Annons

Ägg – världens bästa livsmedel eller farligt kolesterol?

Kost 15 Sep 2015

äggDags att göra oss av med myten om att ägg höjer kolesterolet!

Enligt en ny undersökning från Svenska Ägg tror fortfarande sju av tio att det är farligt att få i sig kolesterol från mat – trots att motsatsen har bevisats sedan länge. Missförståndet grundar sig antagligen på Livsmedelsverkets gamla rekommendationer. Då rekommenderades ett intag på max 2-3 ägg i veckan, för att man trodde att kolesterolet i ägg kunde höja kolesterolet i blodet.

Sedan dess har forskare gång på gång kommit fram till att det inte stämmer. Mat med mycket kolesterol, som till exempel ägg, påverkar nämligen inte alls kolesterolet i blodet. Livsmedelsverket har därför ändrat sina rekommendationer, men tydligen har inte alla hängt med på den förändringen.

Det tycker vi är synd eftersom ägg antagligen är världens bästa livsmedel. Eller vad tycker ni?

Det är proteinrikt
Ett ägg innehåller runt sju gram protein, så stoppa i dig två stycken efter träningen för att maxa muskeluppbyggnaden.

Det går att variera
Du kan äta det hårdkokt, löskokt, pocherat, som en omelett, i en sås eller som bindemedel i bakverk – det finns få livsmedel som du kan använda på så många sätt.

Det är mättande
Några ägg till frukost kommer hålla dig mätt och belåten betydligt längre än en macka och en skål flingor.

Det är fullproppat av vitaminer
Ägg innehåller alla näringsämnen du behöver förutom C-vitamin.

Det är gott
Det är väl anledning nog?

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.