Inspireras av de fantastiska mattraditionerna kring Medelhavet och ät både nyttigt, gott och lättlagat!
Kikärtsgryta från Marocko
4 portioner
2 burkar Kikärtsgryta à 400 g
1 dl mandel
150 g bladspenat
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
Olivolja
1 tsk malen spiskummin
½ g saffran
2 tsk paprikapulver
1 tsk malen ingefära
1 kanelstång
1 burk krossade tomater à 400 g
3 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl russin
Flingsalt
1 tsk harissa
1 dl hackad koriander
Till servering:
Couscous
En klick yoghurt
Annons
- Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Skålla och skala mandeln och rosta den i en torr och het panna.
- Ansa och skölj spenaten. Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och strimla paprikan. Fräs lök och vitlök i olivolja i en gryta. Lägg i paprika och kryddor och låt dem fräsa med någon minut.
- Häll på tomater, vatten, buljong och russin. Koka grytan under lock cirka 20 minuter.
- Blanda i kikärterna efter halva koktiden. Vänd ner spenaten. Smaka av med salt och harissa och strö över mandel och koriander.
Från boken Älskade medelhavsmat av Caroline Hofberg (utgiven på Norstedts).
FOTO: Tina Axelsson