Annons
Annons

”Minglade med cellgiftsflaskan i bakfickan på jeansen och ett leende på läpparna”

23 Jul

Cellgifter, röda mattan och småbarn – Lotta Gray är vimmelreportern som lyckades balansera allt detta efter cancerbeskedet. 

De flesta känner förmodligen mer igen Lotta Gray som Vimmelmamman – det var nämligen under det namnet hon började blogga för tio år sedan.

– Det var min arbetskompis som tyckte att jag skulle börja, jag visste knappt vad det var.

Lotta arbetade på Se & Hör och hade alltid gillat att skriva. Hon gillade att hon fick möjligheten att uttrycka sig på ett helt annat sätt i bloggen, men de stora läsarskarorna kom först när hon blev sjuk.

– Då sköt trafiken i höjden, och i några år var min blogg riktigt stor. Men i takt med att jag blev frisk sjönk besöksantalet, folk vill ju ha dramatik. Men jag är hellre frisk med en besökare än sjuk med 100 000.

Allt började med att Lotta fick ont i magen. Hon fick rådet att dricka Proviva nyponsoppa, men när det inte hade blivit bättre efter två veckor åkte hon in till sjukhuset med ambulans. Där låg hon inlagd i flera dagar innan de upptäckte vad som var orsaken.

– De röntgade mig från alla håll och kanter och kunde inte förstå vad smärtan var, berättar hon.

Det visade sig så småningom att en tumör, ungefär lika stor som en klementin, hade satt sig på tvären i tarmen så att ingen mat eller vätska kom förbi. Hon opererades akut och 80 centimeter av tjocktarmen togs bort.

Jobbade heltid
Därefter följde ett halvår med cellgifter, som Lotta fick genom en liten dosa under nyckelbenet som var kopplad till en liten väska med en slang. Hon hade valt ut en peruk som hon skulle ha när hon började tappa hår, men behövde aldrig använda den.

– Jag blev inte så sjuk som man kan bli, jag fixade att jobba heltid under hela tiden och tappade inget hår. Visst, jag var ganska risig – jag var smal, hade ingen matlust, frös jättemycket och var påverkad men jag var inte sängliggande.

En del tror att det beror på hennes mentala inställning, men hon håller inte med.

– Jag tror att jag helt enkelt hade tur och att min kropp klarade av cellgifterna bättre, det hade inget med min vilja att göra.

Cancern spreds till levern och ett år senare fick hon opereras ännu en gång.

– Om det inte hade spridits till levern hade chansen att överleva varit hög. Men så fort det når ett organ sjunker chanserna, berättar Lotta.

Operationen var lyckad och 2012 blev hon friskförklarad.

– Det var fantastiskt att datumet äntligen kom. Jag visste sedan tidigare att jag skulle friskförklaras om inget hade spridits vid det datumet, och det var såklart en otrolig känsla att gå ut därifrån och känna att jag hade klarat det.

Men tvärtom vad många kan tro var det inte en odelat positiv upplevelse. För samtidigt hade hon en känsla av oro – tidigare röntgades hon regelbundet från halsen till knäna, nu släpptes hon fri och det var ingen som kollade henne längre.

Samma person
Lotta menar att många har en förutfattad bild av hur man ska reagera efter att ha friskförklarats från en sjukdom.

– De tror att man ska säga upp sig från jobbet och börja grodda efter något sånt här. Men vad som händer är väldigt individuellt, alla reagerar inte på samma sätt.

Själv har hon fortsatt på samma bana, och jobbar på samma tidning som tidigare, även om den nu har bytt namn till Hänt Extra.

– Jag är ju samma person i grund och botten – jag gillar kläder, skor och andra ytliga saker. Det som har förändrats är att det lilla i livet har blivit det stora. Jag kan bli lika glad över att käka glass och kolla film som att åka till Thailand. Jag har lärt mig att skala bort människor som ger dålig energi, umgås med dem som ger bra energi och har blivit bättre på att säga nej.

Lotta har också fått ett annorlunda perspektiv på tiden.

– Tiden har varit så värdefull för mig eftersom jag inte visste hur länge jag skulle leva, vilket gör att man ser på det på ett helt annat sätt. Tidigare har det känts som att man har hur mycket tid som helst, nu blir tidsaspekten mycket tydligare.

Hon har också generellt fått en mer ödmjuk inställning till livet.

– Det känns som att jag har fått livet tillbaka, det var inte alls självklart att jag skulle överleva efter att cancern spreds till levern.

Skrivit på nätter
Att Lotta skulle skriva boken Himlen kan vänta var långt ifrån självklart.

– Jag hade fått frågan om att skriva böcker vid två tillfällen tidigare och tackat nej.  Jag har tänkt att det väl redan finns tusen böcker om cancer. Men när jag fick frågan en tredje gång kunde jag inte säga nej, det är ju så många som inte alls får frågan.

Från att Lotta började till att det fanns ett färdigt manus tog det totalt elva månader, och hon har gjort allt detta vid sidan av sitt heltidsjobb.

– Jag har skrivit på nätter och helger. Eftersom jag har barn varannan vecka vill jag inte sitta med näsan i datorn hela dagarna då.  Det har aldrig varit så att jag har känt att ”gud vad ska jag skriva?” utan problemet har varit att hitta tid.

Till hjälp har Lotta haft bloggen, där hon har kunnat titta tillbaka för att se vilka datum saker hände och hur hon kände. Men hon är tydlig med att boken inte är en kopia av bloggen, vilket många verkar tro.

– Boken är helt unik, så man ska inte låta bli att köpa den bara för att man har läst bloggen.

Var det jobbigt att skriva den rent emotionellt?

– Nja, jag är så otroligt färdigprocessad. Jag har skrivit så himla mycket och föreläst om det en lång tid. Men visst, ibland när jag kollar tillbaka i bloggen kan jag undra hur jag fixade det då. Men det har inte varit tungt mentalt, jag är så otroligt färdig med det.

