Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Quinoa- och sötpotatisburgare

Quinoa- och sötpotatisburgare med pepparrotsgräddfil, schalottenlök och gräslök

6 STYCKEN

Annons
  • 600 g sötpotatis
  • 2 ägg
  • 2 dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk milt chilipulver
  • 1 msk fransk grov senap
  • 1 msk valnötsmör eller annat nötsmör
  • Saften från ½ citron
  • En nypa salt
  • 3 dl kokt quinoa
  • Raps- eller jordnötsolja att steka i

Pepparrotsgräddfil:

  • 3 msk finriven pepparrot
  • 3 dl gräddfil
  • Salt

Till servering:

  • 6 hamburgerbröd
  • Smör till bröden
  • Fint skivad schalottenlök
  • Finhackad gräslök
  1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg sötpotatisarna i en ugnsform och baka dem mitt i ugnen i cirka 45 minuter eller tills de är mjuka rakt igenom.
  2. Dela potatisarna på längden och gröp ur inkråmet med en sked.
  3. Vispa äggen lätt i en matberedare med knivblad. Tillsätt sötpotatis, kikärtsmjöl, chilipulver, senap, nötsmör, citronsaft och salt och pulsmixa så att alla ingredienser blandas.
  4. Lägg över i en bunke och tillsätt quinoan. Vänd runt med en sked så att allt blandas.
  5. Ta en handfull smet i taget och forma 6 runda biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg biffarna på ett fat och täck med plastfolie. Låt stå i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när du steker dem.
  6. Värm ugnen till 180 grader. Blanda pepparrot och gräddfil i en skål. Smaka av med salt och ställ åt sidan.
  7. Hetta upp några matskedar olja i en stekpanna. Stek biffarna i några minuter på medelvärme på båda sidor, tills de har lite färg och en fin yta.
  8. Lägg över i en ugnsform och efterstek dem mitt i ugnen i 5–10 minuter.
  9.  Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
  10. Lägg en biff i botten på varje bröd, klicka på pepparrotsgräddfil och toppa med schalottenlök och gräslök.Tips!
    Det går bra med vilket nötsmör som helst som du hittar i affären, men att göra sitt eget är busenkelt om du har en matberedare hemma. Mixa nötterna på maxfart tills du har ett jämnt och fint smör. Det tar 10–20 minuter, beroende på matberedare, nötsort och mängd. I början bildas ett nötmjöl, men efterhand kommer nötterna att släppa ifrån sig olja och du får en smörliknande konsistens.

TEXT: Emma Samuelsson  FOTO: Martin Nordin
Recepten är hämtade från Gröna burgare som ges ut av Bonnier Fakta.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.