Annons
Annons

Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater

Recept 2 Dec

Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater
4 portioner

  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 400 g svamp, t.ex. ostronskivling, skogschampinjoner eller kantareller
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl polentagryn, finmalda
  • 75 g smör
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 80 g färsk spenat
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  1. Lägg tomaterna på en plåt. Häll på lite olja och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsstek i cirka 25 minuter tills tomaterna fått fin färg.
  2. Rensa svampen och riv eller skär den i mindre bitar. Stek svampen i en stekpanna utan fett på hög värme i cirka 5 minuter. Tillsätt lite olja, sänk värmen och stek i ytterligare 10 minuter tills svampen är karamelliserad.
  3. Skala och finhacka vitlöken, blanda den med svampen i stekpannan och låt steka med i 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och låt den sjuda tills den är krämig, cirka 7 minuter. Rör om då och då. Rör ned smöret och hälften av osten. Krydda med salt och peppar.
  5. Rör ned spenatbladen och citronskalet i svampblandningen precis före servering. Servera polentan med svampblandningen, resten av osten och tomaterna.

FOTO: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.