Ingen lyxläsning
Lottas främsta drivraft är att stötta och hjälpa andra i samma situation. Men det är inte bara sjuka eller anhöriga till sjuka som kan känna igen sig i hennes bok, Lotta menar att de flesta kan hitta någon beröringspunkt. För även om sjukdomen är ett genomgående tema i hennes bok så handlar den om så mycket mer.

– Den handlar också om att leva drömmen med stort hus och resor, och hur det är när den biten tar slut och man måste hitta en ny plats med mindre pengar och gamla vänner som försvinner.

Även om vi får följa med Lotta i hennes yrke på röda mattan framhäver hon att det inte är någon lyxig läsning.

– Jag gillar att skriva om mina tillkortakommanden så det här är ingen lyxig bok, utan en biografi om mitt liv som var väldigt jobbigt under några år.

Himlen kan vänta (Yourlife Books) av Lotta Gray.

 

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Thron Ullberg, privat

Cellgifter, röda mattan och småbarn – Lotta Gray är vimmelreportern som lyckades balansera allt detta efter cancerbeskedet. 

De flesta känner förmodligen mer igen Lotta Gray som Vimmelmamman – det var nämligen under det namnet hon började blogga för tio år sedan.

– Det var min arbetskompis som tyckte att jag skulle börja, jag visste knappt vad det var.

Lotta arbetade på Se & Hör och hade alltid gillat att skriva. Hon gillade att hon fick möjligheten att uttrycka sig på ett helt annat sätt i bloggen, men de stora läsarskarorna kom först när hon blev sjuk.

– Då sköt trafiken i höjden, och i några år var min blogg riktigt stor. Men i takt med att jag blev frisk sjönk besöksantalet, folk vill ju ha dramatik. Men jag är hellre frisk med en besökare än sjuk med 100 000.

Allt började med att Lotta fick ont i magen. Hon fick rådet att dricka Proviva nyponsoppa, men när det inte hade blivit bättre efter två veckor åkte hon in till sjukhuset med ambulans. Där låg hon inlagd i flera dagar innan de upptäckte vad som var orsaken.

– De röntgade mig från alla håll och kanter och kunde inte förstå vad smärtan var, berättar hon.

Det visade sig så småningom att en tumör, ungefär lika stor som en klementin, hade satt sig på tvären i tarmen så att ingen mat eller vätska kom förbi. Hon opererades akut och 80 centimeter av tjocktarmen togs bort.

Jobbade heltid
Därefter följde ett halvår med cellgifter, som Lotta fick genom en liten dosa under nyckelbenet som var kopplad till en liten väska med en slang. Hon hade valt ut en peruk som hon skulle ha när hon började tappa hår, men behövde aldrig använda den.

– Jag blev inte så sjuk som man kan bli, jag fixade att jobba heltid under hela tiden och tappade inget hår. Visst, jag var ganska risig – jag var smal, hade ingen matlust, frös jättemycket och var påverkad men jag var inte sängliggande.

En del tror att det beror på hennes mentala inställning, men hon håller inte med.

– Jag tror att jag helt enkelt hade tur och att min kropp klarade av cellgifterna bättre, det hade inget med min vilja att göra.

Cancern spreds till levern och ett år senare fick hon opereras ännu en gång.

– Om det inte hade spridits till levern hade chansen att överleva varit hög. Men så fort det når ett organ sjunker chanserna, berättar Lotta.

Operationen var lyckad och 2012 blev hon friskförklarad.

– Det var fantastiskt att datumet äntligen kom. Jag visste sedan tidigare att jag skulle friskförklaras om inget hade spridits vid det datumet, och det var såklart en otrolig känsla att gå ut därifrån och känna att jag hade klarat det.

Men tvärtom vad många kan tro var det inte en odelat positiv upplevelse. För samtidigt hade hon en känsla av oro – tidigare röntgades hon regelbundet från halsen till knäna, nu släpptes hon fri och det var ingen som kollade henne längre.

Samma person
Lotta menar att många har en förutfattad bild av hur man ska reagera efter att ha friskförklarats från en sjukdom.

– De tror att man ska säga upp sig från jobbet och börja grodda efter något sånt här. Men vad som händer är väldigt individuellt, alla reagerar inte på samma sätt.

Själv har hon fortsatt på samma bana, och jobbar på samma tidning som tidigare, även om den nu har bytt namn till Hänt Extra.

– Jag är ju samma person i grund och botten – jag gillar kläder, skor och andra ytliga saker. Det som har förändrats är att det lilla i livet har blivit det stora. Jag kan bli lika glad över att käka glass och kolla film som att åka till Thailand. Jag har lärt mig att skala bort människor som ger dålig energi, umgås med dem som ger bra energi och har blivit bättre på att säga nej.

Lotta har också fått ett annorlunda perspektiv på tiden.

– Tiden har varit så värdefull för mig eftersom jag inte visste hur länge jag skulle leva, vilket gör att man ser på det på ett helt annat sätt. Tidigare har det känts som att man har hur mycket tid som helst, nu blir tidsaspekten mycket tydligare.

Hon har också generellt fått en mer ödmjuk inställning till livet.

– Det känns som att jag har fått livet tillbaka, det var inte alls självklart att jag skulle överleva efter att cancern spreds till levern.

Skrivit på nätter
Att Lotta skulle skriva boken Himlen kan vänta var långt ifrån självklart.

– Jag hade fått frågan om att skriva böcker vid två tillfällen tidigare och tackat nej.  Jag har tänkt att det väl redan finns tusen böcker om cancer. Men när jag fick frågan en tredje gång kunde jag inte säga nej, det är ju så många som inte alls får frågan.

