Annons
Annons

Julkalendern: Lucka 14

Idag 05:00

ANNONSSAMARBETE MED URBANISTA

Det är dags att öppna lucka tio i Yoga Worlds julkalender.
Där under hittar vi inget mindre än en grym högtalare från Urbanista.

Urbanista Melbourne är den perfekta högtalaren för dig som vill yoga hemma eller på resande fot
Vad som är så bra med den?
Enkelt.
Urbanista Melbourne är minimal i storlek men har ett maximalt bra ljud.
Du kan även hitta vår “Yoga Performance”-playlist på Spotify för ultimata yogatunes.

Låter det här som en högtalare för dig?
Då kan du vara med och tävla om din egen genom att anmäla dig i formuläret nedan eller via länken här!

ANNONSSAMARBETE MED URBANISTA

ANNONSSAMARBETE MED URBANISTA

Det är dags att öppna lucka tio i Yoga Worlds julkalender.
Där under hittar vi inget mindre än en grym högtalare från Urbanista.

Urbanista Melbourne är den perfekta högtalaren för dig som vill yoga hemma eller på resande fot
Vad som är så bra med den?
Enkelt.
Urbanista Melbourne är minimal i storlek men har ett maximalt bra ljud.
Du kan även hitta vår “Yoga Performance”-playlist på Spotify för ultimata yogatunes.

Låter det här som en högtalare för dig?
Då kan du vara med och tävla om din egen genom att anmäla dig i formuläret nedan eller via länken här!

ANNONSSAMARBETE MED URBANISTA

Därför har Systembolaget stängt under julhelgen

12 Dec


ANNONSSAMARBETE MED SYSTEMBOLAGET

Jul och nyår närmar sig och till skillnad från en del andra butiker har Systembolaget inte öppet under julhelgen. Det finns en anledning. Här får du förklaringen – och kan kolla bolagets öppettider under helgerna.

För många är vin, öl och sprit synonymt med något festligt, men alkoholen har en baksida. För en del leder det till alkoholproblem – cirka 450 000 personer i Sverige beräknas ha ett skadligt bruk eller vara beroende av alkohol. Detta påverkar inte bara de som dricker, utan även barn, partners och vänner.

Det är mot den bakgrunden Systembolaget finns. I och med att alkohol inte säljs överallt, begränsas konsumtionen och alkoholproblemen. Öppettiderna är en sådan begränsning.

Men gör öppettiderna verkligen någon skillnad? Svaret är ja.

• När Systembolaget började ha öppet på lördagar ökade konsumtionen. Men lördagsöppet var starkt efterfrågat, vilket vägde över när riksdagen fattade beslut om lördagsöppet.

• Världshälsoorganisationen WHO slår fast att begränsningar av tillgänglighet är ett av de två mest effektiva medlen för att motverka alkoholproblem i samhället. Höga priser är det andra.

Systembolagets öppettider beslutas av riksdagen och är ett uttryck för det statligt ägda bolagets uppdrag: att sälja alkohol med god service, men utan att försöka sälja så mycket som möjligt eller maximera vinsten.

– Det är en balans. Vi finns till för att begränsa alkoholproblemen och det gör vi bland annat genom att sälja med ansvar, informera om riskerna med alkohol och vara noggranna med legg-kollar. För oss är det här självklart och viktigt – och vi vet att det gör skillnad, säger Matilda Dannetun på Systembolagets kundtjänst, hon är en av dem som hjälper kunder att matcha mat och dryck inför helgerna.

Systembolagets öppettider under jul, nyår och trettonhelgen

Öppettiderna varierar mellan olika butiker. Alla butiker har minst öppet 10-18 vardagar och 10-14 lördagar, men många butiker har öppet till 19.00 vardagar och 15.00 lördagar. Alla butiker är stängda på julafton, juldagen och annandag jul (24-26 december), nyårsdagen (1 januari) och trettondagen (6 januari). Öppettiderna bestäms av riksdagen.

Hitta en enskild butiks öppettider

Systembolagets samhällsuppdrag och varför Systembolaget finns

ANNONSSAMARBETE MED SYSTEMBOLAGET


ANNONSSAMARBETE MED SYSTEMBOLAGET

Jul och nyår närmar sig och till skillnad från en del andra butiker har Systembolaget inte öppet under julhelgen. Det finns en anledning. Här får du förklaringen – och kan kolla bolagets öppettider under helgerna.

För många är vin, öl och sprit synonymt med något festligt, men alkoholen har en baksida. För en del leder det till alkoholproblem – cirka 450 000 personer i Sverige beräknas ha ett skadligt bruk eller vara beroende av alkohol. Detta påverkar inte bara de som dricker, utan även barn, partners och vänner.

Det är mot den bakgrunden Systembolaget finns. I och med att alkohol inte säljs överallt, begränsas konsumtionen och alkoholproblemen. Öppettiderna är en sådan begränsning.

Men gör öppettiderna verkligen någon skillnad? Svaret är ja.

