Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Framgångsrika personer går upp tidigt

morgonlöpning

Att springa på morgonen kräver lite kunskap om vad man ska äta för att förse kroppen med bränsle och vilken tid som är bäst att vakna på. Följ dessa tips och vi lovar att du snart kommer att flyga upp ur sängen klockan sex på morgonen! 

Framgångsrika personer har en hemlighet. Nej, det handlar inte om ett pengaträd eller ett piller som boostar hjärnan (om det ändå vore så väl…). Hemligheten är att de går upp tidigt. Riktigt tidigt. Forskning från University of Education i tyska Heidelberg visar att individer som vaknar mellan fem och sex på morgonen är mer proaktiva och bättre på problemlösning jämfört med sina nattsuddande motsvarigheter. En annan studie, publicerad i American Psychological Associations tidskrift Emotion, rapporterar att morgonmänniskor känner sig lyckligare och friskare än nattugglor. Det visar sig alltså att det är de morgonpigga som regerar världen. Och vi pratar inte om att gå till kontoret istället för att trycka på snoozeknappen – här snackar vi träning! Studier visar att personer som tränar på morgonen inte bara är konsekventa i sin träning, utan också får en fördel i form av mental klarhet i upp till 10 timmar efter passet. Och morgonträning blir inte mycket bekvämare än att springa en runda. Så, innan du drar täcket över huvudet, gör så här för att ta dig igenom barriären ”det är för tidigt för en löprunda”. 

 

HINDER:
DU ÄR ALLDELES FÖR HUNGRIG FÖR ATT SPRINGA
Kurrar din mage som en tvättmaskin? ”När du sover, bränner din kropp ungefär 80 procent av kolhydraterna som lagrats i levern”, förklarar Glenn Kearney, huvudnutritionist vid Lawn Tennis Association. ”Om du vaknar och tränar innan du äter, kommer du att bränna de återstående 20 procenten ganska snabbt och ditt blodsocker sjunker dramatiskt. För att försäkra dig om att din hjärna får bränsle, är det en bra idé att få i dig en mindre mängd kolhydrater (tänk ett glas juice eller en energibar) så fort du vaknar.”
TESTA: Blanda 2 dl juice med en skopa Etixx Energy Load (299 kr/kilo, apoteket.se) och vatten för att få bränsle till din löprunda.

Annons

 

HINDER:
DU VILL HELT ENKELT INTE
Så, du är ingen morgonmänniska. Vi fattar. Men så här är det – det finns några riktigt goda anledningar till att kliva upp ur sängen tidigare än du vill. ”Det är svårt att motivera dig själv att träna på morgonen, särskilt när du är trött, men försök fokusera på hur mycket bättre du kommer att må efteråt”, säger Juan Pablo Garcia Lopez, personlig tränare på Dolphin Fitness. ”Knepet är att träna med någon annan. En vän eller partner kommer hjälpa dig att glömma hur tufft det är, och du kommer att fokusera på att njuta av det. Det är alltid sunt att ha lite konkurrens också.”
TESTA: Bär Jaybird Reign (1 699 kr, netonnet.se). Aktivitetsarmbandet känner automatiskt av din dagliga aktivitet och vilken sport du utövar, samt hur mycket du sovit och hur mycket sömn du behöver nästa natt för att du ska kunna prestera på topp.

 

HINDER:
DU KÄNNER DIG HELT BORTA
Vi har alla varit där – löparkläderna jämte sängen, träningsskorna vid dörren men sen när alarmet ringer klockan sex så känner du dig för omtöcknad för att ge dig ut på vägarna. Det beror på att många av dina inre funktioner – matsmältning, humör, kroppstemperatur – bestäms av solen och vår sömn/vakenhetscykel. ”Solljuset triggar vissa hormoner i din hjärna som gör dig mer alert”, säger Bill Fryer, expert hos JD Harris. Som tur är kan du ställa om din kroppsklocka genom att gå upp tidigt och hålla dig till en ny gå-upp-rutin. Testa att använda en ljusterapilampa, tunna gardiner, och kanske låta bli att dra ner persiennerna eller rullgardinen på kvällen.
TESTA: Ställ Solklockan (499 kr, Teknikmagasinet) och kickstarta din morgon.

 

HINDER:
DU KÄNNER DIG STEL OCH ÖM
Ja, det är sant att dina muskler är mindre smidiga och lederna inte lika smorda på morgonen jämfört med senare under dagen, men det betyder i princip bara att du måste börja röra på dig. Skulle du känna dig superstel i vaderna så är det en tröst att veta att det lossnar med en kort promenad innan löprundan. ”Vätskan i synoviallederna behöver tid på sig att värmas upp tillräckligt för att kunna smörja lederna och absorbera stötar”, förklarar Denise Kesson från YourPhysioPlan.com. ”Börja med en snabb promenad, och ha på dig varma kläder eftersom rörligheten och muskelstyrkan egentligen är som högst tidigt på kvällen när även kroppstemperaturen är som högst.”
TESTA: Helly Hansens T-shirt Aspire Lifa Flow SS (300 kr, hellyhansen.com) – den hjälper till att hålla en optimal kroppstemperatur oavsett väderförhållanden.

 

AV: Sarah Ivory och Sara Valfridsson  FOTO:  Shutterstock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.