Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kost

Redaktionen kosttipsar: alternativ till socker

Stevia – sötningsmedlet på allas läppar.
Stevia – sötningsmedlet på allas läppar.
Stevia – sötningsmedlet på allas läppar.

Dags för en sockerdetox? Här är några förslag på alternativ till den vita och raffinerade varianten.

Det faktum att de flesta av oss äter för mycket socker är ett problem för folkhälsan, eftersom en sockerrik kost ökar risken för såväl hjärtsjukdom som diabetes, och dessutom får du i dig massvis med tomma kalorier, utan någon som helst näring.
Man ska vara medveten om att söta livsmedel generellt innehåller mycket energi och snabbt höjer blodsockret, så därför är det självklart bäst om man kan minimera andelen socker och andra sötningsmedel i kosten generellt (på så sätt minskar också suget). Men med det sagt så har dagens alternativ till vitt socker oftast ett lägre GI, ett lägre kaloriinnehåll och är dessutom snällare mot tänderna. Detta kan vara bra att ha i åtanke när man bakar eller sötar maten, eftersom vi ju alla vill kunna njuta av sötsaker då och då. Spana in alternativen nedan för att bedöma om något kan funka bättre än vanligt vitt socker för dig!

Agavesirap
Agavesirap (även kallat agavenektar) är extrakt av samma växt i Sydamerika som man brukade använda för att göra tequila. Eftersom nektarn hämtats från en planta så är det lätt att tänka att det här är ett naturligt och hälsosamt alternativ till vanligt socker, men faktum är att agavesirap egentligen bara är socker i annan form, med samma kaloriinnehåll. Vad som skiljer den från vanligt socker är att agave har lägre GI, vilket gör att du inte får exakt samma blodsockertoppar som när du äter vanligt socker – men å andra sidan är anledningen till detta att agaven innehåller en hög andel fruktos, vilket kan förvärra IBS. Vårt råd? Ringla litegrann över gröten eller pannkakorna, eller använd agaven som sötning i en hemmagjord granola – men kom ihåg, det är fortfarande socker! Se också upp med de producenter som manipulerat sin agavesirap genom att tillsätta majssirap.

Palmsocker
Jämfört med vanligt socker har palmsocker, som utvinns ur den nektar man samlar ur blommor som växer i toppen av kokosnötspalmer, lågt glykemiskt index (lägre än exempelvis honung). Det är dessutom en naturlig råvara, som i sin kristalliserade form smakar som socker och löses upp på samma sätt. Dock skiljer sig färgen – palmsocker är brunt och påminner till utseendet mer om råsocker – och även palmsocker har ett högt energiinnehåll. Men samtidigt har man konstaterat att palmsocker till skillnad från vitt socker innehåller näring i form av fytoämnen, B-vitaminer (framförallt B12) samt mineraler som kalium, järn och zink.

Annons

Kokossocker
Ytterligare ett GI-vänligt alternativ till vanligt strösocker, som dessutom är väldigt smakrikt (kan liknas lite vid muscovadosocker). Kokossocker görs av kokosblommans söta nektar, och kan användas i all form av matlagning och bakning. Tvärtemot vad som ofta påstås finns det egentligen dock inget skäl att välja kokossocker för dess näringsinnehåll, som inte kan sägas vara betydande i sammanhanget, och det har samma kaloriinnehåll som vanligt socker. Vårt tips? Välj det för dess smak, och köp i så fall en ekologisk produkt av hög kvalitet.

Björksocker
Xylitol, eller björksocker, är en vanligt förekommande ingrediens i tuggummi och halstabletter, och finns naturligt (i små mängder) i många frukter och grönsaker. Eftersom björksocker är bättre för tänderna än vanligt socker, så har det blivit allmänt accepterat som sötningsmedel världen över, och du kan även använda det i bakning (samma dosering som vanligt socker). Om du har IBS eller känslig mage bör du se upp, eftersom större mängder björksocker kan irritera magen eller ge diarré. Xylitol innehåller ungefär 2,6 kalorier per gram, att jämföra med strösocker som innehåller fyra kalorier per gram.

Stevia
Ingen har väl undgått steviaboomen, och även vi på Hälsa & Fitness har skrivit och debatterat kring hur ”naturligt” stevia egentligen är i den form vi köper det i affären. Det intensivt söta utvinns ur steviaplantans blad och innehåller få kalorier. 2010 märktes stevia som ett ofarligt livsmedel att använda för sötning av mat och bakverk av EFSA (European Food Safety Authority), och nya Coca Cola-varianten Coke Life innehåller till viss del stevia (och till resterande del vanligt socker). Vår bedömning? Visst, använd stevia i form av pulver eller suketter i smoothies, te eller bakning, men tänk på att också stevia bör förtäras med måtta.

 

AV: Amanda Hamilton och Emma Samuelsson FOTO: Thinkstock

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.