• När Systembolaget började ha öppet på lördagar ökade konsumtionen. Men lördagsöppet var starkt efterfrågat, vilket vägde över när riksdagen fattade beslut om lördagsöppet.

• Världshälsoorganisationen WHO slår fast att begränsningar av tillgänglighet är ett av de två mest effektiva medlen för att motverka alkoholproblem i samhället. Höga priser är det andra.

Systembolagets öppettider beslutas av riksdagen och är ett uttryck för det statligt ägda bolagets uppdrag: att sälja alkohol med god service, men utan att försöka sälja så mycket som möjligt eller maximera vinsten.

– Det är en balans. Vi finns till för att begränsa alkoholproblemen och det gör vi bland annat genom att sälja med ansvar, informera om riskerna med alkohol och vara noggranna med legg-kollar. För oss är det här självklart och viktigt – och vi vet att det gör skillnad, säger Matilda Dannetun på Systembolagets kundtjänst, hon är en av dem som hjälper kunder att matcha mat och dryck inför helgerna.

Systembolagets öppettider under jul, nyår och trettonhelgen

Öppettiderna varierar mellan olika butiker. Alla butiker har minst öppet 10-18 vardagar och 10-14 lördagar, men många butiker har öppet till 19.00 vardagar och 15.00 lördagar. Alla butiker är stängda på julafton, juldagen och annandag jul (24-26 december), nyårsdagen (1 januari) och trettondagen (6 januari). Öppettiderna bestäms av riksdagen.

Hitta en enskild butiks öppettider

Systembolagets samhällsuppdrag och varför Systembolaget finns

ANNONSSAMARBETE MED SYSTEMBOLAGET

”För många av oss har livet blivit en ändlös ström utan stopp”

8 Dec

Är det något särskilt du funderar på? Faktum är att du under en dag tänker cirka 60000 tankar.
Det är väldigt mycket att hålla i huvudet. Lägg därtill ett krävande jobb, trädgårdsprojekt eller ett stundande bröllop att planera, och siffran stiger snabbt. Det är ansträngande bara att tänka på!

”För många av oss har livet blivit en ändlös ström utan stopp”, säger Danielle Marchant, författare till boken Pause: How to press pause before life does it for you.

I bästa fall lämnar karusellen med jobbpendlande, långa arbetsdagar och hushållssysslor lite tid över till dig själv. I värsta fall pressar du dig för hårt och kan hamna i depression och få ett försvagat immunförsvar.

”Pausen är avbrottet som tillåter oss att överväga meningen med våra liv”, säger Marchant. ”I det utrymmet finns möjligheten till reflektion och, kanske, en väg till förändring.”

Att pausa är att upptäcka. Det ger dig tillfälle att ta reda på vad du verkligen behöver, vad som gör dig uppriktigt lycklig – möjligheten att få kontakt med ditt sanna jag och hur du uttrycker det.  Vill du ge det en chans? Marchant föreslår att du fokuserar på tre områden: naturen, andlighet och kreativitet.

Håll det naturligt
Nutidens krav har fått många av oss att tappa kontakten med vår naturliga rytm. Artificiellt ljus håller oss vakna på kvällen, en skränande väckarklocka jagar upp oss ur sängen på morgonen. Att få kontakt med kroppen och fråga den vad den behöver leder dig tillbaka till en mer harmonisk rytm.

Ta en paus: Hitta en plats i naturen som du älskar, gärna i närheten av havet eller en sjö, och undvik all teknologi – ingen mobiltelefon, klocka eller ens papper och penna. Tillbringa en timme eller mer och fundera över en ”stor” fråga i ditt liv – vad du längtar efter, vad du innerst inne behöver eller vem du var innan du började leva det liv människor förväntade sig av dig. Andas djupt ner i magen och tillåt insikter komma till dig istället för att använda din logiska, vänstra, hjärnhalva.

Känn andligheten
Vare sig du tänker på det som en livskraft, chi eller ett välvilligt universum som ger dig de lärdomar du behöver för att växa inombords, är andlighet en ständigt närvarande, läkande och stödjande kraft. Den är din magkänsla, gnistan som tänder din passion och längtan efter samhörighet. Att få kontakt
med ditt djupare jag genom meditation, hjälper dig att följa ditt hjärta.

Ta en paus: Om du inte tror att du kan meditera, föreslår Marchant att du prövar bi-meditationen. Ägna en stund åt att koncentrera dig på andningen, blunda och placera tummarna över öronen och täck ögonen med fingrarna. Under tio andetag, framkalla ett mjukt hummande ljud vid varje utandning.

Uttryck din kreativitet
Du kanske inte tror att du är konstnärlig, men kreativitet är mer än att kunna teckna eller åstadkomma handgjorda presenter. Det är ditt unika uttryckssätt som skapar kreativitet, säger Marchant.
Din viktigaste skapelse är, självklart, ditt liv. Och naturen och andligheten är en kraftfull uppsättning verktyg för att ge näring åt detta.

