Annons
Annons

Food Pharmacy bjuder på vegetarisk lasagne

Recept 26 Sep

Idévärldens lasagne
4 portioner

  • 100 g soltorkade tomater i olja, avrunna
  • 1 förpackning fast naturell tofu (ca 270 g)
  • 1 dl valnötskärnor
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk tamarisoja
  • 2 auberginer
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 2 förpackning (400 g) krossade tomater
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • Örtsalt
  • Nymalen svartpeppar

Pumpaparmesan:

  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 msk näringjäst
  • ½ vitlöksklyfta, skalad
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • 2 krm flingsalt

Till servering:

  • Grönsallad (en blandning av t.ex. babyspenat, mangoldskott, ruccola och mâche)

 

  1. Skär tomaterna i mindre bitar. Häll av tofun och pressa ut vattnet. Mixa tomater och valnötskärnor till ett smul, tillsätt tofun och pulsa till en bitig ”färs”.
  2. Tillsätt det mesta av basilikan (spara lite till garnering) och pulsa några gånger.
  3. Skiva auberginerna mycket tunt på längden med en osthyvel eller mandolin. Ånga dem i två minuter (aubergineskivorna, inte osthyveln).
  4. Ta upp och torka av med hushållspapper. Värm ugnen till 100 grader. Lägg en sked färs längst ner på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg alla rullar i en ugnsfast form.
  5. Skala och finhacka och lök och vitlök. Bryn lökhacket i en panna med lite rapsolja.
  6. Tillsätt tomatkrosset, de torkade örterna och vinägern. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatkoket över auberginerullarna.
  7. Mixa alla ingredienserna till pumpaparmesanen, strö hälften över formen.
  8. Gratinera mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills auberginerullarna blivit mjuka och härliga, och tomatsåsen har en ljummen temperatur.
  9. Ta ut och toppa med färsk basilika. Servera resten av pumpaparmesanen vid sidan av, och en enkel grönsallad.

Recept från Food Phamarcy som ges ut av Bonnier Fakta

TEXT: Emma Samuelsson FOTO: Ulrika Ekblom RECEPT: Mia Clase och Lina Nertby Aurell

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.