Annons

Hur farligt är crossfit?

Träning 29 Jan

Hur säkert är det att träna crossfit? Det har forskare försökt ta reda på.

När crossfitboxarna började öppna upp i Sverige var det många som diskuterade huruvida det är en säker träningsform. Det där konstiga sättet att göra pull-ups, alla höga hopp och att göra tunga lyft när man är helt slut – kan det verkligen vara säkert, undrade en hel del.

En nypublicerad studie kan ge oss en ledtråd åtminstone. Studiedeltagarna var 449 personer som alla tränade på olika crossfitboxar i Holland. Med hjälp av ett formulär fick de bland annat fylla i hur ofta de tränade, hur länge de hade tränat crossfit, om de hade skadats de senaste tolv månaderna, och i så fall hur.

Resultaten visade att hela 56,1% av studiedeltagarna hade skadats. Den mest drabbade kroppsdelen var axlar, följt av ländryggen och knäna. Dessutom kunde man se att nybörjare hade störst risk att drabbas. Så, innebär detta att du genast bör sluta med crossfit om du vill hålla dig hel?

Givetvis inte. Med tanke på att skadorna var självrapporterade är det svårt att dra några tydliga slutsatsen. Det kan dock vara en bra idé att se efter axlarna lite extra om du håller på med crossfit – och om du är nybörjare är det som alltid smart att ta det lugnt i början.

Källa

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.