Ta en paus: För att upptäcka vad du verkligen brinner för, försök att koppla bort ditt medvetna jag. Bilder talar ofta direkt till ditt undermedvetna, så gör en verklig vision board genom att samla på inspirerande bilder från nätet, Instagram eller tidningar. Använd bilderna som skärmsläckare på din dator eller som bakgrundsbild på mobil-telefonen för att påminna dig om att ta en paus från ditt dagliga liv och förena dig med helheten.

TEXT: EVE BOGGENPOEL, LENA GYLFE OCH SARA VALFRIDSSON
Foto: iStock

Är det något särskilt du funderar på? Faktum är att du under en dag tänker cirka 60000 tankar.
Det är väldigt mycket att hålla i huvudet. Lägg därtill ett krävande jobb, trädgårdsprojekt eller ett stundande bröllop att planera, och siffran stiger snabbt. Det är ansträngande bara att tänka på!

”För många av oss har livet blivit en ändlös ström utan stopp”, säger Danielle Marchant, författare till boken Pause: How to press pause before life does it for you.

I bästa fall lämnar karusellen med jobbpendlande, långa arbetsdagar och hushållssysslor lite tid över till dig själv. I värsta fall pressar du dig för hårt och kan hamna i depression och få ett försvagat immunförsvar.

”Pausen är avbrottet som tillåter oss att överväga meningen med våra liv”, säger Marchant. ”I det utrymmet finns möjligheten till reflektion och, kanske, en väg till förändring.”

Att pausa är att upptäcka. Det ger dig tillfälle att ta reda på vad du verkligen behöver, vad som gör dig uppriktigt lycklig – möjligheten att få kontakt med ditt sanna jag och hur du uttrycker det.  Vill du ge det en chans? Marchant föreslår att du fokuserar på tre områden: naturen, andlighet och kreativitet.

Håll det naturligt
Nutidens krav har fått många av oss att tappa kontakten med vår naturliga rytm. Artificiellt ljus håller oss vakna på kvällen, en skränande väckarklocka jagar upp oss ur sängen på morgonen. Att få kontakt med kroppen och fråga den vad den behöver leder dig tillbaka till en mer harmonisk rytm.

Ta en paus: Hitta en plats i naturen som du älskar, gärna i närheten av havet eller en sjö, och undvik all teknologi – ingen mobiltelefon, klocka eller ens papper och penna. Tillbringa en timme eller mer och fundera över en ”stor” fråga i ditt liv – vad du längtar efter, vad du innerst inne behöver eller vem du var innan du började leva det liv människor förväntade sig av dig. Andas djupt ner i magen och tillåt insikter komma till dig istället för att använda din logiska, vänstra, hjärnhalva.

Känn andligheten
Vare sig du tänker på det som en livskraft, chi eller ett välvilligt universum som ger dig de lärdomar du behöver för att växa inombords, är andlighet en ständigt närvarande, läkande och stödjande kraft. Den är din magkänsla, gnistan som tänder din passion och längtan efter samhörighet. Att få kontakt
med ditt djupare jag genom meditation, hjälper dig att följa ditt hjärta.

Ta en paus: Om du inte tror att du kan meditera, föreslår Marchant att du prövar bi-meditationen. Ägna en stund åt att koncentrera dig på andningen, blunda och placera tummarna över öronen och täck ögonen med fingrarna. Under tio andetag, framkalla ett mjukt hummande ljud vid varje utandning.

Uttryck din kreativitet
Du kanske inte tror att du är konstnärlig, men kreativitet är mer än att kunna teckna eller åstadkomma handgjorda presenter. Det är ditt unika uttryckssätt som skapar kreativitet, säger Marchant.
Din viktigaste skapelse är, självklart, ditt liv. Och naturen och andligheten är en kraftfull uppsättning verktyg för att ge näring åt detta.

Ta en paus: För att upptäcka vad du verkligen brinner för, försök att koppla bort ditt medvetna jag. Bilder talar ofta direkt till ditt undermedvetna, så gör en verklig vision board genom att samla på inspirerande bilder från nätet, Instagram eller tidningar. Använd bilderna som skärmsläckare på din dator eller som bakgrundsbild på mobil-telefonen för att påminna dig om att ta en paus från ditt dagliga liv och förena dig med helheten.

