Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Uncategorized

”Fler kvinnor ska våga ta plats vid de tunga vikterna”

lovisa-och-jessica

Vi tog en pratstund med Jessica Almenäs och Lovisa Sandström för att få veta mer om deras nylanserade bok Stora träningsboken för kvinnor – en pratstund som också kom att handla om jämställdhet, ideal och träningsfeminism. 

Varför ville ni skriva den här boken?
– Vår styrka är att vi är så nära våra följare, vi är bara ett klick bort från dem. Så det är lätt för oss att ta in feedback och önskemål. Det var många som hörde av sig efter löparboken och ville ha en till, eftersom det vi erbjuder är en ny typ av träningsfilosofi, säger Lovisa.

– Ja, det känns kul att kunna inspirera och motivera och vi får in många frågor på vår Facebook-sida och Instagram om styrketräning. Så det känns som något som de som lyssnar på oss önskar och vill ha, säger Jessica.

Vad skiljer den från andra träningsböcker?
– Jag tror att det är ungefär som med vår förra bok Den stora löparboken för kvinnor. Den vänder sig framför allt mot kvinnor, vilket är lite speciellt eftersom vi kvinnor ofta får finna oss i att träningsböcker görs med utgångspunkt i mannen. Vi utgår från kvinnors träning, även om män såklart också kan använda den. Vi tar dem på allvar eftersom vi vet att det finns många kvinnor som inte unnar sig att träna, vilket vi tycker att det ska bli ändring på. Kvinnor förtjänar också att ta plats på den mansdominerade spelplanen som styrketräning har varit och är, säger Jessica.

– Vi försöker också ändra fokus i den här boken, så att inte kvinnor förväntas träna för att bli mindre och män för att bli större. Vi har ett annat perspektiv, som inte handlar om att följa idealen, tillägger Lovisa.

– För oss handlar det om träningsfeminism – att alla ska ha sina egna anledningar till att träna, och att det inte är några ideal eller omgivningen som ska bestämma det. Du ska få bestämma själv vad du klarar, hur du ser ut och vilka anledningar du har till att styrketräna, säger Jessica.

Träningsfeminism är ett ord som återkommer flera gånger i boken – varför är det så viktigt för er?
– För mig handlar det om att vi kvinnor ska våga lägga mer tid på vår träning utan att ha skuldkänslor och dåligt samvete för att vi inte är med barnen, sköter hemmet eller agerar projektledare åt hela familjen. Många kvinnor väljer bort träningen för sådana saker, men det är få män som gör det. Vi tycker det är viktigt att kvinnor förstår att de tränar både för sin egen skull och för omgivningen. Och så handlar det om det som Lofsan var inne på – att man som kvinna inte måste träna för att bli mindre även om idealet ser ut så. Man kan träna för att bli jättestor, jättestark eller för att orka mer i vardagen – man ska kunna ha andra anledningar att träna än att bli mindre, säger Jessica.

Annons

– I begreppet ingår också de effekter som träning har på kroppen. Vi vill inte sälja in träning som en medicin för allt och att du snabbt får träningsresultat, för det är lurendrejeri. För då får folk förväntningar som de inte kan uppnå på kort sikt, så vi försöker trycka på andra knappar för att få fler kvinnor att träna. Vi försöker få dem att inse att träning är något som pågår hela livet, och inte i fyra veckor enligt något träningsprogram från Aftonbladet, menar Lovisa.

– Och så vill vi att fler kvinnor ska våga ta plats i den mansdominerade världen som gymmet är och våga ta plats vid de tunga vikterna, säger Jessica.

Upplever ni att många kvinnor är rädda för gymmet?
– Jag kan bara utgå från mig själv, och jag kan själv tycka att det är lite obehagligt när det är massa stora muskliga karlar på gymmet. Då blir jag rädd för att göra fel, att jag kommer använda för lätta vikter och att folk kommer skratta. Det är en värld som jag är lite osäker inför och då blir det lätt att jag håller mig till övningar som jag kan, eller till utrymmen där man kan träna med kroppsvikten, bollar och sådana där grejer istället för tunga vikter och maskiner, säger Jessica.

