Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Psykologi

Bli lyckligare med positiv psykologi

glada-tjejer

Vad vet du om Positiv Psykologi? Hälsa & Fitness fick sätta sig ner med lyckoexperten Erik Fernholm för att få begreppet förklarat och tydliggjort. 

Erik Fernholm har en akademisk bakgrund inom kognitiv neurovetenskap. Han jobbar med positiv psykologi som grund och utbildar i hur man kan göra rätt val för att skapa ett liv man är stolt över. Till sin hjälp har han världsberömda forskare och deras forskning, som han sedan omvandlar till läsbar information för oss lekmän. I sitt arbete föreläser och utbildar Erik bland annat genom sitt företag Lyckoaktivist och Stiftelsen Ekskäret som består av människor som vill förändra Sverige.

Det är bevisat, berättar Erik, att vi i Sverige har högst unika värderingar och är ett land som har ovanligt stort behov av fokus på självförverkligande och lycka samt att göra egna val. Samtidigt är vi ett av de länder där majoriteten inte tror på Gud. 40- och 50-talisterna har jobbat hela livet för att få det de vill ha, med inställningen ”om jag bara får det jag vill blir jag lyckligare”. Men man blir inte lyckligare om man får det man vill ha, man blir lyckligare av att få det man behöver.

Vilka är de vanligaste frågorna du får om Positiv Psykologi?
– ”Hur blir jag lycklig?” och ”Går det att bli lycklig?” Jag ser det så tydligt, alla vill bli lyckligare men ingen vet hur man gör. Mitt svar blir alltid detsamma: Det finns människor som är lyckligare än andra. Det är till viss del medfött, men den stora majoriteten av dem är det tack vare sina egna val och sitt förhållningssätt till vad som sker.

Finns det något recept på lycka?
– Traditionell psykologi fokuserar på mönstren i förändring och beteende, med fokus på det negativa och hur vi kan göra för att undvika det. Positiv Psykologi fokuserar på det positiva och om det går att hitta ett sätt att använda det i andra situationer. Utifrån det har man hittat vissa delar som är avgörande för att bli lycklig. Nästan som ingredienser i ett recept.

Så hur skapar vi då en positiv förändring?
– Saker som de lyckliga personerna gör visar på ett gemensamt mönster i hjärnan. För det första: Tydliggör för dig själv att vi är emotionella djur som styrs av våra känslor. Cirka 95 procent av våra beslut styrs av känslor, och vi som människor är lata och tar helst vägen med minst motstånd. För det andra minns vi saker via association: Om jag slår foten i en trappa kommer jag senare att associera trappor med smärta. När du då ska göra din förändring ställ dig två frågor: Vilka är de positiva följderna om jag gör förändringen? Vilka är de negativa om jag inte gör den? När du väl gör rätt beteende förstärk då det och belöna dig själv. Se till att den sista associationen till det rätta beteendet är positiv. Hjärnan minns den sista känslan av ett beteende och detta stärker och associerar positivitet till rätt beteende.

Annons

Hur skapar man en motivation att komma igång innan dessa steg?
– Det emotionella systemet är kopplat till våra sinnen och om du har din träningscykel i garaget och du inte ser den blir det onaturligt att träna, men om du skapar dig synliga triggers påminns du och kopplar det till någonting positivt. Ser du det flera gånger om dagen är sannolikheten högre att göra det. Att, som många gör, försöka genomföra en förändring genom att pressa sig själv är inte så lyckat. Den ”muskeln” i hjärnan får till slut kramp och blir trött, på samma sätt som att du tappar kraft och till slut inte orkar mer när du kommer hem från en fartfylld dag. Den mentala aspekten är att vi är vanedjur, vi går på det som är enklast. Vill du spela gitarr, ge dig då rätt förutsättningar. Om ditt vanebeteende är att komma hem och lägga dig i soffan framför TV:n, plocka ur batterierna till fjärrkontrollen och göm dem långt borta och lägg boken eller gitarren vid soffan. Så nästa gång du lägger dig i soffan är det mycket jobbigare att hämta batterierna och sätta igång TV:n så du kommer ta den lätta vägen som är att spela gitarr. Acceptera att du är lat och anpassa dig efter det. Gör det lätta alternativet till det hållbara alternativet.

Så vi är lata och pessimistiska. Det låter inte som de bästa förutsättningarna?
– Jo, om vi lär oss använda våra naturliga drag. Det är bevisat att människor som försöker vara positiva hela tiden har mer ångest och mår sämre. De som har en realistisk approach och kan acceptera sin tanke mår bäst. Det är inbyggt att vara pessimistisk, majoriteten av våra tankar är negativa. Det är lättare att komma ihåg våra misstag än när vi lyckas: Det kallas ”primitiv bias”. Du kan rikta ditt fokus, men i grund och botten är det negativa tankar som snurrar runt. Så försök inte blocka de negativa tankarna, utan skapa dig ett bra förhållningssätt till dem.  Bara för att du har en negativ tanke behöver du inte tro på den. Det är skillnad på att tro på tanken och enbart observera den.

Tänkvärd tankeövning:
1. Tänk INTE på en rosa älg med gröna skor i en nedcabbad Saab. Ganska svårt va? Det är inte möjligt att styra våra tankar, men om vi kan skapa distans till dem hjälper det oss att acceptera dem.

2. Identifiera tankarna kring förändringen, typ JAG ÄR tjock/ lat/ en sådan som alltid ger upp. Inse att det inte är sanning utan bara en tanke.

3. Kom till insikt om att du BARA TÄNKER att du  är tjock/ lat/ en sådan som alltid ger upp.

Bara genom att skifta fokus har du nu skapat distans, så när ursäkterna kommer kan du identifiera dem som tankar och inse att du har ett val. Om du då skulle tänka tanken ”jag är trött” blir följdtanken ”jag bara tänker att jag är trött”, det är jag som bestämmer över mitt val, så jag gör min förändring nu ändå.

Kom ihåg att du inte kan bestämma över dina tankar som kommer men du kan alltid till 100 procent bestämma över dina val. Det är i valet förändringen sker och vi kan återta kontroll om vi slutar att lyssna på oss själva.

Självklart finns det nyanser av grått i när man ska lyssna på den inre rösten angående att ligga på sofflocket. Du kan ställa dig frågorna:

• Vad är det nyttigaste jag kan göra nu?

• Vad gör mig långsiktigt mest välmående?

• Utifrån det bestämmer du hur du ska agera – inte utifrån det som är skönast. Agera utifrån dina värderingar och på lång sikt skapa ett liv du är stolt över med hjälp av förändringar du är stolt över.

 

AV: Veronica Jäderlund FOTO: Fredrik Hagström

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.