TEXT: EVE BOGGENPOEL, LENA GYLFE OCH SARA VALFRIDSSON
Foto: iStock

Halloumispett och blomkålstabbouleh med pistagenötter

7 Dec

4 portioner

220 g halloumi
Olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
200 g gemsallad eller gröna salladsblad

Blomkålstabbouleh
1 blomkålshuvud, ca 600 g
2 msk färskpressad citronsaft
4 msk mild olivolja
2 tomater
1 kruka basilika eller mynta
1 knippe persilja
75 g skalade pistagenötter
2 salladslökar

Tomatsås
2 tomater
2 dl crème fraiche eller yoghurt (10 %)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk malen spiskummin
Salt och svartpeppar

  1. Ta bort de gröna bladen från blomkålen. Mixa resten i en matberedare eller riv grovt på ett rivjärn. Blanda citron och olivolja och häll över. Krydda med salt och peppar. Dela tomaterna till tomatsåsen och stek dem med snittytan nedåt i olja på hög värme i en stekpanna, tills de har blivit lite svarta och mjuknat. Låt svalna något och riv dem sedan grovt.
  2. Blanda med crème fraiche eller yoghurt och sambal oelek till en sås. Smaka av med spiskummin, salt och peppar.
  3. Skär bort det hårda fästet på tomaterna till tabboulehn och finhacka dem. Hacka kryddörterna och pistagenötterna grovt och strimla salladslöken. Blanda med blomkålen. Dra isär salladsbladen.
  4. Skär halloumin i stavar och trä upp på spett. Se till att spetten inte är för långa utan får plats i stekpannan. Du kan också trä upp osten på spett när den är stekt. Stek spetten i olja i cirka 5 minuter tills de fått fin färg. Lägg salladsbladen på ett fat, lägg på tabbouleh och halloumispetten. Servera med tomatsåsen.

Receptet är hämtat ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

 

4 portioner

220 g halloumi
Olivolja till stekning
Salt och svartpeppar
200 g gemsallad eller gröna salladsblad

Blomkålstabbouleh
1 blomkålshuvud, ca 600 g
2 msk färskpressad citronsaft
4 msk mild olivolja
2 tomater
1 kruka basilika eller mynta
1 knippe persilja
75 g skalade pistagenötter
2 salladslökar

Tomatsås
2 tomater
2 dl crème fraiche eller yoghurt (10 %)
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk malen spiskummin
Salt och svartpeppar

  1. Ta bort de gröna bladen från blomkålen. Mixa resten i en matberedare eller riv grovt på ett rivjärn. Blanda citron och olivolja och häll över. Krydda med salt och peppar. Dela tomaterna till tomatsåsen och stek dem med snittytan nedåt i olja på hög värme i en stekpanna, tills de har blivit lite svarta och mjuknat. Låt svalna något och riv dem sedan grovt.
  2. Blanda med crème fraiche eller yoghurt och sambal oelek till en sås. Smaka av med spiskummin, salt och peppar.
  3. Skär bort det hårda fästet på tomaterna till tabboulehn och finhacka dem. Hacka kryddörterna och pistagenötterna grovt och strimla salladslöken. Blanda med blomkålen. Dra isär salladsbladen.
  4. Skär halloumin i stavar och trä upp på spett. Se till att spetten inte är för långa utan får plats i stekpannan. Du kan också trä upp osten på spett när den är stekt. Stek spetten i olja i cirka 5 minuter tills de fått fin färg. Lägg salladsbladen på ett fat, lägg på tabbouleh och halloumispetten. Servera med tomatsåsen.

Receptet är hämtat ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

 

Bättre träningsresultat med svordomar

7 Dec

Svär du mycket? Det kan faktiskt vara bra för din träning.

Ska man gå efter en ny studie som publicerats i Psychology of Sport and Exercise så verkar det i alla fall onekligen vara så. Studien bestod av två test – ett där deltagarna cyklade på maxhastighet och ett där de skulle hålla en vikt så länge som möjligt. Deltagarna blev tillsagda att inte skrika svordomar, utan att säga dem med en stark och tydlig röst.

Resultaten visade ändå svordomarna förbättrade prestationen i båda grupperna – så oavsett om det är styrka eller kondition du fokuserar på kan du ha nytta av att svära. Fast det kan vara en bra idé att spara det till hemmaträningen, eller när du är ensam på gymmet…

Källa

Svär du mycket? Det kan faktiskt vara bra för din träning.

Ska man gå efter en ny studie som publicerats i Psychology of Sport and Exercise så verkar det i alla fall onekligen vara så. Studien bestod av två test – ett där deltagarna cyklade på maxhastighet och ett där de skulle hålla en vikt så länge som möjligt. Deltagarna blev tillsagda att inte skrika svordomar, utan att säga dem med en stark och tydlig röst.

Resultaten visade ändå svordomarna förbättrade prestationen i båda grupperna – så oavsett om det är styrka eller kondition du fokuserar på kan du ha nytta av att svära. Fast det kan vara en bra idé att spara det till hemmaträningen, eller när du är ensam på gymmet…

Källa

Gång med vikt över huvudet

6 Dec

Månadens övning
Jag älskar övningar som är riktigt enkla, och det här är definitivt en sådan. Den har förmodligen ett namn men jag föredrar att kalla den för ”gång med vikt över huvudet”. Det går helt enkelt ut på att du plockar upp valfri vikt, till exempel en kettlebell, på rak arm över huvudet och går rakt fram. Trots att övningen är så enkel så får du bra träning för stora delar av kroppen – bland annat benen, magen och axlarna.