– Jag brukar skoja om att gymmens affärsidé aldrig skulle fungera om alla som var hoptrycka i gruppträningssalen istället skulle vara på gymmet. Då skulle inget gym fungera. Det är få män som accepterar att träna precis likadant på en liten yta, men kvinnor är vana vid att buntas ihop och att göra saker gemensamt. Och om alla tror att kvinnor vill göra saker i grupp så blir det så, säger Lovisa.

Hon tillägger också att ett problem är att många kvinnor inte vågar ta i.

– Träningsresultat handlar om att orsaka så stor stress som möjligt på kroppen för att kompensera och bli stark. Då måste man ta i och våga bli ful i både ansiktet och kroppen, men många har motstånd mot det. För vi är inte vana vid att se tjejer som tar i, grimaserar och har hud som skrynklas i mediala sammanhang, därför tror många att det inte ska vara så. Det här handlar om ett större problem än att en enskild kvinna inte känner sig bekväm på gymmet.

Jessica och Lovisas samarbete började med en löparskola i Nyhetsmorgon på TV4.

– Det var en producent på Nyhetsmorgon som tyckte att vi skulle jobba tillsammans mot målgruppen för fyra, fem år sedan. Så vi fick fria tyglar att göra vad vi ville, vilket kändes häftigt. Och vi hade det jättekul tillsammans och fick så bra gensvar, berättar Lovisa.

– Jag hade verkligen snöat in på löpning efter löparskolan och var helt nyfrälst, och hade tankar om att skriva en bok om löpning. Men så kom Lovisa med idén att vi skulle skriva tillsammans och jag bara ”JAAAA”. Jag hade inte expertkunskaperna som behövdes, så det passade perfekt med Lovisa som den kunniga experten, säger Jessica.

Det resulterade i Den stora löparboken för kvinnor, och sedan dess har Jessica och Lovisa fortsatt jobba tillsammans. De driver också podcasten Träningspodden tillsammans, som närmar sig 100 000 lyssnare per avsnitt.

– Vi startade den för att vi hade så mycket att säga. Varje gång vi träffades och pratade hade vi otroligt mycket att babbla om. Och när vi gjorde intervjuer om boken tyckte vi att det var så himla kul att babbla om det, för vi hade så mycket att dela med oss av. Så vi är egentligen två babbel-
tjejer, berättar Jessica med ett skratt.

– Ja, efter en inspelning vet jag inte vad vi har sagt. Men det är roligt, för Sverige är så litet så om man gör något ordentligt kan det bli jättebra. Vi fyllde ett stort behov för många som vill lyssna på träning på ett avslappnat sätt – det är viktigt att vi är helt vanliga kvinnor med helt vanliga liv. Och vi är noga med att vi är bra nog, säger Lovisa.

– Ja, det finns hög igenkänningsfaktor. Många kvinnor mitt i livet känner igen sig i antingen någon av oss eller båda. Och vår podd handlar väldigt lite om att knäppa folk på näsan och berätta hur det ska vara, säger Jessica.

Nu är det nog många som funderar på vad de ska ha för nyårslöften, och förmodligen kommer det som vanligt vara många som lovar sig själva att börja träna. Vad har ni för tips på hur man gör träning till en långsiktig vana, och inte något som bara håller januari ut?

– Jag gör en söndagsplanering, och det tycker jag fungerar väldigt bra. Det behövs nästan för att jag ska få till träningen. Det innebär att jag sätter mig ner varje söndag och gör en plan över vilka träningspass jag ska göra och när. Då riskerar jag inte att det plötsligt blir fredag och träningen inte har blivit av eftersom jag har varit trött och inte haft tid. Men det är också viktigt att man har en realistisk plan. Att träna varje morgon innan jobbet kanske inte är realistiskt, men att träna måndag och fredag morgon är mer realistiskt, och då är det lättare att det blir av, säger Jessica.

– Jag tycker det är viktigt att försöka ha lite is i magen.
När du börjar träna ska du inte bara se att du kan följa rutinen en vecka framåt, utan kanske tolv veckor framåt, berättar Lovisa.

– Ja, det är därför det är rätt bra att sätta sig ner varje söndag och planera, för då kan man fundera på om det var något i planen som inte fungerade. Om man har planerat in för många pass kan man dra ner lite på det och lära sig av sina misstag, tillägger Jessica.

omslag
Den stora träningsboken för kvinnor (Norstedts) av Jessica Almenäs och Lovisa Sandström.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.