gör någon skillnad. Kanske är du en av dem som presterar bäst på tom mage till och med? Om du testar att springa utan att ha ätit något innan är det dock viktigt att ta med dig något mellanmål om du skulle behöva det på vägen, och att inte springa för långt de första gångerna. Det handlar om att testa sig fram för att upptäcka vad som passar dig.

Mens
Trots att nästan halva jordens befolkning har det så är mens konstigt nog fortfarande ett ämne som är lite tabu. Det finns inget pinsamt med att ha mens, men det kan orsaka stora problem för många kvinnor. Framför allt kan det påverka träningen. ”Om du har mycket blödningar eller får mycket mensvärk kan du ha svårt att träna under tiden. Om du inte tränar på fyra dagar varje månad innebär det att du går miste om hela 48 träningsdagar om året.” Att behöva avstå från träning på grund av menstruationsbesvär är frustrerande men tyvärr är det något många kvinnor gör.

När Sportbladet gjorde en undersökning bland svenska landslagsaktuella kvinnor visade det sig att sju av tio tycker att deras dagsform påverkas under menstruationen. Hela 73 procent upplevde dessutom att det fanns för lite kunskap om mens, och hälften menade att de inte kände att de kunde tala med sina tränare och ledare om hur mensen påverkade deras idrottande.

Ett av de stora problemen är alltså bristen på kunskap och att det upplevs som tabubelagt. Men även om menstruationen kan göra att det känns jobbigare, eller till och med omöjligt, att träna så är det viktigt att veta att du inte behöver avstå från det. Tvärtom finns det många goda skäl till att träna även när du har mens, och det finns många metoder att ta till för att undvika vanliga menstruationsrelaterade problem. Om du till exempel blöder mycket kan du använda särskilda trosor som är gjorda för att hindra läckage. Har du mycket mensvärk kan du söka dig till din vårdcentral och testa vissa läkemedel mot det. Alla är unika så testa dig fram för att hitta det som passar dig, och vänd dig till vården om du lider mycket.

Vanliga skador
Alla erfarna atleter vet att skaderisken är något du hela tiden behöver tänka på. Att skada sig är definitivt inte kul, speciellt inte om det innebär att du måste pausa från träningen. Det första du bör göra när du skadar dig är att söka professionell hjälp så tidigt som möjligt. Det finns ingen mening med att härda ut och kämpa vidare om du har ont. Du kommer bara skada dig ännu mer och ångra att du inte sökte hjälp tidigare.

I Sorted berättar Juliet om PRICE, en metod för att behandla skador direkt när de uppstår. Det står för Protection (skydda), Rest (vila), Ice (kyla), Compression (tryck) och Elevation (högläge) och har som huvudsyfte att begränsa blödningen och förebygga och linda smärta. Gör du detta ökar chansen för att behandlingen efteråt ska vara lyckad.

Det finns många vanliga idrottsskador som du förmodligen har hört talas om, även om du inte själv har drabbats av dem. En av dessa är stukningar, som beror på att ledbandet tänjs ut. Stukningar står för hela 25 procent av alla idrottsskador, och du kan till exempel förhindra det genom att värma upp ordentligt. Benhinneinflammation är en annan vanlig skada, som du till exempel kan drabbas av om du börjar springa utan att vara van, om du har fel skor eller springer på ett annorlunda underlag. Även hälseneinflammation är vanligt och kan uppstå om man belastar hälsenan för mycket under till exempel intensiv träning. Även om en skada verkar lindrig är det bättre att vara på den säkra sidan och söka hjälp innan du gör det värre.

Håll dig aktiv
Träning kan vara lika mycket av en mental utmaning som en fysisk. Att hitta motivationen till att gå till gymmet eller ta sig ut i löparspåret kan vara svårt ibland, speciellt om du har en skada eller är stressad. Men fördelarna med träning är inte bara ytliga – tvärtom har du som mest att vinna på att träna när du känner dig nere eller har mycket att göra. Träning kan till exempel både höja humöret och göra dig bättre på att hantera stress. Så när du har svårt att hitta motivationen kan du tänka en extra gång på varför du gör det du gör, och påminn dig om hur bra det får dig att må.

Men att leva en aktiv livsstil handlar inte bara om att hitta tid till träningen. Det innebär också att undvika för mycket stillasittande under dagen. Ärligt talat så är det många av oss som spenderar en stor del av dagen sittande, både på jobbet och när vi kommer hem och slänger oss i soffan. Och att du däremellan lägger en timme på gymmet kompenserar tyvärr inte för det.

Den senaste tiden har forskning visat att mycket stillasittande ökar risken för många sjukdomar. I en studie från 2016 som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Diabetologia såg man att varje stillasittande timme ledde till en hela 22 procent större ökning av risken för att utveckla diabetes typ 2. I en annan studie som publicerats i American Journal of Preventive Medicine har man analyserat data från 54 olika länder och kommit fram till att hela fyra procent av alla dödsfall beror på stillasittande. Skrämmande va? Som tur är så kan du minska riskerna betydligt genom att bara resa dig upp en gång i timmen och gå i några minuter.

 

TEXT: SABRINA BARR OCH SARA DAHLSTRÖM FOTO: SHUTTERSTOCK

Tags : hälsoproblem

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.