Månadens övning
Jag älskar övningar som är riktigt enkla, och det här är definitivt en sådan. Den har förmodligen ett namn men jag föredrar att kalla den för ”gång med vikt över huvudet”. Det går helt enkelt ut på att du plockar upp valfri vikt, till exempel en kettlebell, på rak arm över huvudet och går rakt fram. Trots att övningen är så enkel så får du bra träning för stora delar av kroppen – bland annat benen, magen och axlarna.

Dansa dig till en yngre hjärna

4 Dec

Vi vet redan att träning kan ha en föryngrande effekt på hjärnan, men den mest effektiva träningsformen för det syftet kanske inte är att springa eller träna styrka – utan att dansa. Det visar en ny studie som publicerats i Frontiers in Human Neuroscience.

Studiedeltagarna, som i snitt var 68 år, fick under 18 månader antingen träna dans, uthållighetsträning eller rörlighetsträning. Resultaten visade att alla grupperna uppvisade positiva resultat, men danskurserna visades ge bäst effekt. Det var även den enda träningsformen som ledde till en signifikant beteendeförändring hos deltagarna. Så, vad väntar du på? Det är bara att sätta på musik och dansa loss!

Vi vet redan att träning kan ha en föryngrande effekt på hjärnan, men den mest effektiva träningsformen för det syftet kanske inte är att springa eller träna styrka – utan att dansa. Det visar en ny studie som publicerats i Frontiers in Human Neuroscience.

Studiedeltagarna, som i snitt var 68 år, fick under 18 månader antingen träna dans, uthållighetsträning eller rörlighetsträning. Resultaten visade att alla grupperna uppvisade positiva resultat, men danskurserna visades ge bäst effekt. Det var även den enda träningsformen som ledde till en signifikant beteendeförändring hos deltagarna. Så, vad väntar du på? Det är bara att sätta på musik och dansa loss!

Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater

2 Dec

Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater
4 portioner

  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 400 g svamp, t.ex. ostronskivling, skogschampinjoner eller kantareller
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl polentagryn, finmalda
  • 75 g smör
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 80 g färsk spenat
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  1. Lägg tomaterna på en plåt. Häll på lite olja och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsstek i cirka 25 minuter tills tomaterna fått fin färg.
  2. Rensa svampen och riv eller skär den i mindre bitar. Stek svampen i en stekpanna utan fett på hög värme i cirka 5 minuter. Tillsätt lite olja, sänk värmen och stek i ytterligare 10 minuter tills svampen är karamelliserad.
  3. Skala och finhacka vitlöken, blanda den med svampen i stekpannan och låt steka med i 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och låt den sjuda tills den är krämig, cirka 7 minuter. Rör om då och då. Rör ned smöret och hälften av osten. Krydda med salt och peppar.
  5. Rör ned spenatbladen och citronskalet i svampblandningen precis före servering. Servera polentan med svampblandningen, resten av osten och tomaterna.

FOTO: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Krämig polenta med svamp och ugnsstekta tomater
4 portioner

  • 400 g körsbärstomater på kvist
  • 400 g svamp, t.ex. ostronskivling, skogschampinjoner eller kantareller
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl polentagryn, finmalda
  • 75 g smör
  • 1 dl finriven parmesanost
  • 80 g färsk spenat
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar
  1. Lägg tomaterna på en plåt. Häll på lite olja och ställ in i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Ugnsstek i cirka 25 minuter tills tomaterna fått fin färg.
  2. Rensa svampen och riv eller skär den i mindre bitar. Stek svampen i en stekpanna utan fett på hög värme i cirka 5 minuter. Tillsätt lite olja, sänk värmen och stek i ytterligare 10 minuter tills svampen är karamelliserad.
  3. Skala och finhacka vitlöken, blanda den med svampen i stekpannan och låt steka med i 1 minut. Smaka av med salt och peppar.
  4. Koka polentan enligt anvisning på förpackningen och låt den sjuda tills den är krämig, cirka 7 minuter. Rör om då och då. Rör ned smöret och hälften av osten. Krydda med salt och peppar.
  5. Rör ned spenatbladen och citronskalet i svampblandningen precis före servering. Servera polentan med svampblandningen, resten av osten och tomaterna.