Från att Lotta började till att det fanns ett färdigt manus tog det totalt elva månader, och hon har gjort allt detta vid sidan av sitt heltidsjobb.

– Jag har skrivit på nätter och helger. Eftersom jag har barn varannan vecka vill jag inte sitta med näsan i datorn hela dagarna då.  Det har aldrig varit så att jag har känt att ”gud vad ska jag skriva?” utan problemet har varit att hitta tid.

Till hjälp har Lotta haft bloggen, där hon har kunnat titta tillbaka för att se vilka datum saker hände och hur hon kände. Men hon är tydlig med att boken inte är en kopia av bloggen, vilket många verkar tro.

– Boken är helt unik, så man ska inte låta bli att köpa den bara för att man har läst bloggen.

Var det jobbigt att skriva den rent emotionellt?

– Nja, jag är så otroligt färdigprocessad. Jag har skrivit så himla mycket och föreläst om det en lång tid. Men visst, ibland när jag kollar tillbaka i bloggen kan jag undra hur jag fixade det då. Men det har inte varit tungt mentalt, jag är så otroligt färdig med det.

Ingen lyxläsning
Lottas främsta drivraft är att stötta och hjälpa andra i samma situation. Men det är inte bara sjuka eller anhöriga till sjuka som kan känna igen sig i hennes bok, Lotta menar att de flesta kan hitta någon beröringspunkt. För även om sjukdomen är ett genomgående tema i hennes bok så handlar den om så mycket mer.

– Den handlar också om att leva drömmen med stort hus och resor, och hur det är när den biten tar slut och man måste hitta en ny plats med mindre pengar och gamla vänner som försvinner.

Även om vi får följa med Lotta i hennes yrke på röda mattan framhäver hon att det inte är någon lyxig läsning.

– Jag gillar att skriva om mina tillkortakommanden så det här är ingen lyxig bok, utan en biografi om mitt liv som var väldigt jobbigt under några år.

Himlen kan vänta (Yourlife Books) av Lotta Gray.

 

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Thron Ullberg, privat

Mojitobowl med massvis av mineraler, vitaminer och antioxidanter

21 Jul

Mojitobowl
1 portion

  • Saften av 2 lime
  • 1–2 rejäla nävar färsk mynta
  • 30 g babyspenat
  • 1 dl kokosmjölk eller annan vegomjölk
  • 225 g fryst ananas
  • Kokoschips till topping
  1. Mixa limesaft, mynta, babyspenat och kokosmjölk eller vegomjölk slätt i mixer.
  2.  Tillsätt ananas och kör till en slät sorbetkonsistens.

Marias kommentar:
”Spenat är med sin imponerande uppsättning av vitaminer och mineraler en av skönhetsmatens rockstjärnor. Mango och lime bidrar med C-vitamin, som triggar huden att bilda kollagen – ni vet den där nyckeln till ungdomlig spänst. Mynta och lime är en av livets bästa kombinationer. Kokosmjölken gör semesterkänslan komplett!”

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

 

 

Mojitobowl
1 portion

  • Saften av 2 lime
  • 1–2 rejäla nävar färsk mynta
  • 30 g babyspenat
  • 1 dl kokosmjölk eller annan vegomjölk
  • 225 g fryst ananas
  • Kokoschips till topping
  1. Mixa limesaft, mynta, babyspenat och kokosmjölk eller vegomjölk slätt i mixer.
  2.  Tillsätt ananas och kör till en slät sorbetkonsistens.

Marias kommentar:
”Spenat är med sin imponerande uppsättning av vitaminer och mineraler en av skönhetsmatens rockstjärnor. Mango och lime bidrar med C-vitamin, som triggar huden att bilda kollagen – ni vet den där nyckeln till ungdomlig spänst. Mynta och lime är en av livets bästa kombinationer. Kokosmjölken gör semesterkänslan komplett!”

 

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

 

 

Fredrik tipsar: Perfekt att inte vara perfekt

20 Jul
Att under semestern unna sig grillat tre gånger på en vecka kommer inte att ge ökad risk för tarmcancer, även om det troligen skulle göra det om du åt grillat tre gånger i veckan under flera decennier.

 

Det är semestertider och de vanliga mönstren och vanorna rubbas. Här kommer därför lite tips på hur du hanterar denna tid på året på bästa sätt, och njuter av din semester utan ångest.

Den värsta femtedelen
När man tänker på nyttig respektive onyttig mat är bilden ofta ganska klar. Lax, fullkornsprodukter och baljväxter kvalar in i den nyttiga gruppen, medan pizza, pommes och läsk hamnar i den onyttiga. Men är det verkligen så enkelt?

För det första finns det olika sätt att studera vad maten gör med oss. Ett vanligt sätt är att låta personer berätta vad de äter och sedan placera dem i fem grupper beroende på hur mycket (exempelvis chips) de äter. Här finns i de allra flesta fall en grupp som aldrig äter chips, en grupp som gör det en gång i månaden, en gång i veckan, tre gånger i veckan respektive varje dag, och det är i princip bara den värsta, eller möjligen de två värsta grupperna, som får negativa effekter av sina vanor.

“Poängen är att det onyttiga bara är onyttigt när det överdrivs.” 

Poängen är att det onyttiga bara är onyttigt när det överdrivs. Att under semestern unna sig grillat tre gånger på en vecka kommer inte att ge ökad risk för tarmcancer, även om det troligen skulle göra det om du åt grillat tre gånger i veckan under flera decennier. På samma sätt kan nyttiga vanor bli onyttiga om de överdrivs, till exempel risken att drabbas av ortorexi om du tränar överdrivet, eller om du äter lax till frukost, lunch och middag varje dag i några månader och därmed får en skadligt stor blödningsbenägenhet och ökad risk för hjärnblödning.

