Annons

Grekisk långpanna med gröna linser och ugnsbakad fetaost

Recept 17 Dec 2017

4 portioner

1 kg potatis, gärna amandine eller sparrispotatis
2 rödlökar
2 tsk torkad rosmarin eller 3 kvistar färsk
400 g körsbärstomater på kvist
200 g fetaost
2 dl okokta gröna linser
Salt och svartpeppar
Olivolja
Basilikablad till garnering

Dressing
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk flytande honung
2 tsk dijonsenap
Salt och svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en långpanna. Tvätta och skär potatisen i tunna klyftor. Skala och skiva rödlöken. Ta ut plåten ur ugnen och lägg på potatis och lök. Krydda med rosmarin, salt och peppar och häll på rikligt med olja. Ugnsbaka i 20 minuter. Rör om, lägg på tomaterna och fetaosten. Häll lite olja på osten. Ugnsbaka i ytterligare 10–15 minuter.
  2. Koka under tiden linserna mjuka i saltat vatten, cirka 20 minuter. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll av vattnet från linserna och blanda dem med dressingen medan de fortfarande är varma. Häll linserna över potatisarna och tomaterna och strö över basilikablad.

Ylva tipsar: ”För att få till krispigheten har jag några knep. Använd mycket olja och en het ugn. Värm också upp plåten i förväg så att den blir riktigt het och rör om då och då under tillagningen så att potatisarna blir jämnt rostade.”

 

Receptet är hämtat ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.