Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Annika Sjöö – förälskad i Paleokost!

Annika-köket-FOTO-John-Hagby

Hälsoinspiratören Annika Sjöö är sedan ett par år tillbaka förälskad i Paleokost, och har just släppt sin egen kokbok på temat. Hälsa & Fitness tog ett snack med henne om fördelarna med ”stenåldersmat”, och för att få tips på hur en vardag med Paleokost kan se ut. 

I december gick en av träningsprofilen, författaren och dansaren Annika Sjöös stora drömmar i uppfyllelse: Hon släppte sin första kokbok. Boken har temat Paleokost (även kallad stenålderskost), vilket betyder ”ursprungsmat”, alltså den typ av mat som vi livnärde oss på innan jordbruket gjorde sitt intåg i matindustrin. Inom Paleo undviker man socker, gluten och mjölk, men man utesluter inte någon näringsgrupp. Istället väljer man mat utifrån vad vi historiskt sett är anpassade för att äta, det vill säga så naturlig och icke-processad mat som möjligt. Förutom att kroppen har svårt att ta hand om raffinerade kolhydrater och mat med mycket industriella tillsatser, så hämmar de snabba kolhydraterna fettförbränningen medan protein, vissa sorters kolhydrater och bra fetter gynnar den, vilket också är en viktig utgångspunkt inom Paleo för alla som vill maxa sina träningsresultat.

– Inom Paleo utesluter man inte någon näringsgrupp. Däremot äter man inte alla sorters proteiner, fetter och kolhydrater utan man väljer det bästa ur varje näringsgrupp för att kunna maximera fettförbränningen, förklarar Annika.

Hon och hennes man Mikael har ätit enligt Paleo i drygt två år.

– Mitt intresse för Paleo väcktes i samband med att jag läste till kostrådgivare hösten 2012. Under kursen gick vi inte på djupet kring vad Paleo innebär, men vi diskuterade det här med att äta rent och naturligt. Jag googlade, köpte böcker och läste in mig på Paleo för att bilda mig en egen uppfattning. Jag hade hört mycket av andra som blev hjälpta med sina magproblem av Paleokost, och eftersom jag så länge jag kan minnas alltid lidit av så kallad ballongmage kände jag att jag ville testa själv. Man skulle väl kunna säga att det blev lite av en aha-upplevelse!

Annika berättar att på bara en vecka lindrades de magproblem som hon hade dragits med i flera år.

I december gick en av träningsprofilen, författaren och dansaren Annika Sjöös stora drömmar i uppfyllelse: Hon släppte sin första kokbok. Boken har temat Paleokost (även kallad stenålderskost), vilket betyder ”ursprungsmat”, alltså den typ av mat som vi livnärde oss på innan jordbruket gjorde sitt intåg i matindustrin. Inom Paleo undviker man socker, gluten och mjölk, men man utesluter inte någon näringsgrupp. Istället väljer man mat utifrån vad vi historiskt sett är anpassade för att äta, det vill säga så naturlig och icke-processad mat som möjligt. Förutom att kroppen har svårt att ta hand om raffinerade kolhydrater och mat med mycket industriella tillsatser, så hämmar de snabba kolhydraterna fettförbränningen medan protein, vissa sorters kolhydrater och bra fetter gynnar den, vilket också är en viktig utgångspunkt inom Paleo för alla som vill maxa sina träningsresultat.

– Inom Paleo utesluter man inte någon näringsgrupp. Däremot äter man inte alla sorters proteiner, fetter och kolhydrater utan man väljer det bästa ur varje näringsgrupp för att kunna maximera fettförbränningen, förklarar Annika.

Hon och hennes man Mikael har ätit enligt Paleo i drygt två år.

– Mitt intresse för Paleo väcktes i samband med att jag läste till kostrådgivare hösten 2012. Under kursen gick vi inte på djupet kring vad Paleo innebär, men vi diskuterade det här med att äta rent och naturligt. Jag googlade, köpte böcker och läste in mig på Paleo för att bilda mig en egen uppfattning. Jag hade hört mycket av andra som blev hjälpta med sina magproblem av Paleokost, och eftersom jag så länge jag kan minnas alltid lidit av så kallad ballongmage kände jag att jag ville testa själv. Man skulle väl kunna säga att det blev lite av en aha-upplevelse!

Annika berättar att på bara en vecka lindrades de magproblem som hon hade dragits med i flera år.

– Förutom att jag efter en månad märkte stor skillnad på magen så kände jag mig gladare och piggare. Jag sov bättre, fick minskat sötsug och som bonus minskade jag fyra centimeter i midjan. Jag har den inställningen att jag inte går efter vågen. Jag väger mig inte eftersom jag inte tycker att vikten säger så mycket om hur vältränad eller hälsosam man är, men mäta kan jag göra ibland och jag såg alltså tydliga resultat på kort tid.

Annons

80/20-tänket
Som alltid när det gäller en kost där man är begränsad att äta av vissa livsmedelsgrupper, så finns det en möjlighet att välja hur pass strikt man vill vara i sitt val av mat. Även om Annika understryker att hon snarare ser på Paleo som en livsstil än som en diet, så känner hon att hon ibland vill kunna unna sig något med socker eller gluten, till exempel när hon blir bortbjuden.