Flippa ur smart
Med detta sagt är det naturligtvis så att ingen mår bra av att häva i sig litervis med söta drycker, kilovis med friterad och halvbränd mat eller tiotusentals tomma kalorier för att toppa semestern. Det är underbart att dricka något läskande, iskallt och lite sött på stranden eller vid poolen en stekhet dag i juli. Varför inte göra eget iste och söta med lite honung? Skaffa en bra kylväska och ta med dig vattenmelon, jordgubbar och riktigt söt ananas lagd på kylklampar till stranden – frukt är inte bara mer hälsosamt utan faktiskt godare och har mer smak än sockerrik isglass, och då finns ju fortfarande utrymme för en kanelbulle till fikat om
du vill.

När man vilar växer man
Personligen älskar jag att träna på sommaren och rör mig mer då än vanligt, eftersom löpspåren är så inbjudande. Ha dock inte dåligt samvete för om din träning inte blir lika regelbunden och hård som under övriga året. Träning sliter på kroppen och det är när man vilar som muskler, bindväv, leder och benstomme blir starkare. Många mår bra av att minska träningen under ledigheterna, man får mental återhämtning och träningslusten vaknar igen. Forskning visar också att de som tränar och tar ett par veckors välförtjänt ledigt får högre nivåer av uppbyggande hormoner som testosteron och tillväxthormon, samt att risken för överträning minskar. Om du gillar att röra på dig under semestern är mitt tips att du hittar några för dig nya träningsformer som belastar din kropp på ett sätt du inte är van vid, så det blir inte samma slitage samtidigt som du utvecklas fysiskt.

Att under semestern unna sig grillat tre gånger på en vecka kommer inte att ge ökad risk för tarmcancer, även om det troligen skulle göra det om du åt grillat tre gånger i veckan under flera decennier.

 

Det är semestertider och de vanliga mönstren och vanorna rubbas. Här kommer därför lite tips på hur du hanterar denna tid på året på bästa sätt, och njuter av din semester utan ångest.

Den värsta femtedelen
När man tänker på nyttig respektive onyttig mat är bilden ofta ganska klar. Lax, fullkornsprodukter och baljväxter kvalar in i den nyttiga gruppen, medan pizza, pommes och läsk hamnar i den onyttiga. Men är det verkligen så enkelt?

För det första finns det olika sätt att studera vad maten gör med oss. Ett vanligt sätt är att låta personer berätta vad de äter och sedan placera dem i fem grupper beroende på hur mycket (exempelvis chips) de äter. Här finns i de allra flesta fall en grupp som aldrig äter chips, en grupp som gör det en gång i månaden, en gång i veckan, tre gånger i veckan respektive varje dag, och det är i princip bara den värsta, eller möjligen de två värsta grupperna, som får negativa effekter av sina vanor.

“Poängen är att det onyttiga bara är onyttigt när det överdrivs.” 

Poängen är att det onyttiga bara är onyttigt när det överdrivs. Att under semestern unna sig grillat tre gånger på en vecka kommer inte att ge ökad risk för tarmcancer, även om det troligen skulle göra det om du åt grillat tre gånger i veckan under flera decennier. På samma sätt kan nyttiga vanor bli onyttiga om de överdrivs, till exempel risken att drabbas av ortorexi om du tränar överdrivet, eller om du äter lax till frukost, lunch och middag varje dag i några månader och därmed får en skadligt stor blödningsbenägenhet och ökad risk för hjärnblödning.

Flippa ur smart
Med detta sagt är det naturligtvis så att ingen mår bra av att häva i sig litervis med söta drycker, kilovis med friterad och halvbränd mat eller tiotusentals tomma kalorier för att toppa semestern. Det är underbart att dricka något läskande, iskallt och lite sött på stranden eller vid poolen en stekhet dag i juli. Varför inte göra eget iste och söta med lite honung? Skaffa en bra kylväska och ta med dig vattenmelon, jordgubbar och riktigt söt ananas lagd på kylklampar till stranden – frukt är inte bara mer hälsosamt utan faktiskt godare och har mer smak än sockerrik isglass, och då finns ju fortfarande utrymme för en kanelbulle till fikat om
du vill.

När man vilar växer man
Personligen älskar jag att träna på sommaren och rör mig mer då än vanligt, eftersom löpspåren är så inbjudande. Ha dock inte dåligt samvete för om din träning inte blir lika regelbunden och hård som under övriga året. Träning sliter på kroppen och det är när man vilar som muskler, bindväv, leder och benstomme blir starkare. Många mår bra av att minska träningen under ledigheterna, man får mental återhämtning och träningslusten vaknar igen. Forskning visar också att de som tränar och tar ett par veckors välförtjänt ledigt får högre nivåer av uppbyggande hormoner som testosteron och tillväxthormon, samt att risken för överträning minskar. Om du gillar att röra på dig under semestern är mitt tips att du hittar några för dig nya träningsformer som belastar din kropp på ett sätt du inte är van vid, så det blir inte samma slitage samtidigt som du utvecklas fysiskt.

4 fakta du (kanske) inte visste om vattenmelon

18 Jul

  1. Innehåller antioxidanten lykopen
  2. Du kan absolut äta kärnorna!
  3. Det finns gula vattenmeloner (som är lite sötare i smaken)
  4. Består av 91 procent vatten

Källa: articles.mercola.com

  1. Innehåller antioxidanten lykopen
  2. Du kan absolut äta kärnorna!
  3. Det finns gula vattenmeloner (som är lite sötare i smaken)
  4. Består av 91 procent vatten

Källa: articles.mercola.com

5 steg till bättre självförtroende

17 Jul
90 procent av dagens unga kvinnor har problem med självförtroendet.

 

Hindrar din osäkerhet dig från att klättra i karriären? Här är några enkla steg som hjälper dig att komma till toppen.

