Kikärtsrutor
4 portioner
6 dl kikärtor (2 burkar à ca 400 g)
2 vitlöksklyftor
1 salladslök
1 knippe persilja
6 kokta potatisar, ca 600 g
3 ägg
1 dl jordnötter, salta eller naturella
Olja till formen
Salt och peppar
Annons
- Sätt ugnen på 175°. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
- Skala och finhacka vitlöken. Strimla salladslöken, hacka persiljan.
- Blanda kikärtor, vitlök, salladslök och persilja med potatis, ägg och jordnötter i en bunke.
- Lägg hälften av blandningen i en matberedare och mixa till en smet. Tillsätt resten och mixa snabbt, bara något varv, så att det fortfarande är bitar kvar. Smaka av med salt och peppar.
- Smörj en ugnssäker form med olja och tryck ut smeten i formen. Ställ in i ugnen i 30 minuter.
- Ta ut formen och skär kakan i rutor. Servera direkt, gärna med en äppelslaw, eller låt svalna först. Allra godast blir rutorna om man steker på dem lite före servering!
Recept från Nyfiken grön av Cecilia Blankens och Kristin Johansson ges ut av Norstedts.
Tags :
Kikärtor