Annons

Vi i Skandinavien har ett rykte om att vara det lyckligaste folket i världen!

Hälsa 27 Aug 2017

Nya internationella trenden:  Lev lagom

Just nu är ordet lagom på allas läppar. Ja, det har det ju alltid varit i Sverige. Vi är ju kända för att vara lagom, och svenska är faktiskt det enda språket med just det ordet. Men efter att danska ”hygge” gjorde succé runt om i världen förra året är det just nu ”lagom” som alla vill uppnå.

Det gör oss egentligen inte särskilt förvånade. Efter alla extremt fixade selfies, bilder från träningspass och hälsosamma matbilder kommer en naturlig motreaktion för alla som inte vill överdriva åt något håll. Lagom handlar om att ta hand om sig själv, utan att gå för långt i någon riktning. Men hur blev det en trend utomlands?

Sharon McCracken är hållbarhetsledare på Ikea i Storbritannien och Irland och menar att det till stor del beror på att vi har blivit mer och mer medvetna om vårt psykiska välbefinnande de senaste åren. ”Folk här börjar inse att livet handlar om mer än att träna och äta bra.” Därför börjar de följa vår skandinaviska kultur för att hitta ett bättre sätt att leva, och introducerar ord som lagom och hygge i ordförrådet.

En annan anledning till att fler runtom i världen tar efter vår skandinaviska livsstil är att vi i Skandinavien har ett rykte om att vara det lyckligaste folket i världen. Och det är inte utan anledning – kollar vi på World Happiness Report, en undersökning som genomförs varje år för att rangordna vilket land världens lyckligaste människor bor i, kan vi se att de skandinaviska länderna alltid hamnar på topp tio.

Vad är lagom?
Medan hygge brukar beskrivas som ett emotionellt stadie med fokus på nöjdhet och avslappning definieras lagom som ett fokus på att uppnå balans i alla livets områden.  ”När hygge var populärt fokuserade vi mer på att skapa en varm och inbjudande atmosfär med hjälp av rätt möbler och detaljer, medan lagom är mer av en livsstil som avgör vilka val vi gör i vardagen”, förklarar Sharon.

Även om ordet lagom nyligen har börjat nå andra länder än Sverige så finns det en lång historia bakom det. Ofta sägs det att lagom härstammar från det gamla bondesamhällets måltider, där alla fick dela på samma gryta och bägare. Ordet ”laget om” innebar att ingen skulle dricka för mycket eller
för lite – det vill säga helt lagom. Men det är kanske inte helt sanningsenligt, andra källor menar att ordet helt enkelt syftar till att något är helt enligt lagen.

Hitta balansen
Känner du inte igen dig i beskrivningen om svensken som en person med balans i alla delar av livet, och som varken behöver för mycket eller för lite i vardagen? Det är inte så konstigt. Även om vi traditionellt har levt väldigt lagom i Sverige så är vi alla olika, och alla har inte som mål att vara just lagom. Det är inget fel med det – kanske trivs du med att träna oftare än vad de flesta anser vara normalt, gillar att äta mat som andra tycker är överdrivet nyttig eller gillar att ha på dig kläder som är långt ifrån lagom.

Men om du känner att du  skulle må bra av att leva en mer balanserad och hållbar livsstil, som just är lagom, finns det några enkla tips att följa. För det första – fundera på vilka delar av livet du tycker antingen är för lite eller för mycket. Tränar du kanske lite för sällan? Jobbar du för mycket? Skulle du kanske behöva äta mer lagom stora portioner? Kanske kan upptäckten av ”lagom” för personer runt om i världen även vara ett uppvaknande för just dig!

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.