Om du önskar att du hade känt dig mer självsäker på jobbet så är du inte ensam. Hela 90 procent av dagens unga kvinnor menar att de har problem med självförtroendet, enligt ny forskning. Ofta bottnar det dåliga självförtroendet i att vi själva inte litar på våra förmågor, och det kan spela en stor roll i huruvida vi lyckas på våra jobb eller inte.

Som tur är så behöver du inte leva med det dåliga självförtroendet. Sarah Ellis och Helen Tupper har skrivit boken How to Overcome your Confidence Gremlins, där de har identifierat de vanligaste självförtroendetjuvarna. Här är några av dem:

1. Rädsla över att inte kunna svaren
Avskyr du möten och undviker intervjuer för att du är rädd att inte kunna svara på frågorna? Du kan inte förutse varje fråga så ge dig själv utrymme att fundera eller till och med söka upp svaret, genom att till exempel säga: ”Låt mig tänka lite på det, jag åter-
kommer senare idag.” Ett sätt att bli mer bekväm med att inte alltid kunna svaren är att frivilligarbeta med något som du inte kan något om, och som du inte förväntas kunna. Då kommer du ge dig själv tillåtelse att inte ha alla svar, och det kan dessutom vara befriande att upptäcka att andra runt omkring dig inte heller kan allt.

2. Att vara rädd för att misslyckas
Är du ständigt rädd för att inte lyckas kommer du undvika att ta risker, och hänga upp dig på små misstag. Det hindrar dig från att ta dig an nya utmaningar och leder till att du inte utvecklas i lika hög grad. Utöka din komfortzon genom att ta små risker i taget. Det hjälper dig att bli mer bekväm med tanken på att miss-
lyckas. Om du inte lyckas är det okej att gräma dig över det resten av dagen, men sedan är det dags att gå vidare och fundera på vad du ska göra annorlunda nästa gång.

3. Att vilja bli omtyckt
Att vara orolig för vad andra kommer tycka om dig kan verkligen hindra dig, eftersom det finns en stor risk att det kommer leda till att du inte vågar göra verklighet av dina goda idéer och att du inte vågar säga nej. Det kan trots allt vara svårt att säga nej, och uppskattas inte alltid av omgivningen. Nästa gång du blir tillfrågad att ta dig an en uppgift på jobbet bör du därför ta reda på hur viktigt det är. Säg till chefen att ”jag vill gärna göra det men jag har tre andra projekt just nu. Det hade varit bra om du kunde berätta om du tycker att jag borde omprioritera mina andra projekt för att hinna med det här.” Det kan också vara bra att hitta någon på arbetet som du kan lita på, och som kan ge dig goda råd och ett annat perspektiv när det behövs.

4. Osäkerhet
Oavsett om din osäkerhet beror på att du tror att de andra inte är intresserade av dina åsikter eller om du tänker att du inte har något att komma med så leder det till att du inte visar upp din fulla potential. Försök förstå varför du känner dig så osäker. Ofta bottnar det i någon av de andra punkterna vi har listat, som att vilja bli omtyckt eller att vara rädd för att misslyckas, så använd de tipsen för att ta dig bort från den här självförtroendetjuven.

5. Känslan av att vara en bluff
Upp till 70 procent av oss har upplevt känslan av att vara rädd att bli påkommen i någon del av livet, så om du känner så kan det vara bra att veta att du inte är ensam. Vi är ofta mer medvetna om våra egna brister än fördelar. Därför är det en bra idé att under en månads tid sätta dig ner i slutet av varje dag för att skriva ner något du är stolt över. Det kan vara att du sprang på lunchen trots att du hade mycket att göra, att du skrev den där rapporten som du har skjutit upp eller att du kanske äntligen dammsög hemma. Det är ett bra sätt för att börja upptäcka de positiva sakerna du gör och som du kanske inte lägger märke till. Så småningom kommer också sättet du tänker förändras.

90 procent av dagens unga kvinnor har problem med självförtroendet.

 

Hindrar din osäkerhet dig från att klättra i karriären? Här är några enkla steg som hjälper dig att komma till toppen.

Om du önskar att du hade känt dig mer självsäker på jobbet så är du inte ensam. Hela 90 procent av dagens unga kvinnor menar att de har problem med självförtroendet, enligt ny forskning. Ofta bottnar det dåliga självförtroendet i att vi själva inte litar på våra förmågor, och det kan spela en stor roll i huruvida vi lyckas på våra jobb eller inte.

Som tur är så behöver du inte leva med det dåliga självförtroendet. Sarah Ellis och Helen Tupper har skrivit boken How to Overcome your Confidence Gremlins, där de har identifierat de vanligaste självförtroendetjuvarna. Här är några av dem:

1. Rädsla över att inte kunna svaren
Avskyr du möten och undviker intervjuer för att du är rädd att inte kunna svara på frågorna? Du kan inte förutse varje fråga så ge dig själv utrymme att fundera eller till och med söka upp svaret, genom att till exempel säga: ”Låt mig tänka lite på det, jag åter-
kommer senare idag.” Ett sätt att bli mer bekväm med att inte alltid kunna svaren är att frivilligarbeta med något som du inte kan något om, och som du inte förväntas kunna. Då kommer du ge dig själv tillåtelse att inte ha alla svar, och det kan dessutom vara befriande att upptäcka att andra runt omkring dig inte heller kan allt.

2. Att vara rädd för att misslyckas
Är du ständigt rädd för att inte lyckas kommer du undvika att ta risker, och hänga upp dig på små misstag. Det hindrar dig från att ta dig an nya utmaningar och leder till att du inte utvecklas i lika hög grad. Utöka din komfortzon genom att ta små risker i taget. Det hjälper dig att bli mer bekväm med tanken på att miss-
lyckas. Om du inte lyckas är det okej att gräma dig över det resten av dagen, men sedan är det dags att gå vidare och fundera på vad du ska göra annorlunda nästa gång.

