Så gör du näringsrikt nöt- och fröbröd med smaskig färskost.
Ingredienser:
Annons
- 2 ½ dl havregryn
- 2 ½ dl sötmandel
- 2 ½ dl valnötter
- 3 dl hasselnötsmjöl
- 2 ½ dl solrosfrön
- 2 dl torkade fikon
- 6 ägg
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk salt
- Superenkel färskost:
- 4 dl filmjölk
- Ev. smaksättning, t ex hackad gräslök, hackad basilika, pressad vitlök eller finhackade soltorkade tomater
Så gör du:
- Bröd: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, mandlar, valnötter, hasselnötsmjöl, solrosfrön och fikon i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela medan de torkade fikonen med fördel delas i tre bitar. Tillsätt ägg, olja och salt. Blanda ihop till en smet.
- Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över.
- Färskost: Täck en skål med en bakduk eller annat tyg. Fäst duken runt skålen med hjälp av exempelvis ett stort gummiband. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen över natten.
- På morgonen har all vätska runnit ner i skålen och kvar i duken har du egen färskost att smaksätta som du önskar eller behålla naturell.
Recepten kommer från Maten bakom resultaten (Norstedts förlag) av Linda Bakkman.