Annons

Mindre cancerrisk utan kött

Kost 10 Feb 2016

Untitled-1Att skippa djuren på tallriken är inte bara gynnsamt för miljön, utan också för hälsan enligt två nya studier.

I den ena studien har man analyserat nästan 100 tidigare studie, för att ta reda på vilka effekter en vegansk eller vegetarisk kost har på hälsan. Resultaten visade tydligt på fördelarna med en kost utan animalier – vegetarianerna hade 25 procent lägre risk att drabbas av ischemiska hjärtsjukdomar än de som åt kött och 8 procent lägre risk att drabbas av cancer. Personerna som åt vegansk kost hade hela 15 procent lägre risk att drabbas av cancer jämfört med personerna som åt animalier.

I en annan studie har man låtit 41 personer, varav 22 veganer, skriva en matdagbok under tre dagar. Forskarna analyserade sedan innehållet i maten och tog prover på deltagarna för att undersöka deras hälsostatus. I den här studien visade det sig finnas både för- och nackdelar med en kost utan animalier. Veganerna hade mer brister än de som åt kött, och hade bland annat lägre halter av jod, selen samt D3- B12- och D-vitamin. Däremot hade de lägre kolesterol, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, och en mer balanserad fettsyreprofil.

Slutsatsen – ät mer grönt för både hälsans och miljöns skull!

Källa 1

Källa 2

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.