Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Bowl med het tofu, mango och tahinidressing

4 portioner

GRÖN BAS

  • 1 förpackning kelpnudlar (300 g)
  • 1 msk tamari
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamsoja
  • 150 g rödkål
  • 1 medelstor zucchini
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 mogen mango, eller 150 g fryst
  • 1 knippe salladslök
  • 50 g böngroddar
  • 1 kruka koriander
  • 1 krm himalayasalt

HET TOFU

  • 1 förpackning ekologisk, fast naturell tofu (ca 270 g)
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk tamari
  • 1 tsk sambal oelek

TOPPING

Annons
  • 2 avokador
  • 1 ekologisk lime
  • Färsk koriander

TAHINIDRESSING
(ger ca 1 ½ dl)

  • ½ dl ljus tahini
  • ½ tsk riven färsk ingefära
  • 1 ekologisk lime, zest + 1 msk saft
  • 3–4 msk vatten
  • Himalayasalt
  • Nymalen svartpeppar
  • 1. Mixa alla ingredienser till dressingen, börja med hälften av vattnet, med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer vatten för en lösare konsistens.

2. Häll av och skölj nudlarna. Låt ligga i kallt vatten medan du förbereder resten. Lägg tofun i press mellan två hushållspapper under något tungt i minst 30 minuter. Värm ugnen till 200 grader. Vispa ihop två matskedar sesamolja, två matskedar tamari och en tesked sambal oelek till tofumarinaden.

3. Skär tofun i en centimeter stora kuber. Häll marinad och tofubitar i en påse och skaka försiktigt om så att alla bitar täcks. Låt marinera i minst 30 minuter. Vänd runt påsen efter halva tiden. Blanda ihop en matsked tamari, en matsked risvinäger och en matsked sesamolja. Häll av vattnet från nudlarna, skölj väl och klipp i mindre bitar. Massera in tamariblandningen i nudlarna och låt stå svalt medan du förbereder resten.

4. Strimla rödkålen fint, gärna med en mandolin. Strimla zucchinin med en julienneskalare eller potatisskalare. Rulla chilin mellan handflatorna. Skär av toppen och skaka ut kärnorna, strimla chilin fint.

5. Dela och skär upp mangon i tärningar, eller tina den frysta mangon. Strimla salladslöken fint.

6. Lägg ut tofubitarna var för sig på en bakplåtspappersklädd plåt och baka mitt i ugnen i 20 minuter tills tofun blivit krispig. Vänd runt bitarna efter halva tiden. Blanda ihop nudlar, rödkål, zucchini, chili, mango, salladslök och hälften av koriandern.

7. Skär avokadon i skivor på längden. Lägg upp salladen i fyra skålar och lägg tofu, avokado och böngroddar ovanpå. Toppa salladen med resten av koriandern och ringla över tahinidressingen. Servera limeklyftor vid sidan av.

Therese tipsar:
Som jag gillar sommarrullar, sådana där rullar man gör av rispapper och fyller med en massa goda asiatiska smaker. Här är en variant där jag tagit min favoritfyllning och gjort en sallad. Istället för rispapper använder jag kelpnudlar gjorda på sjögräs.

TEXT: Emma Samuelsson FOTO: Fanny Hansson
Receptet är hämtat från The New Green Salad (Bonnier Fakta), 177 kr, adlibris.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.