FOTO: Lennart Weibull
Recepten är hämtade ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Wrap med tomatsalsa och halloumi- och falafelbiffar

1 Dec

4 portioner

4 pita- eller libabröd
Salladsblad
Feferoni eller inlagd jalapeño

Biffar
2 burkar kikärtor, ca 800 g
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm chilipeppar
ca 2 msk kikärtsmjöl eller vetemjöl
1/2 kruka koriander
220 g halloumi
Rapsolja till stekning

Vitlökssås
1 vitlöksklyfta
2 dl yoghurt (10 %)
1 dl majonnäs
Finrivet skal av 1/2 citron
Salt och svartpeppar

Tomatsalsa
3 tomater
100 g salladslök
1/2 kruka koriander
Saften av 1/2 citron
Salt

  1. Häll av spadet från kikärtorna och mixa dem med kryddorna och mjölet i en mixer eller matberedare.
  2. Klipp ned koriandern, även stjälkarna. Riv halloumin grovt och blanda ned. Tillsätt mer mjöl om smeten är för lös. Forma till små biffar. Skala och riv vitlöken fint och blanda med yoghurt, majonnäs och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tärna tomaterna fint, strimla salladslöken och klipp koriandern. Blanda med citronsaft och smaka av med salt.
  4. Stek biffarna i olja i en stekpanna i cirka 3 minuter per sida. Fyll bröden med biffar, tomatsalsa och salladsblad. Toppa med vitlökssås och feferoni eller inlagd jalapeño.


Ylva tipsar: 
”När man tröttnat på att äta falafel som bollar kan man testa att riva ned lite salt ost och göra små biffar istället.”

Receptet är hämtat ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

4 portioner

4 pita- eller libabröd
Salladsblad
Feferoni eller inlagd jalapeño

Biffar
2 burkar kikärtor, ca 800 g
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm chilipeppar
ca 2 msk kikärtsmjöl eller vetemjöl
1/2 kruka koriander
220 g halloumi
Rapsolja till stekning

Vitlökssås
1 vitlöksklyfta
2 dl yoghurt (10 %)
1 dl majonnäs
Finrivet skal av 1/2 citron
Salt och svartpeppar

Tomatsalsa
3 tomater
100 g salladslök
1/2 kruka koriander
Saften av 1/2 citron
Salt

  1. Häll av spadet från kikärtorna och mixa dem med kryddorna och mjölet i en mixer eller matberedare.
  2. Klipp ned koriandern, även stjälkarna. Riv halloumin grovt och blanda ned. Tillsätt mer mjöl om smeten är för lös. Forma till små biffar. Skala och riv vitlöken fint och blanda med yoghurt, majonnäs och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
  3. Tärna tomaterna fint, strimla salladslöken och klipp koriandern. Blanda med citronsaft och smaka av med salt.
  4. Stek biffarna i olja i en stekpanna i cirka 3 minuter per sida. Fyll bröden med biffar, tomatsalsa och salladsblad. Toppa med vitlökssås och feferoni eller inlagd jalapeño.


Ylva tipsar: 
”När man tröttnat på att äta falafel som bollar kan man testa att riva ned lite salt ost och göra små biffar istället.”

Receptet är hämtat ur Vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Brita Zackari – träningsprofilen som hatar att träna

29 Nov

Med uppmaningar om att fuska mer och att träna med bag-in-boxen sticker Brita Zackaris bok Jag hatar att träna definitivt ut ur mängden. Vi har tagit en pratstund med Brita för att få veta hur det är att vara en träningsprofil som hatar träning, och bjuder också på några enkla men effektiva övningar från boken. 

Brita Zackari presenteras ofta som den tidigare copywritern som sadlade om till manusförfattare, började arbeta med radio och tv och nu har släppt sin första bok. Men hon vill tillägga två saker: att hon har klarat 120 kilo i marklyft och att hon har åkt Vasaloppet.

– Det är något som jag är stolt över och vill att folk nämner när de skriver om mig, säger Brita.

I år kunde ni nämligen se henne ta sig igenom Vasaloppet på elva timmar, samtidigt som hon hela tiden sände direkt för SVT.

Var det inte sjukt jobbigt?
– Jo, men jag kunde ju inte bara gå hem utan jag var tvungen att fortsätta åka. Det är jobbigare att försöka gena genom skogen, och jag sände ju live så det hade märkts.

Detta gjorde hon utan någon formtoppning innan.

– Det är svårt att göra det när man har ett litet barn hemma. Och det är lite därför jag ville göra det, för att visa att alla andra med barn också kan göra det.

Hur känns det att vara en träningsprofil?
– Oj, är jag det? Jag är bara en person som pratar om träning, jag kan inget om det. Ibland tänker jag att jag kanske borde lära mig mer om träning, för jag tycker det är kul att läsa på och göra research. Men då känns det som att jag måste kunna allt. Jag är hellre en amatör än någon som har halvbra kunskaper. Och så har jag inte tid med det.

Brita tycker generellt att ett problem inom träningsvärlden är att folk tror att de måste kunna så mycket.

– Folk vågar knappt ta i en skivstång utan att kunna jättemycket innan, och det avskräcker. Jag tror att man vinner mycket på att ha en lite respektlös inställning till träning.

Som ung testade Brita massor av olika idrotter – det var bland annat konståkning, dubbelhopprep, balett och jazzdans – men hon menar att hon aldrig var en träningsperson.

– Jag gjorde bara det för att ha något att göra, säger hon.

Som äldre gick hon lite sporadiskt på bodypump för att hennes vänner gjorde det, men hon tyckte aldrig att det var särskilt kul. Någon gång i 27-årsåldern insåg hon att om hon inte började träna nu så skulle det aldrig ske.

