Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Nöt- och fröböd med färskost

Så gör du näringsrikt nöt- och fröbröd med smaskig färskost.

Ingredienser:

Annons
  • 2 ½ dl havregryn
  • 2 ½ dl sötmandel
  • 2 ½ dl valnötter
  • 3 dl hasselnötsmjöl
  • 2 ½ dl solrosfrön
  • 2 dl torkade fikon
  • 6 ägg
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk salt
  • Superenkel färskost:
  • 4 dl filmjölk
  • Ev. smaksättning, t ex hackad gräslök, hackad basilika, pressad vitlök eller finhackade soltorkade tomater

Så gör du:

  1. Bröd: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, mandlar, valnötter, hasselnötsmjöl, solrosfrön och fikon i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela medan de torkade fikonen med fördel delas i tre bitar. Tillsätt ägg, olja och salt. Blanda ihop till en smet.
  2.  Häll upp smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna på galler utan att täcka över.
  3. Färskost: Täck en skål med en bakduk eller annat tyg. Fäst duken runt skålen med hjälp av exempelvis ett stort gummiband. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen över natten.
  4. På morgonen har all vätska runnit ner i skålen och kvar i duken har du egen färskost att smaksätta som du önskar eller behålla naturell.

Recepten kommer från Maten bakom resultaten (Norstedts förlag) av Linda Bakkman.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.