3. Att vilja bli omtyckt
Att vara orolig för vad andra kommer tycka om dig kan verkligen hindra dig, eftersom det finns en stor risk att det kommer leda till att du inte vågar göra verklighet av dina goda idéer och att du inte vågar säga nej. Det kan trots allt vara svårt att säga nej, och uppskattas inte alltid av omgivningen. Nästa gång du blir tillfrågad att ta dig an en uppgift på jobbet bör du därför ta reda på hur viktigt det är. Säg till chefen att ”jag vill gärna göra det men jag har tre andra projekt just nu. Det hade varit bra om du kunde berätta om du tycker att jag borde omprioritera mina andra projekt för att hinna med det här.” Det kan också vara bra att hitta någon på arbetet som du kan lita på, och som kan ge dig goda råd och ett annat perspektiv när det behövs.

4. Osäkerhet
Oavsett om din osäkerhet beror på att du tror att de andra inte är intresserade av dina åsikter eller om du tänker att du inte har något att komma med så leder det till att du inte visar upp din fulla potential. Försök förstå varför du känner dig så osäker. Ofta bottnar det i någon av de andra punkterna vi har listat, som att vilja bli omtyckt eller att vara rädd för att misslyckas, så använd de tipsen för att ta dig bort från den här självförtroendetjuven.

5. Känslan av att vara en bluff
Upp till 70 procent av oss har upplevt känslan av att vara rädd att bli påkommen i någon del av livet, så om du känner så kan det vara bra att veta att du inte är ensam. Vi är ofta mer medvetna om våra egna brister än fördelar. Därför är det en bra idé att under en månads tid sätta dig ner i slutet av varje dag för att skriva ner något du är stolt över. Det kan vara att du sprang på lunchen trots att du hade mycket att göra, att du skrev den där rapporten som du har skjutit upp eller att du kanske äntligen dammsög hemma. Det är ett bra sätt för att börja upptäcka de positiva sakerna du gör och som du kanske inte lägger märke till. Så småningom kommer också sättet du tänker förändras.

Så gör du trendfrukosten Overnight oats

15 Jul

En fiberrik och nyttig frukost som ger dig en riktigt bra start på dagen.

4 portioner

  • 5 dl vegomjölk
  • 1 1/2 dl färska blåbär eller frysta och tinade
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk yakonsirap eller flytande kokosnektar
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl chiafrön

Topping

  • Färska bär
  • Pumpafrön
  • Kokoschips
  1. Mixa mjölk, blåbär, vanilj och yakonsirap/kokosnektar med stavmixer. Rör ner havregryn och chiafrön.
  2. Häll över i två lufttäta burkar och låt stå i kylen över natten. Rör om före servering – tillsätt mer mjölk om det behövs. Servera med bär, frön och kokoschips.

Marias kommentar:
”En näve havregryn om dagen får håret att svalla över kragen! I vårt stressade tidevarv är håravfall och/eller tidigt grånande hår vanligt. Håret är nämligen kroppens sista prio när den ska hushålla med näring, och är vi stressade eller sjuka distribueras näringen till bättre behövande organ (jag vet, kroppen kan vara en bitch).”

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

En fiberrik och nyttig frukost som ger dig en riktigt bra start på dagen.

4 portioner

  • 5 dl vegomjölk
  • 1 1/2 dl färska blåbär eller frysta och tinade
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk yakonsirap eller flytande kokosnektar
  • 2 1/2 dl havregryn
  • 1/2 dl chiafrön

Topping

  • Färska bär
  • Pumpafrön
  • Kokoschips
  1. Mixa mjölk, blåbär, vanilj och yakonsirap/kokosnektar med stavmixer. Rör ner havregryn och chiafrön.
  2. Häll över i två lufttäta burkar och låt stå i kylen över natten. Rör om före servering – tillsätt mer mjölk om det behövs. Servera med bär, frön och kokoschips.

Marias kommentar:
”En näve havregryn om dagen får håret att svalla över kragen! I vårt stressade tidevarv är håravfall och/eller tidigt grånande hår vanligt. Håret är nämligen kroppens sista prio när den ska hushålla med näring, och är vi stressade eller sjuka distribueras näringen till bättre behövande organ (jag vet, kroppen kan vara en bitch).”

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

Shirin Djavidi: ”Ja, jag lever som jag lär”

14 Jul

Shirin Djavidi står för träning och hälsa inifrån och ut. Här berättar hon om sitt entreprenörs- och träningsliv på Mallorca.

Att bygga ett företag som handlar om hälsa och träning och dessutom få bo på Mallorca med familjen, torde låta som en dröm i mångas öron. Och det är det också. Men det finns såklart alltid baksidor till alla magiska framsidor. Det kräver ett konstant engagemang. Att alltid vara förberedd på motgångar (som alltid kommer), att alltid vara redo för nya utmaningar varje måndagmorgon och att aldrig tröttna. Jag har precis dragit igång en ny affärsidé genom att skapa träningsprogram på nätet, som jag kallar för SKY training. SKY står för Styrka, Kondition och Yoga, och är de tre viktigaste delarna inom träning för att det ska bli hållbart tycker jag.

Ja, jag lever som jag lär. Men jag kraschlandar emellanåt också. Rejält. Under intensiva perioder där jag bara ger av mig själv, glömmer jag bort att ta hand om mig själv. Men jag blir duktigare på det genom åren.

Jag har en inbyggd V8-motor, som i princip alltid går varm som hos alla entreprenörer och egenföretagare. Ibland blir det svårt att skilja min egen träning från andras träning, fritid och jobb. Men blir bättre på det genom åren också.

