Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Gör dig kvitt brödberoendet!

”Anledningen till att bröd kan vara lika beroendeframkallande som vissa droger, är att gluten stimulerar belöningscentrat i hjärnan”
”Anledningen till att bröd kan vara lika beroendeframkallande som vissa droger, är att gluten stimulerar belöningscentrat i hjärnan”

Nybakad, luftig ciabatta, en smarrig kanelbulle, krutonger i morotssoppan, chokladtårta, en rostad frukostsmörgås med ost och en fin marmelad. Allt är omåttligt gott och även om vi inte äter bakat varje dag, figurerar vetemjöl i vår kost betydligt mer än vi tänker på. Dessutom är det lätt att en extra bit bröd slinker ner vid lunchen och kanske också när kvällen är sen, köket städat och det är dags att slappna av. Det är lätt att njuta av och längta efter bröd. För det är nämligen kraftigt beroendeframkallande. Det vete vi använde oss av för sjuttio år sedan, har nästan inget gemensamt med de modifierade vetekornen som används till mjöl idag.

Bröd har sedan urminnes tider varit en självklar del av våra liv. Det fanns en tid då Socialstyrelsen rekommenderade att vi skulle äta sex till åtta brödskivor per dag, och visst älskar de flesta av oss en god smörgås. Fluffigt, färskt bröd med gott pålägg kan verkligen få det att vattnas i munnen! Men när vissa av oss är nöjda med en macka då och då, finns det de som nästan blir som besatta av bröd. Anledningen till att bröd kan vara lika beroendeframkallande som vissa droger, är att gluten stimulerar belöningscentrat i hjärnan – vi får helt enkelt en känsla av välmående och detta i sin tur driver oss att äta mer.

MODIFIERAT, OHÄLSOSAMT VETE
För dryga femtio år sedan var vetet som fanns att tillgå något helt annat. Då hette det enkorn, idag heter det Triticum Aestivum och är manipulerat så att det ska växa snabbare och producera mer vete. Det nya vetet är resultatet av ett antal experiment då man korsat olika vetesorter. Man kom fram till ett vete som har fantastiska egenskaper, det växter fort, producerar mer vete, är värmetåligt och väldigt motståndskraftigt mot sjukdomar. Men, man tog inte i beaktande hur denna nya variant av sädesslaget skulle påverka människokroppen. Det vete man tagit fram hade potential att ge en imponerande ekonomisk vinning. Men vetet som öppnade en hel värld av nya möjligheter är så manipulerat att det inte överlever utan människans hjälpande hand och har hela 41 kromosomer, medan ursprungsvetet, enkorn, bara har 14.

Triticum Aestivum har dessutom helt andra bakegenskaper än enkornet. Bakar man ett bröd med ursprungsvetet blir det inte luftigt och saftigt, utan tyngre och kompaktare. Det har inte den där härliga spänsten och ger därmed inte lika stora variationsmöjligheter och inte heller bröd som är lika attraktiva. Vi skulle inte kunna njuta av pizza, pasta eller munkar som vi är vana vid. Men produkterna framställda av naturligt vete, som inte gör skada inombords, skulle vara så väldigt mycket nyttigare.

Det som gör degen så smidig och flexibel är den enorma mängden gluten som det nya vetet förde med sig. Gluten i den omfattningen blir en belastning för våra tarmar och vårt inre system. Detta nya, modifierade och ohälsosamma vete orsakar ett högt blodsocker och det i sin tur aktiverar insulinproduktionen. Tvingas systemet kämpa med denna typ av överbelastning under ett längre tag, kan effekten bli bland annat diabetes. Det är inte naturligt att sätta i oss produkter som orsakar en sådan obalans. En annan inte fullt så skrämmande bieffekt av det moderna vetet är att kroppen förvandlar allt detta socker som vetet faktiskt blir, till fett – kroppens sätt att ta hand om överskottsenergi. Detta fett sätter sig gärna runt bålen och vi får en så kallad ”vetemage”.