– Jag började med löpning, vilket var jättekämpigt. Det där nötandet i elljusspåret är inte roligt, jag undrade bara när jag var klar.

Det var först när hon träffade Kalle Zackari Wahlström, programledaren och träningsprofilen som hon nu är gift med, som hon hittade en träningsform hon tyckte var kul.

– Kalle introducerade mig till kettlebells, vilket var ett bra sätt att träna varierat på.

Idag beskriver hon sin favoritträning som en kombination av crossfit och högintensiv intervallträning.

– De ska helst vara max en kvart och träna igenom hela kroppen, men inte innehålla så mycket armträning eftersom jag är så dålig på det. Och så är det viktigt med bra musik!

Hon poängterar att hennes pass alltid görs i tre varv, inte fem.

– Det är dåligt för psyket med fem, gör man tre varv har man hälften gjort redan efter andra.

Vilken är den värsta träningen?
– Spinning. Det är mycket jag kan stå ut med men spinning är hopplöst. Man kommer ingen vart och det är ofta dålig musik.

Karriären som träningsprofil – oavsett om själv vill erkänna att hon är det eller inte – startade när hon skapade Instagramkontot i.hate.working.out, som på bara en vecka fick 30 000 följare. Anledningen till att hon startade kontot var att hon ville visa upp fler sidor.

– Det var många som hade åsikter om att jag tränade mycket efter att jag precis hade fått barn, men de såg ju inte när jag satt i soffan och inte tränade. Jag ville både ta ner bilden av mig som en träningsperson och samtidigt visa hur lätt träning är. När folk säger ”gud vad duktig du är som tränar” så tror de inte att jag gör det framför Netflix, utan de har förutfattade meningar om att jag dricker smoothies och sånt.

– För den stora massan är det viktigaste att bara komma igång med träningen. Rädslan över att råka ge fel tips till någon som har en trasig rygg eller något har tagit över så att många inte vågar rikta sig till den stora massan och säga att ”det är enkelt”. På samma sätt är det många tränare som inte ens vågar ta i kvinnor som har fått barn, och många kvinnor som knappt vågar röra på sig. Man utgår från att normen är att alla är specialfall. Men i de flesta fallen hittar kroppen tillbaka, och de flesta behöver inte göra ett akut kejsarsnitt med en lång behandling efteråt.

Budskapet har uppenbarligen gått hem hos många, och har resulterat i den nylanserade boken Jag hatar att träna som Brita hoppas ska fungera som en handbok. Du ska kunna ta med den till exempelvis gymmet och ta upp och bläddra om du behöver hjälp.

– Jag vill peppa folk till att förstå att det inte är så himla komplicerat, säger hon.

Boken innehåller dock långt ifrån bara träningstips och övningar. Du får till exempel hjälp att förändra dina vanor med hjälp av Johannes Zackari – Britas bror som är KBT-psykolog – och hela boken genomsyras av ett genusperspektiv.

– Ju mer jag skrev boken, desto mer insåg jag hur många barriärer vi kvinnor har som lever i ett patriarkat. Träning blir nästan som en metafor för det övriga livet, där män är de som syns mest och aldrig ifrågasätter sin egen plats.

Hur känns det att boken är lanserad nu?
– Pirrigt! Jag är både livrädd och jättepeppad. Det har varit ett stort intresse, vilket är jättekul men man vet ju inte vad det kommer betyda. Men för mig är jobbet redan gjort, jag har levt med den här boken i ett halvår. Så det känns som att det som blir ett avslut för mig blir början på en massa personers läsupplevelse. Det ska bli intressant att se vad som händer med min baby. n

TEXT: Sara Dahlström  FOTO: Emma Svensson

Med uppmaningar om att fuska mer och att träna med bag-in-boxen sticker Brita Zackaris bok Jag hatar att träna definitivt ut ur mängden. Vi har tagit en pratstund med Brita för att få veta hur det är att vara en träningsprofil som hatar träning, och bjuder också på några enkla men effektiva övningar från boken. 

Brita Zackari presenteras ofta som den tidigare copywritern som sadlade om till manusförfattare, började arbeta med radio och tv och nu har släppt sin första bok. Men hon vill tillägga två saker: att hon har klarat 120 kilo i marklyft och att hon har åkt Vasaloppet.

– Det är något som jag är stolt över och vill att folk nämner när de skriver om mig, säger Brita.

I år kunde ni nämligen se henne ta sig igenom Vasaloppet på elva timmar, samtidigt som hon hela tiden sände direkt för SVT.

Var det inte sjukt jobbigt?
– Jo, men jag kunde ju inte bara gå hem utan jag var tvungen att fortsätta åka. Det är jobbigare att försöka gena genom skogen, och jag sände ju live så det hade märkts.

Detta gjorde hon utan någon formtoppning innan.

