Annons
Annons

Vegoburgare i världsklass!

Recept 2 Sep

 

Ugnsbakad jordärtskocksburgare med gräddig misosås och örtröra
6 STYCKEN

  • 1 kg jordärtskockor
  • Raps- eller jordnötsolja att steka i
  • 6 msk smör

Örtröra:

  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 msk finhackad färsk timjan
  • 6 msk finhackad färsk persilja
  • 2 tsk krossade grönpepparkorn
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • Salt

Misosås:

  • 50 g smör
  • 4 msk misopasta
  • 3 dl vispgrädde

Till servering:

  • 6 hamburgerbröd
  • Smör till bröden
  • Salladsblad
  1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser till örtröran i en skål (röran blir godast om du finhackar örterna istället för att mixa dem).
  2.  Borsta jordärtskockorna rena, men behåll så mycket skal som möjligt. (Martins tips är att använda en hård tandborste för att komma åt i alla skrymslen.) Skär också bort de små knottriga delarna där det kan sitta lite jord.
  3. Hetta upp olja i en stekpanna tills den börjar ryka. Stek jordärtskockorna tills skalet är gyllenbrunt runtom, det tar 10–15 minuter. Lägg över skockorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna tills de går att hantera med händerna.
  4. Smält smöret till misosåsen på medelvärme. Tillsätt misopastan och rör ihop. Sänk värmen och vispa ner grädden, lite i taget, tills du har en gyllenbrun blank sås. Ställ åt sidan.
  5. Slå lätt på jordärtskockorna med en sked eller träslev så att de öppnas upp en aning.
  6. Forma små biffar, antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Lägg en klick smör på varje biff. Baka i ugnen i ytterligare 10 minuter.
  7.  Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.
  8.  Lägg ett salladsblad i botten på varje bröd. Lägg på en biff, skeda över lite misosås och avsluta med en klick örtröra.

TEXT: Emma Samuelsson  FOTO: Martin Nordin
Recepten är hämtade från Gröna burgare som ges ut av Bonnier Fakta.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.