Idévärldens lasagne
4 portioner
- 100 g soltorkade tomater i olja, avrunna
- 1 förpackning fast naturell tofu (ca 270 g)
- 1 dl valnötskärnor
- 1 kruka basilika
- 1 msk tamarisoja
- 2 auberginer
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 2 förpackning (400 g) krossade tomater
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk torkad oregano
- 1 tsk torkad basilika
- 2 tsk äppelcidervinäger
- Örtsalt
- Nymalen svartpeppar
Pumpaparmesan:
Annons
- 1 dl pumpakärnor
- 1 msk näringjäst
- ½ vitlöksklyfta, skalad
- 1 msk kallpressad olivolja
- 2 krm flingsalt
Till servering:
- Grönsallad (en blandning av t.ex. babyspenat, mangoldskott, ruccola och mâche)
- Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofun och pulsa till en bitig ”färs”.
- Tillsätt det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.
- Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Ånga dem i två minuter (aubergineskivorna, inte osthyveln).
- Ta upp och torka av med hushållspapper. Värm ugnen till 100 grader. Lägg en sked färs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsfast form.
- Skala och finhacka och lök och vitlök. Bryn lökhacket i en panna med lite rapsolja.
- Tillsätt tomatkrosset, de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna.
- Mixa alla ingredienserna till pumpaparmesanen, strö hälften över formen.
- Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka och härliga, och tomatsåsen har en ljummen temperatur.
- Ta ut och toppa med färsk basilika. Servera resten av pumpaparmesanen vid sidan av, och en enkel grönsallad.
Recept från Food Phamarcy som ges ut av Bonnier Fakta
TEXT: Emma Samuelsson FOTO: Ulrika Ekblom RECEPT: Mia Clase och Lina Nertby Aurell
Tags :
Food Pharmacy