Annons

Crossfitstjärnan Sara Armanius: ”Jag märkte snabbt att jag hade lätt för att blir starkare”

Träning 17 Jun 2017
“Jag räknar inte kalorier. Det handlar mer om att jag vill få i mig det jag behöver för att kunna träna hårt.”

 

Förra året kapade hon titeln som Sveriges mest vältränade kvinna – det här året siktar hon ännu högre. Vi har träffat den starkt lysande crossfitstjärnan Sara Armanius.

Med högst poäng bland alla svenskar och en 16:e plats i Europa år 2016 skulle man kunna tro att Sara Armanius är nöjd – men i år har hon ännu högre mål tillsammans med laget Team Crossfit Fabriken.
– Jag och mitt lag ska ta oss till Crossfit Games, berättar hon.
Och resan till Crossfit Games kunde inte ha börjat bättre än vad den gjorde för Sara Armanius. Under ett av de kvalificerande passen under den första deltävlingen, Crossfit Open, fick hon den högsta poängen i hela världen och gjorde sig därmed ett namn på riktigt i crossfitvärlden.

Vad tyckte du om årets Open?
– Det var kul! För oss i laget var det bara en transportsträcka för att ta oss vidare till Regionals. Så jag försökte låta det påverka min andra träning så lite som möjligt, även om det var rätt svårt.

Hur förbereder du dig inför Regionals nu?
– Jag tränar mycket tillsammans med laget. Jag övar på mina svagheter och försöker sköta kosten och sömnen så gott jag kan för att få den bästa återhämtningen jag bara kan.
Sara Armanius har alltid tränat mycket – från sex års ålder tränade hon friidrott, och hon har även dansat mycket. Men det var under en semesterresa i Kalifornien som hon testade crossfit för första gången.
– Jag hade hört talas om crossfit kort innan det och tyckte det verkade kul. Så jag passade på att testa i USA – sedan var jag fast och fortsatte med det hemma.

Vad var det som fick dig att fastna?
– Jag gillar att man knappt tänker på att man tränar eftersom man fokuserar på att förbättra sig i olika moment, istället för att fokusera på att få en snygg kropp, att det är nyttigt för kroppen eller något sådant. Sedan gillar jag att det är en väldigt social sport. Hänga på gymmet och träna tillsammans med kompisar är bland det roligaste jag vet!

Märkte du snabbt att du var bra på crossfit?
– Ja, jag märkte rätt snabbt att jag hade ganska lätt för att blir starkare i lyften och att jag hade lätt för att pressa mig.

Vilken är din största styrka?
– Min största styrka är nog att jag kan pressa mig när det kommer till flåset, framför allt på tävlingar. De övningar som jag har lättast för är handstand pushups och squat cleans (handstående armhävningar och frivändningar, reds. anm.) – gärna tunga.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?
– Fyra till fem dagar i veckan tränar jag två pass per dag, en till två dagar tränar jag bara ett pass och så har jag en hel vilodag. Just nu tränar jag två till tre träningspass i veckan med laget, där vi fokuserar mest på gymnastik, tyngre lyft och en del synkroniserat arbete. På mina egna träningspass fokuserar jag mycket på att förbättra mina svagheter och att hålla uppe styrkan och flåset.

Det blir en hel del träningspass i veckan – tycker du alltid att det är kul att träna?
– Nej, vissa dagar är man mindre motiverad än andra. Oftast tar jag mig själv i kragen och släpar mig till gymmet och försöker göra något bra av det ändå. Förhoppningsvis träffar man någon kompis som motiverar en den dagen. Och ibland kan det vara så att man bara behöver ta en dag ledigt från träningen och bara hitta på något annat den dagen.

Tänker du mycket på hur du äter?
– Ja ganska mycket, men jag räknar inte kalorier. Det handlar mer om att jag vill få i mig det jag behöver för att kunna träna hårt.

Vilka övningar vill du helst ska komma på Regionals?
– Strict muscle ups i ringar, paralette handstand pushups och squat cleans!

Vilka övningar skulle du vilja undvika?

– Muscle ups i ringar och väldigt tunga overhead squat.

Slutligen – vilket är ditt bästa tips för att lyckas bra på crossfittävlingar?
– Hitta en bra crossfitbox med coacher och personliga tränare som kan hjälpa dig mot dina mål!

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Pete Williamson

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.