Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Recept

Vegetariskt i världsklass: Halloumi- och grönsaksburgare

hallomi
Alla recept i den nya kokboken är skapade med naturliga och hälsosamma ingredienser, maten är ofta glutenfri och i många fall även vegansk.

 

Behöver du ny och grön inspiration i köket? Gör som tusentals andra och inspireras av David Frenkiel och Luise Vindahls resor till världens alla kök, för nu kommer uppföljaren till den vegetariska receptskatten Green Kitchen Stories – nämligen Green Kitchen Travels – på svenska. Den här idén fick familjen vid ett matstånd på en av Londons söndagsmarknader. Visst kan man steka halloumi, lägga osten mellan två hamburgerbröd och några salladsblad och kalla det burgare – men här pratar vi om en RIKTIG burgare, som formats av grovriven halloumiost, morot, zucchini och lite färsk mynta, serverad i ett kålblad tillsammans med en läcker yoghurtdressing. Mums!

 

Burgare (6 st)
1 liten zucchini (200 g)
1 stor morot (150 g)
200 g halloumiost
5 kvistar färsk mynta, bladen repade och hackade

Annons

Tahinidressing
1 ¼ dl naturell yoghurt
2 msk tahini
2 msk limesaft
1 tsk lönnsirap eller flytande honung
En nypa havssalt

Till servering
Stora gröna blad, till exempel savoykål
Ärtskott
Avokado
Salladsblad
Surkål

Riv zucchini, morot och halloumi på ett rivjärn. Lägg allt i en skål, tillsätt mynta och rör om så att allt blandas. Rör ihop tahinidressingen i en liten skål.

Hetta upp en stekpanna med nonstick-beläggning på medelvärme. Forma burgarna med händerna genom att pressa ihop ingredienserna hårt mellan handflatorna och låta över-
flödig saft från grönsakerna rinna ut mellan fingrarna.

Placera burgarna i den varma pannan och stek på båda sidorna tills osten har smält och binder ihop grönsakerna. Du kan använda stekspaden till att försiktigt trycka ihop och forma burgarna medan de steker. De ska bli gyllenbruna på båda sidor.

Servera i ett stort kålblad med en klick tahinidressing, ett par salladsblad, några ärtskott, skivad avokado och en sked surkål. Burgarna och dressingen kan förvaras i kylskåpet i tre till fem dagar.
Recepten är hämtade från boken Green Kitchen Travels (utgiven av Norstedts).  

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.