Annons

Lättare viktminskning med fuskdagar

Kost 25 Jun 2017

Nyttigt-eller-onyttigtGoda nyheter för dig som har svårt att låta bli onyttig mat under din viktminskning –  forskning visar att en fuskdag i veckan är bra för dig!

Studien består egentligen av tre olika studier, varav en är gjord i verkliga förhållanden. De 36 deltagarna fick under en två veckor lång period äta max 10 500 kalorier per vecka. Den ena gruppen åt max 1 500 kalorier per dag, och fick vid varje måltid välja mellan tre olika alternativ. Den andra gruppen åt bara 1 300 kalorier per dag, och fick även dem välja mellan tre alternativ – men den sjunde dagen fick de äta vad de ville, så länge de inte fick i sig mer än 2 700 kalorier.

Efter de två veckorna hade deltagarna i både grupperna gått ner ungefär lika mycket i vikt, men det var en stor skillnad i hur de upplevde de två veckorna. Personerna som hade en “fuskdag” i veckan tyckte att dietperioden kändes enklare och mer behaglig, hade mer motivation att slutföra den och upplevde en bättre självkontroll – trots att de sex dagar i veckan åt färre kalorier. De två andra studierna visade på samma resultat.

Forskarna bakom studien menar därmed att det kan vara gynnsamt med en fuskdag i veckan, då du får unna dig sådant du inte vanligtvis äter under en diet, för att hålla uppe motivationen. Men tänk på att inte låta kalorierna spring iväg – för de räknas (tyvärr fortfarande).

Källa

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.