Jag ställer klockan på 6.20. Snoozar till 6.35. Försöker smyga upp så inte lilla vovven Dino vaknar (lyckas sällan). Jag börjar varje morgon med att pressa en citron, från vårt eget träd, till mitt varma citronvatten. Sen blir det yoga och meditation innan jag väcker resten av familjen klockan 7.20. Då är jag redo att starta min dag. Oftast kör jag min äldsta dotter till sin skola, medan min man kör vår yngsta dotter till sin skola, på vespan åt andra hållet.

Min vardagskostym är allt som oftast träningskläder. En morgon kan jag ha en privatkund som vill köra fysträning eller löpteknik, en annan morgon undervisar jag mina fasta yogaklasser.

Jag är oftast hemma igen vid lunch. Då brukar det bli en svampomelett och en snabb dusch om jag hinner. Sen försöker jag bränna av så många mail och ”att göra”-grejer jag bara kan på min lista som brukar vara rätt lång med allt från jobb till storhandling och logistik för familjen. Jobb kan vara allt från att skriva en artikel, planera en träningsresa eller workshop till att jobba med mitt nya koncept SKY training där jag lägger den mesta av min tid nu.

Att jobba med träning på nätet blir större och större och passar mig perfekt, då det kan bli svårt att räcka till rent fysiskt ibland, och på det här sättet kan jag nå många fler.

Jag har jobbat så länge i den här branschen och har kunnat se många trender komma och gå. Och idag vill många ha enkla paketlösningar. Jag vänder mig till den stora massan som inte ger sig tid, slarvar med både träning och kost, som behöver hjälp på traven. Hälsan blir mer och mer viktig för många, men alla vet inte i vilken ände de ska börja.

På eftermiddagen hämtar jag den ena dottern och maken den andra, från skolan eller aktiviteter. Vi äter alltid en gemensam middag vid sjutiden där alla får berätta vad de gjort under dagen. Sen brukar det bli kvällsfix med plock från dagen, jag förbereder  mina klasser för följande dag och hjälper barnen med sitt. Vid tiotiden lyckas jag sätta mig i soffan med maken framför CSI: New York och en kopp te. Klockan elva är det god natt för mig.”

FAKTA:
Bor: På Mallorca tillsammans med fästmannen Jonas och barnen Luna, 15, och Stella, 8, samt hunden Dino.
Ålder: 45.
Gör: Driver företagen Shapebyshirin och SKY training by Shirin med träning i fokus. Personlig tränare, yogalärare och journalist.
Instagram: @shapebyshirin och @skytrainingbyshirin
Webb: www.shapebyshirin.se och www.skytrainingbyshirin.com

 

Shirin Djavidi står för träning och hälsa inifrån och ut. Här berättar hon om sitt entreprenörs- och träningsliv på Mallorca.

Att bygga ett företag som handlar om hälsa och träning och dessutom få bo på Mallorca med familjen, torde låta som en dröm i mångas öron. Och det är det också. Men det finns såklart alltid baksidor till alla magiska framsidor. Det kräver ett konstant engagemang. Att alltid vara förberedd på motgångar (som alltid kommer), att alltid vara redo för nya utmaningar varje måndagmorgon och att aldrig tröttna. Jag har precis dragit igång en ny affärsidé genom att skapa träningsprogram på nätet, som jag kallar för SKY training. SKY står för Styrka, Kondition och Yoga, och är de tre viktigaste delarna inom träning för att det ska bli hållbart tycker jag.

Ja, jag lever som jag lär. Men jag kraschlandar emellanåt också. Rejält. Under intensiva perioder där jag bara ger av mig själv, glömmer jag bort att ta hand om mig själv. Men jag blir duktigare på det genom åren.

Jag har en inbyggd V8-motor, som i princip alltid går varm som hos alla entreprenörer och egenföretagare. Ibland blir det svårt att skilja min egen träning från andras träning, fritid och jobb. Men blir bättre på det genom åren också.

Jag ställer klockan på 6.20. Snoozar till 6.35. Försöker smyga upp så inte lilla vovven Dino vaknar (lyckas sällan). Jag börjar varje morgon med att pressa en citron, från vårt eget träd, till mitt varma citronvatten. Sen blir det yoga och meditation innan jag väcker resten av familjen klockan 7.20. Då är jag redo att starta min dag. Oftast kör jag min äldsta dotter till sin skola, medan min man kör vår yngsta dotter till sin skola, på vespan åt andra hållet.

Min vardagskostym är allt som oftast träningskläder. En morgon kan jag ha en privatkund som vill köra fysträning eller löpteknik, en annan morgon undervisar jag mina fasta yogaklasser.

Jag är oftast hemma igen vid lunch. Då brukar det bli en svampomelett och en snabb dusch om jag hinner. Sen försöker jag bränna av så många mail och ”att göra”-grejer jag bara kan på min lista som brukar vara rätt lång med allt från jobb till storhandling och logistik för familjen. Jobb kan vara allt från att skriva en artikel, planera en träningsresa eller workshop till att jobba med mitt nya koncept SKY training där jag lägger den mesta av min tid nu.

Att jobba med träning på nätet blir större och större och passar mig perfekt, då det kan bli svårt att räcka till rent fysiskt ibland, och på det här sättet kan jag nå många fler.

Jag har jobbat så länge i den här branschen och har kunnat se många trender komma och gå. Och idag vill många ha enkla paketlösningar. Jag vänder mig till den stora massan som inte ger sig tid, slarvar med både träning och kost, som behöver hjälp på traven. Hälsan blir mer och mer viktig för många, men alla vet inte i vilken ände de ska börja.

På eftermiddagen hämtar jag den ena dottern och maken den andra, från skolan eller aktiviteter. Vi äter alltid en gemensam middag vid sjutiden där alla får berätta vad de gjort under dagen. Sen brukar det bli kvällsfix med plock från dagen, jag förbereder  mina klasser för följande dag och hjälper barnen med sitt. Vid tiotiden lyckas jag sätta mig i soffan med maken framför CSI: New York och en kopp te. Klockan elva är det god natt för mig.”

