Annons

3 smaskiga vegovarianter av klassiska julrätter

Recept 22 Dec 2017

De här recepten kommer göra succé på helgens julbord – både hos veganer och köttälskare.

Jönssons frestelse (6 portioner)

  • 15 potatisar
  • 2 stora gula lökar
  • 5 dl havregrädde
  • 3 lagerblad
  • 2 krm malen kryddpeppar
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 krm vitpeppar
  • 1–2 msk mild senap
  • Salt
  • 2 msk ströbröd
  • 50 g mjölkfritt margarin
  1. Skala potatisen och strimla den fint med mandolin. Skala och hacka löken fint. Sjud grädde, lagerblad, krydd peppar, kryddnejlika, ingefära och vitpeppar i 10 minuter under lock. Plocka bort lagerbladen och rör ner senapen. Varva potatis och lök i en smord ugnsform.
  2. Salta efter varje lager potatis. Häll över gräddblandningen, strö på lite ströbröd och avsluta med att hyvla margarinet över gratängen.
  3. Grädda på 200 grader i cirka 1 timme eller tills potatisen är mjuk.

Solrosbollar (ca 25 st)

  • 2 msk psylliumhusk
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 stor gul lök
  • 1 dl ströbröd 1 msk tamari
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • Olja till stekning
  1. Blanda psylliumhusk och vatten och låt det svälla i 10 minuter eller medan du förbereder solroskärnor och lök. Mixa solroskärnorna till ett mjöl i en matberedare eller mixerskål.
  2. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt lök och övriga ingredienser i matberedaren och mixa snabbt ihop till en fast färs.
  3. Du kan också hacka löken för hand och blanda samman ingredienserna i en bunke. Rulla bollar av färsen. Hetta upp en stekpanna, häll på olja och stek solrosbollarna på låg- eller medelhög värme tills de fått en fin yta runt om.

Ostkaka (6 portioner)

  • 1 stor zucchini
  • 1 ½ dl sötmandel
  • 3 bittermandlar
  • 1 ½ dl valfri växtmjölk
  • 2 dl vetemjöl
  • ¾ dl kokos- eller strö- socker, eller agavesirap
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Till servering:

  • Valfri vispad växtgrädde
  • Jordgubbssylt
  1. Skala zucchinin, skär i bitar och mixa den till en puré. Mal sötmandeln i kvarn eller med mixer till ett mjöl och riv bittermandeln på rivjärn.
  2. Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan över smeten i en smord ugnsfast form. Baka på 175 grader i cirka 30 minuter eller tills ostkakan fått lite färg på ytan. Låt svalna och servera med grädde och sylt.

Recepten kommer från Den goda gröna julen av Karoline Jönsson (Norstedts).

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.