Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Vegetarisk fish and chips

Vegetarisk fish and chips
4 portioner (20–24 bitar) 

”Fisk”

Annons
  • 2 msk kallpressad kokosolja eller olivolja
  • 1 gul lök, skalad
  • 1 purjolök, sköljd och ansad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 1 litet blomkålshuvud (600 g)
  • 1 zucchini
  • 2 ägg
  • 3 dl (120 g) mandelmjöl
  • 150 g keso
  • Rivet skal av 1 stor ekologisk citron
  • ½ tsk havssalt
  • Ugnsrostad potatis
  • 1 kg små potatisar, skrubbade
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Tartarsås

  • 2 msk kapris, avrunnen
  • 3 msk finhackad slätbladig persilja
  • 2 ½ dl tjock naturell yoghurt
  • Saften av 1 citron
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Till servering

  • Slätbladig persilja
  • Citronklyftor
  1. Värm ugnen till 200 grader i varmluftsläge och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Gör tartarsåsen: Grovhacka kaprisen och lägg den i en liten skål. Tillsätt resten av ingredienserna till tartarsåsen, krydda med salt och peppar och blanda väl.
  3. Hetta upp kokosoljan till “fisken” i en stor stekpanna på medelvärme. Finhacka lök, purjolök och vitlök, lägg det i stekpannan och fräs i cirka 15 minuter eller tills löken mjuknat. Ta bort från värmen och ställ
    åt sidan.
  4. Bryt under tiden buketterna av blomkålen, lägg dem i en matberedare och kör till smulig konsistens. Riv zucchinin, krama ur överflödig vätska (du behöver cirka 150 gram urkramad zucchini) och ställ åt sidan. Knäck äggen i en stor skål och vispa upp dem.
  5. Tillsätt den frästa löken, blomkål, zucchini och resten av ingredienserna till “fisken”. Rör om tills allt blandats. Doppa två skedar i varmt vatten och skaka bort vattnet.
  6. Ta en generös skopa ”fisk” och forma den till en snygg quenell med hjälp av skedarna eller använd händerna. Lägg quenellerna på en av plåtarna.
  7. Skär potatisarna i fjärdedelar, klappa dem torra med hushållspapper och lägg dem på den andra plåten. Ringla över olivoljan, salta och peppra och blanda väl. Rosta “fisken” och potatisen samtidigt i ugnen i 25–30 minuter eller tills allt är gyllenbrunt och krispigt. Ta ut plåtarna ur ugnen, strö lite persilja över potatisen och servera omgående med tartarsås och citronklyftor.

Luise & Davids tips:
En vegetarisk variant av en riktig klassiker. Som med det mesta man kan äta med händerna är de mycket barnvänliga, men vuxna brukar också älska dem. Även om de inte är en exakt imitation av fisk har de den rätta lätta känslan, och med en skvätt pressad citron och lite tartarsås känns det hela ganska övertygande. Vi har utformat receptet så att potatisarna rostas i ugnen samtidigt med ”fisken”, vilket också är väldigt praktiskt.

Receptet är hämtat ur Green Kitchen at Home som ges ut av Norstedts.

TEXT: Emma Samuelsson
FOTO: David Frenkiel

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.