Annons

Det nya vetets något aggressiva gluten har också bidragit till en ökad glutenintolerans. En glutenintolerans skiljer sig kraftigt från till exempel laktosintolerans, då en person som är intolerant och ändå får i sig gluten, får bestående skador på tarmen, inte bara en obehagskänsla. Just glutenintolerans och det moderna vetet är en mycket dålig kombination. I studier har man funnit att även glutenkänsliga kan utveckla en rad otrevliga sjukdomar som artrit, astma, Crohns sjukdom och till och med demens.

Men även de som inte har glutenintolerans eller överkänslighet kan bli skadade av dagens onaturliga vete. Vår hud kan påverkas i form av rodnader, knottror, utslag och eksem. Det finns till och med indikationer på att vetet i extrema fall orsakat livshotande sår och kallbrand. Dessutom påskyndas åldrandet påtagligt av veteöverkonsumtion.

Vetet påverkar också vår hjärna betydligt mer än man tidigare trott. Det flyttar in och blir en del av vår värld och fungerar precis som vilket annat beroende som helst. Typiska tecken på att man är brödberoende är det antal tankar som går till bröd, lustfylldheten och en känsla av lugn vid intag och irritabilitet när bröd inte finns att tillgå eller i för liten mängd. Känslan av att vilja smussla med sitt brödätande är också ett typiskt tecken på att man utvecklat ett beroende. Det är lite pinsamt, för innerst inne vet man att konsumtionen är för hög. Och precis som andra beroendeframkallande substanser är de svåra att skilja sig ifrån.

VETEDETOXA DIG OCH KÄNN GLÄDJEN
Att missbruka vete har som känt ett antal extremt dåliga bieffekter. Förutom att man går en obekväm övervikt till mötes och en ständigt svullen mage, kan vetemissbruk leda till allvarliga sjukdomstillstånd. Magen, den som syns utanpå, är dessutom ett alltid lika hett ämne. Det känns skönt med en platt, vältränad mage. Många är beredda att arbeta hårt för snygga magmuskler, men all denna ansträngning är förgäves om den hela tiden motarbetas av galet, modifierat vete som tar över och bryter ner. Dessutom, precis som allt annat missbruk, blir man slav under sitt beroendeföremål och sinnet dimmas när detta behov inte tillfredsställs. Här gäller bara en sak – att vetedetoxa sig!

Det är tufft att kicka en vana, speciellt en som man älskar och värdesätter högt, kanske så högt att det känns omöjligt att vara utan den. Ta ett beslut, baserat på fakta och i detta fall att vete inte gör någonting för att förbättra din hälsa! Utan helt tvärtom, vete bryter ner dig! Att sluta äta framför allt vetebröd kan vara en utmaning, men lägg istället fokus på allt annat härligt som du faktiskt KAN äta. Låt bröd och andra veteprodukter ersättas av frön, nötter, frukt, grönsaker och ren mat. Till en början kan abstinensen vara framträdande, men efter att man tagit sig igenom den första veckan, lägger den sig och en ny vana har trätt i kraft. Du kommer uppleva ökad energi – kroppen behöver inte längre lägga ner resurser på att hantera nedbrytande, rent av giftiga ämnen i kroppen. Du kommer att gå ner i vikt utan att egentligen tänka på det så mycket och ditt sinne kommer att kännas klarare och tankeverksamhet frigörs, då vetebröd inte längre är något som är viktigt i ditt liv. När vetebehovet är som värst, prova att äta saker som är lite söta i sig, men inte alls belastar kroppen. Ett fantastiskt tips är torkade dadlar med kärnan urtagen och ersatt med en liten klick jordnötssmör, smarrigt och nyttigt! Och även fast dadlar har ett ganska högt GI, har de också så många nyttiga och naturliga egenskaper som gör oss gott. Ett annat tips att stilla vetesuget med är en handfull solroskärnor och russin.

Källa: ”Wheat belly” av William Davies

AV: Pia Andrea

 

 

 

Tags : BeroendeBröd

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.