Byt ut tacosen mot nyttiga kycklingfajitas och godiset mot sockerfria chokladcupcakes – vi lovar att du inte kommer sakna något. Recepten kommer från Annika Sjöö och är självklart paleovänliga!
4 portioner
Pitabröd
- 3 dl mandelmjöl
- 3 ägg
- 2 tsk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 dl smält, smakfri kokosolja
- 0,5 dl mandelmjölk
- 0,5 tsk havssalt
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda allt utom bakpulvret i en matberedare. Häll i bakpulvret och mixa snabbt igen.
- Klicka ut fyra klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen cirka 15 minuter.
Kycklingfajitas
- 4 kycklingfiléer
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk vitlökspulver
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk havssalt
- 1 krm cayennepeppar
- Skär kycklingen i tunna skivor. Stek tillsammans med kryddorna i smakfri kokosolja tills de är genomstekta.
- Lägg kycklingen i pitabrödet tillsammans med dina favoritgrönsaker.
Guacamole
Annons
- 2 mjuka avokados
- 1 vitlöksklyfta
- En skvätt pressad lime
- Havssalt
- Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur innehållet och mosa i en skål.
- Pressa över vitlöksklyftan och limen. Rör om ordentligt. Salta efter smak.
- Lägg en klick över kycklingen och grönsakerna i pitabrödet.
Cupcakes
- 7 urkärnade dadlar
- 1 dl vatten
- 2 dl mandelmjöl
- 0,5 dl smält, smakfri kokosolja
- 3 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 3 ägg
- Sätt ugnen på 175 grader (gärna varmluft). Koka dadlarna med vattnet på låg värme tills vattnet är bortkokat.
- Smält kokosoljan. Mixa dadlarna tillsammans med alla torra ingredienser och kokosoljan i en matberedare.
- Separera äggulorna från äggvitorna. Blanda ner äggulorna i matberedaren och mixa igen.
- Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten. Rör om.
- Klicka smeten i muffinsformar. Grädda i cirka tio minuter. Låt svalna.
Topping
- 7 urkärnade dadlar
- 0,75 dl mandelsmör
- 2 msk kakao
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 dl kokosgrädde eller krämig kokosmjölk
- 1 msk honung
- Mixa alla ingredienser i en matberedare till fluffig konsistens. Ställ in i kylen i 15
minuter. - Använd en spritspåse och fördela toppingen över de avsvalnade muffinsen. Förvara i kylen.
RECEPT: Paleo: 30 dagar med Annika Sjöö (Pagina Förlag) FOTO: John Hagby