FAKTA:
Bor: På Mallorca tillsammans med fästmannen Jonas och barnen Luna, 15, och Stella, 8, samt hunden Dino.
Ålder: 45.
Gör: Driver företagen Shapebyshirin och SKY training by Shirin med träning i fokus. Personlig tränare, yogalärare och journalist.
Instagram: @shapebyshirin och @skytrainingbyshirin
Webb: www.shapebyshirin.se och www.skytrainingbyshirin.com

 

Vegansk mjukglass med lakritssmak

12 Jul

Den här mjukglassen gör definitivt succé i sommar!
2 portioner

  • 2 1/2 dl kokosgrädde
  • 2 msk kokossocker
  • En nypa vaniljpulver
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 msk raw lakritspastiller (Finns i välsorterade hälsokost- och matbutiker.)

1. Vispa kokosgrädde, kokossocker och vanilj fluffigt med elvisp. Vänd ner lakritspulvret och vispa så att allt blandas.

2. Tillsätt mer lakrits om det behövs. Ställ in i frysen och låt stelna. Mortla lakritspastillerna till små smulor och strö över vid servering.

Marias kommentar:
”Kokosgrädde blir bäst om den vispas med kalla verktyg, så släng in visparna och bunken i frysen så fort suget faller på. Om du inte har tålamod att vänta på att gräddsmeten ska frysa till glass så går det utmärkt att äta den direkt! Ett marshmallowfluffigt lakritsmoln är inte heller fy skam.”

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

Den här mjukglassen gör definitivt succé i sommar!
2 portioner

  • 2 1/2 dl kokosgrädde
  • 2 msk kokossocker
  • En nypa vaniljpulver
  • 2 tsk lakritspulver
  • 1 msk raw lakritspastiller (Finns i välsorterade hälsokost- och matbutiker.)

1. Vispa kokosgrädde, kokossocker och vanilj fluffigt med elvisp. Vänd ner lakritspulvret och vispa så att allt blandas.

2. Tillsätt mer lakrits om det behövs. Ställ in i frysen och låt stelna. Mortla lakritspastillerna till små smulor och strö över vid servering.

Marias kommentar:
”Kokosgrädde blir bäst om den vispas med kalla verktyg, så släng in visparna och bunken i frysen så fort suget faller på. Om du inte har tålamod att vänta på att gräddsmeten ska frysa till glass så går det utmärkt att äta den direkt! Ett marshmallowfluffigt lakritsmoln är inte heller fy skam.”

AV: Emma Samuelsson FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån ges ut av Norstedts och finns på bokus.com för 195 kronor.

Tre förändringar som kräver lite ansträngning, men som kan göra stor skillnad för hälsan.

11 Jul

 

Njut av träningen
Hitta en träningsform som du verkligen tycker om, istället för att tvinga dig att träna på ett sätt som bränner mest fett eller bygger maximalt med muskler. Om du gör något du gillar är chansen större att du kommer ägna dig åt det regelbundet resten av livet. 

Ge kroppen näring
Ät det du älskar – men ge dig själv chansen att älska ny mat. Om du har svårt att njuta av hälsomat kan du till exempel testa att göra soppor. Det är enkelt att göra goda soppor som är fullpackade av grönsaker, och det känns oftast mycket roligare och mättande än att äta en sallad.

Njut av det du äter
Fokusera på vad maten innehåller istället för vad den inte innehåller. Att det står fettfritt eller sockerfritt på förpackningen säger egentligen inte särskilt mycket om ett livsmedel. Matens egentliga syfte är att ge näring. En tallrik med våfflor som toppas med massor av goda bär och nötter ger dig mer näring än några tråkiga salladsblad, även om våfflan kanske inte är det hälsosammaste du kan äta.

TEXT: Louise Pyne och Sara Dahlström FOTO: Shutterstock

 

 

Njut av träningen
Hitta en träningsform som du verkligen tycker om, istället för att tvinga dig att träna på ett sätt som bränner mest fett eller bygger maximalt med muskler. Om du gör något du gillar är chansen större att du kommer ägna dig åt det regelbundet resten av livet. 

Ge kroppen näring
Ät det du älskar – men ge dig själv chansen att älska ny mat. Om du har svårt att njuta av hälsomat kan du till exempel testa att göra soppor. Det är enkelt att göra goda soppor som är fullpackade av grönsaker, och det känns oftast mycket roligare och mättande än att äta en sallad.

Njut av det du äter
Fokusera på vad maten innehåller istället för vad den inte innehåller. Att det står fettfritt eller sockerfritt på förpackningen säger egentligen inte särskilt mycket om ett livsmedel. Matens egentliga syfte är att ge näring. En tallrik med våfflor som toppas med massor av goda bär och nötter ger dig mer näring än några tråkiga salladsblad, även om våfflan kanske inte är det hälsosammaste du kan äta.

TEXT: Louise Pyne och Sara Dahlström FOTO: Shutterstock

 

Solskydd på tallriken

10 Jul

Visste du att tomater, som är fullproppade av den kraftfulla antioxidanten lykopen, ökar kroppens motståndskraft mot skadliga UV-strålar? Dessutom bekämpar lykopen uppkomsten av fria radikaler som triggar hudens åldrande. Råa tomater innehåller mycket C-vitamin, men är det lykopenet du vill åt bör du hetta upp tomaterna och äta dem tillagade.

Visste du att tomater, som är fullproppade av den kraftfulla antioxidanten lykopen, ökar kroppens motståndskraft mot skadliga UV-strålar? Dessutom bekämpar lykopen uppkomsten av fria radikaler som triggar hudens åldrande. Råa tomater innehåller mycket C-vitamin, men är det lykopenet du vill åt bör du hetta upp tomaterna och äta dem tillagade.