Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Är insulinhypotesen motbevisad?

imageAtt kolhydrater höjer insulinet, som i sin tur leder till en ökad fettinlagring är en vanlig förklaring bland LCHF-anhängare. Men stämmer verkligen den hypotesen?

Genom att minska mängden kolhydrater kan du undvika höjning av hormonet insulin, och därmed få en minskad fettinlagring.  LCHF-anhängare menar att detta ger en “metabol fördel”, så att man faktiskt kan äta fler kalorier utan att gå ner i vikt. Den här hypotesen har dock väldigt lite vetenskapligt stöd, så nu har forskare undersökt det. I den nya studien fick 17 överviktiga män under en fyra veckor lång period äta en “standarddiet” med ett relativt högt kolhydratintag, följt av fyra veckor lågkolhydratkost. Det fanns inget utrymme för fusk här – de bodde i en kammare, fick maten serverad och fick energiförbrukningen mätt.

Annons

När deltagarna bytte till lågkolhydratkost kunde man självklart se att insulinnivåerna minskade, men det innebar inte någon ökad viktminskning. Faktum är att de totalt gick ner ungefär lika mycket i vikt på båda dieterna – men när de åt lågkolhydratkost förlorade de en större mängd muskelmassa. Det visade sig alltså att kosten med lite kolhydrater inte alls hade någon metabol fördel, snarare tvärtom så var det en nackdel.

Så, vad innebär detta? Är det slutet för LCHF? Nej, om du mår bra av det så är det såklart bara att fortsätta – men det är förmodligen inte insulinhypotesen som gör att du går ner i vikt. Studien finns ännu inte publicerad, men du kan lyssna på en sammanfattning här.

 

Tags : LCHF

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.