Annons

Svältläge – sant eller falskt?

Kost 7 Jun 2017

Försöker du gå ner i vikt? Din hjärna kanske kämpar emot dig.

Termen svältläge används ofta för att beskriva fenomenet när en person inte går ner i vikt trots ett kaloriunderskott. Det har orsakat lika mycket frustration som debatt – för finns det verkligen någon förklaring till begreppet svältläge, eller handlar det helt enkelt om bortförklaringar? En ny studie visar att det faktiskt kan ligga något i det.

Det är forskare från University of Cambridge som har studerat möss för att ta reda på hur våra hjärnceller påverkar viktnedgången. Resultaten visar att en grupp nervceller i hjärnan kontrollerar aptiten och energiförbrukningen – de reglerar alltså hur många kalorier vi förbränner beroende på vad som finns tillgängligt.

En av forskarna bakom studien, Dr Blouet, beskriver det som en av- och på-knapp.
– Om det finns mat för tillfället får de oss att äta, men när det finns en liten tillgång till mat sätter de kroppen i sparläge och hindrar oss från att bränna fett.
Hon menar att det en gång i tiden förmodligen var en överlevnadsmekanism som hjälpte oss att överleva när vi inte har tillgång till mat – men numera kan detta vara en av orsakerna till fetmaepidemin.

Hur stor roll det här verkligen spelar för vår vikt vet vi inte säkert, men det visar i alla fall att viktnedgång inte alltid är så enkelt som att räkna kalorier.

Källa

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.