– Paleoexperter brukar säga att om man äter enligt de regler som finns till 80 procent och unnar sig annat till 20 procent så räcker det för att man ändå ska få tydliga hälsovinster. Detta skulle ju då innebära att man äter Paleo fem och en halv dag i veckan. Jag har alltid Paleo som bas, och försöker till hundra procent att äta så, men ibland kommer det tillfällen då jag vill kunna gå ifrån det. Jag älskar till exempel att kunna ta ett glas vin, och det är ju inte helt förenligt med en Paleokost. Så strikt att jag inte tillåter mig det vill jag inte vara, men jag kan tillägga att jag nästan alltid känner av dessa ”avsteg” efteråt.

Jag frågar henne om hon kan ge något konkret exempel på ett tillfälle där hon mått sämre efter att ha ätit något med exempelvis gluten i, trots att hon alltså inte är intolerant utan bara väljer att utesluta gluten ur sin kost.

– Jag drog till en gång och åt en pizza, typ den största glutenbomb du kan tänka dig, och därtill en fet sådan. Det kändes som att jag hamnade i något slags koma efteråt. Kroppen säger alltid ifrån om jag går över till mer processade livsmedel eller äter något riktigt socker- eller glutenrikt. Jag känner av det både i huvudet och i magen.

Vadå stenåldern?
Så vad äter man rent konkret om man vill äta enligt Paleo? Vadå stenåldersmat? Plötsligt ser man framför sig en bild av ett gäng grottmänniskor som delar en blodig stek … Så är det naturligtvis inte, men hur tar man tänket till sin moderna vardag?

Annika förklarar att det enbart handlar om ett äta så rent som möjligt, och i synnerhet att undvika spannmål och mejeriprodukter, men att man sedan får experimentera i köket och hämta inspiration från andra.

– Vad Paleo handlar om är att äta det som vi är genetiskt anpassade för att äta, och som vi hade tillgång till innan jordbruket gjorde sitt intåg. Innan dess fanns ju inte gluten- eller mejeriprodukter. Sen går jag ju såklart aldrig omkring och tänker på att jag ska äta som man gjorde på stenåldern, haha! Man får anpassa det till dagens matkultur, och variera det utefter eget intresse och smak. Jag har alltid haft ett väldigt stort matintresse och tycker även mycket om att baka så för mig är det härligt och inspirerande att få experimentera i köket. Men man kan också äta Paleo väldigt basic, för den som inte har det intresset.

Förutom det där glaset vin då och då, frågar jag Annika om det är något annat som hon känner att hon får göra avkall på i matväg, som hon tidigare gärna unnade sig.

– Klart att det till en början är en omställning, så är det ju varje gång man ska lägga om sin kost eller göra någon form av förändring. Men jag skulle inte säga att jag direkt måste göra avkall på något. För mig har det mer handlat om att hitta nya vägar. Om man är svag för sötsaker går det att använda naturliga sötningsmedel som dadlar eller honung. Vill man ha den där mackan på morgonen så kan man baka med mandelmjöl och kokosmjöl istället för med vete och råg. Jag upplever i princip heller aldrig att det är svårt att äta ute på restaurang. Protein och grönsaker är ju basen så det blir väldigt sällan ett problem.

Ät så här
Basen inom Paleo är protein i form av kött, fisk, fågel och ägg. Grönsaker, rotfrukter, nötter, frön, frukt och bär samt fettkällor som kokosolja och olivolja, är också fritt fram att använda. Välj sötpotatis istället för vanlig potatis, och undvik socker, vitt mjöl, pasta, mejeriprodukter, ris, alkohol och spannmål. Uteslut de stärkelserika kolhydraterna, men tänk nödvändigtvis inte att du ska äta kolhydratsnålt. Detta kan ske ”automatiskt”, i och med att de stärkelserika varorna och sockret försvinner, men du ska inte aktivt avstå den typ av kolhydrater som rekommenderas inom Paleo.

– Paleo är egentligen ingen lågkolhydratkost, inte alls som LCHF. Man tar inte bort kolhydraterna, men det gäller att välja den rena sorten såsom rotfrukter, grönsaker och bär. Förmodligen får den som börjar äta enligt Paleo per automatik i sig mindre kolhydrater, men syftet är inte att ta bort dem. Beroende på din individuella energiförbrukning så kan och ska du äta vad din kropp behöver. Tränar man mycket får man helt enkelt äta mer, men fortfarande rent och naturligt. Det går alltså bra att äta enligt Paleo även om man tränar mycket och har ett högt energibehov.

5 positiva saker med Paleo
• Du äter mat som höjer din förbränning
• Du håller dig frisk
• Du väljer så ren och naturlig mat som möjligt med få tillsatser
• Du utesluter inte någon viktig näringsgrupp
• Du får i dig ett brett spektra av vitaminer och mineraler

Annikas-Kök-omslag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AV: Emma Samuelsson
FOTO: John-Hagby

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.