– Det är svårt att göra det när man har ett litet barn hemma. Och det är lite därför jag ville göra det, för att visa att alla andra med barn också kan göra det.

Hur känns det att vara en träningsprofil?
– Oj, är jag det? Jag är bara en person som pratar om träning, jag kan inget om det. Ibland tänker jag att jag kanske borde lära mig mer om träning, för jag tycker det är kul att läsa på och göra research. Men då känns det som att jag måste kunna allt. Jag är hellre en amatör än någon som har halvbra kunskaper. Och så har jag inte tid med det.

Brita tycker generellt att ett problem inom träningsvärlden är att folk tror att de måste kunna så mycket.

– Folk vågar knappt ta i en skivstång utan att kunna jättemycket innan, och det avskräcker. Jag tror att man vinner mycket på att ha en lite respektlös inställning till träning.

Som ung testade Brita massor av olika idrotter – det var bland annat konståkning, dubbelhopprep, balett och jazzdans – men hon menar att hon aldrig var en träningsperson.

– Jag gjorde bara det för att ha något att göra, säger hon.

Som äldre gick hon lite sporadiskt på bodypump för att hennes vänner gjorde det, men hon tyckte aldrig att det var särskilt kul. Någon gång i 27-årsåldern insåg hon att om hon inte började träna nu så skulle det aldrig ske.

– Jag började med löpning, vilket var jättekämpigt. Det där nötandet i elljusspåret är inte roligt, jag undrade bara när jag var klar.

Det var först när hon träffade Kalle Zackari Wahlström, programledaren och träningsprofilen som hon nu är gift med, som hon hittade en träningsform hon tyckte var kul.

– Kalle introducerade mig till kettlebells, vilket var ett bra sätt att träna varierat på.

Idag beskriver hon sin favoritträning som en kombination av crossfit och högintensiv intervallträning.

– De ska helst vara max en kvart och träna igenom hela kroppen, men inte innehålla så mycket armträning eftersom jag är så dålig på det. Och så är det viktigt med bra musik!

Hon poängterar att hennes pass alltid görs i tre varv, inte fem.

– Det är dåligt för psyket med fem, gör man tre varv har man hälften gjort redan efter andra.

Vilken är den värsta träningen?
– Spinning. Det är mycket jag kan stå ut med men spinning är hopplöst. Man kommer ingen vart och det är ofta dålig musik.

Karriären som träningsprofil – oavsett om själv vill erkänna att hon är det eller inte – startade när hon skapade Instagramkontot i.hate.working.out, som på bara en vecka fick 30 000 följare. Anledningen till att hon startade kontot var att hon ville visa upp fler sidor.

– Det var många som hade åsikter om att jag tränade mycket efter att jag precis hade fått barn, men de såg ju inte när jag satt i soffan och inte tränade. Jag ville både ta ner bilden av mig som en träningsperson och samtidigt visa hur lätt träning är. När folk säger ”gud vad duktig du är som tränar” så tror de inte att jag gör det framför Netflix, utan de har förutfattade meningar om att jag dricker smoothies och sånt.

– För den stora massan är det viktigaste att bara komma igång med träningen. Rädslan över att råka ge fel tips till någon som har en trasig rygg eller något har tagit över så att många inte vågar rikta sig till den stora massan och säga att ”det är enkelt”. På samma sätt är det många tränare som inte ens vågar ta i kvinnor som har fått barn, och många kvinnor som knappt vågar röra på sig. Man utgår från att normen är att alla är specialfall. Men i de flesta fallen hittar kroppen tillbaka, och de flesta behöver inte göra ett akut kejsarsnitt med en lång behandling efteråt.

Budskapet har uppenbarligen gått hem hos många, och har resulterat i den nylanserade boken Jag hatar att träna som Brita hoppas ska fungera som en handbok. Du ska kunna ta med den till exempelvis gymmet och ta upp och bläddra om du behöver hjälp.

– Jag vill peppa folk till att förstå att det inte är så himla komplicerat, säger hon.

Boken innehåller dock långt ifrån bara träningstips och övningar. Du får till exempel hjälp att förändra dina vanor med hjälp av Johannes Zackari – Britas bror som är KBT-psykolog – och hela boken genomsyras av ett genusperspektiv.

– Ju mer jag skrev boken, desto mer insåg jag hur många barriärer vi kvinnor har som lever i ett patriarkat. Träning blir nästan som en metafor för det övriga livet, där män är de som syns mest och aldrig ifrågasätter sin egen plats.

Hur känns det att boken är lanserad nu?
– Pirrigt! Jag är både livrädd och jättepeppad. Det har varit ett stort intresse, vilket är jättekul men man vet ju inte vad det kommer betyda. Men för mig är jobbet redan gjort, jag har levt med den här boken i ett halvår. Så det känns som att det som blir ett avslut för mig blir början på en massa personers läsupplevelse. Det ska bli intressant att se vad som händer med min baby. n

TEXT: Sara Dahlström  FOTO: Emma Svensson