Annons

Högt proteinintag är inte farligt

Kost 13 Okt 2016

proteinpulverNy forskning visar att det inte finns några faror med att äta upp till fyra gånger så mycket protein som rekommenderas – tvärtom kan det vara gynnsamt för dig som vill gå ner i vikt.

Det finns en vanlig missuppfattning om att ett högt proteinintag kan vara farligt, framför allt för njurarna och levern. Men ny forskning visar att det inte finns något skäl till oro – du kan äta upp till fyra gånger så mycket som den rekommenderade proteinmängden utan att riskera några negativa hälsoeffekter.

I studien deltog 14 aktiva män, som under ett år växlade mellan normalkost och högproteinkost under först två månader och sedan fyra månader. Normalkosten innehöll 2,5 gram protein per kilo kroppsvikt – vilket också är högt med tanke på att WHO endast rekommenderar 0,8 gram – och högproteinkosten hela 3,3 gram protein per kilo.

Resultaten visade inte på några som helst negativa hälsoeffekter – varken på blodfetterna, njurarna eller levern. Dessutom hade studiedeltagarnas kroppskomposition inte förändrats under de olika dieterna – trots att de fick i sig hela 400 kalorier extra per dag när de åt högproteinkosten.

Slutsatsen? Du kan fortsätta svepa dina proteinshakes i lugn och ro – och kanske till och med några extra om du har som mål att gå ner i vikt.

Källa

Läs mer om protein:

9 anledningar till att äta mer protein

En kalori är en kalori – men inte från protein

10 enkla recept med proteinpulver

1 kommentar

Kerstin 14 Okt 2016

Jag undrar om de gjort en likadan studie på kvinnor och vad de sett för resultat?

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.