Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Promotion

Den kompletta guiden till pulsträning

DETTA ÄR EN ANNONS FRÅN POLAR

Oavsett om du är motionär eller tränar hårt är pulsträningen ett viktigt inslag för att nå dina mål. Här är de främsta anledningarna till varför du ska inkludera den i träning, och vilka funktioner som kan hjälpa dig på vägen.

Som vi alla känner till tränar vi för vår egen skull – ingen annans. Med den utgångspunkten blir det extra intressant att ha någon slags mätvärde på hur du utvecklas – och den kanske säkraste metoden av dem alla är pulsmätning.

Du kan mäta din puls antingen via armleden eller med en pulssensor kring bröstet. Den förstnämnda är den kanske smidigaste och är pålitlig upp till höga pulsnivåer, men har samtidigt en begränsning främst vid intervallträning. Är du väldigt noga med din mätning är modeller med pulssensor och bröstbälte att föredra, då detta är så nära exakt en EKG-mätning som det går att komma.

3 fördelar med pulsträning
Vilka är då de främsta anledningarna med den här typen av träning? Vi har sammanställt dessa i tre extra intressanta punkter.


Pulsklockan är ett av de viktigaste verktygen för en effektiv och mätbar träning. Foto: Polar

1) Pulsträning hjälper dig att öka prestationen och nå ditt mål/resultat snabbare
Anledningen är att du alltid tränar utifrån dina förutsättningar och dagsform baserat på din maxpuls. En vanlig uppskattning för att beräkna sin maxpuls är 220 slag minus din ålder, vilket kan fungera som ett riktmärke. Man brukar generellt prata om fem olika tränings- och pulszoner, där varje zon ger olika träningseffekt.

2) Pulsklockan hjälper dig att få den viktiga variationen i träningsupplägget
För att få bästa resultat av din träning behövs variationen av både högintensiva och lågintensiva pass. Kör du alltid samma typ av pass i samma tempo/samma intensitet så utvecklas du till en början, men sen avtar träningseffekten.

Annons

Det är just här som finessen med pulsklockan kommer in. Den fungerar som en broms som verkligen ser till att du inte anstränger dig för hårt i de lågintensiva passen (som syftar till att förbättra din uthållighet och träna din fettförbränning).  Omvänt fungerar pulsklockan som en gas som manar på dig att anstränga dig tillräckligt hårt i de högintensiva passen (som syftar till att förbättra din kondition/syreupptagningsförmåga).

3) Pulsklockan synliggör resultaten
Merparten som tränar vill kunna mäta sina framsteg, oavsett om man är motionär eller elitsatsande. Det ger inspiration och motivation att fortsätta, och det är precis det en pulsklocka hjälper till med: att synliggöra resultaten. Du får helt enkelt ett kvitto på vad du gjort och att du gjort på rätt sätt.

Smarta funktioner för löparen
När det kommer till statistik, resultat och uppföljning finns det en rad parametrar att titta närmare på. Polar är ett av företagen som går i bräschen för utvecklingen, och deras senaste löparklocka M200 har allt du behöver för att komma igång snabbt, lära känna din träning och utvecklas mot exakt det mål du vill.

Polar har webbtjänsten Flow som verktyg för statistik och uppföljning medan du sköter allt under din träning direkt i pulsklockan. Dessutom har man ett träningsprogram vid namn Polar Running Program, som är ett program för olika distanser – helt anpassat efter din egen nivå, och finns i 5, 10, 21 och 42 km. Din egen plan skapas och hanteras i Flow, men synkas till din Polar-klocka för komplett information om din träning.

Slutligen har vi samlat de fyra kanske mest spännande funktionerna med Polars pulsklockor, som du har verklig nytta av i din träning!

1) Träningseffekt
Efter varje avslutat pass så får du en summering i klockans display som berättar vilken huvudsaklig träningseffekt du har uppnått. Peppande!

2) Träningsbelastning
Visar hur hårt ditt träningspass var i förhållande till din träningsbakgrund, och rekommenderar hur lång tid du behöver återhämta dig innan nästa pass.

3) Running Index
Ett mått på din löpprestation & ett enkelt sätt att se förändringar i dina löpresultat över tid.  Ditt Running Index-värde beräknas automatiskt efter varje löppass baserat på din puls och hastighet.

4) Konditionstest
Smidigt konditionstest där du ligger ner och slappnar av under cirka fem minuter och ger dig ett mått på din syreupptagningsförmåga i ml/kg/min. Testresultatet ger dig ett kvitto på att din träning ger resultat.

HELA DENNA ARTIKEL ÄR ETT ANNONSSAMARBETE MED POLAR

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.