Annons

Ägg ger bättre blodvärden och minskat bukfett

Kost 14 Okt 2016

agg

Genom att äta tre till fyra ägg om dagen kan du få bättre hälsovärden och minskad bukfetma – tvärtom vad många tror.

Eftersom äggulor innehåller mycket kolesterol trodde många tidigare att det kunde leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Numera vet vi att det inte finns någon risk för det, eftersom kolesterol i livsmedel inte ger ett ökat kolesterol i blodet. Ny forskning visar dessutom att ägg tvärtom har massvis av fördelar – både för kolesterolet och för vikten.

I den nya studien lät man råttor äta antingen ägg eller ett annat livsmedel med liknande fettsyrasammansättning under sex veckor. Mängden de fick dagligen motsvarade ungefär tre till fyra äggulor. Under tiden mätta man flera hälsofaktorer, och det visade sig att äggen enbart hade positiva effekter.

Råttorna som åt äggulorna fick nämligen förbättrade kolesterolvärden och många andra metabola hälsofördelar. De fick också en minskning av fett i både levern och buken, trots att de fick i sig lika mycket energi som den andra gruppen. Så varför påverkades de olika grupperna så olika?

Jo, forskarna har kommit fram till att råttorna som åt äggulorna fick en minskning av ett enzym, vilket ledde till en sänkning av kolesterolet. Nu är den här studien visserligen gjord på råttor, men den visar trots allt att det inte finns någon anledning att hålla sig borta från äggen – tvärtom!

Källa

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.