Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Träning

Malin Nylén tipsar: Få en stark träningsstart!

start-malin
Satsa gärna hårt på träningen, men acceptera också att formkurvan kan svaja – det viktiga är att ha ett långsiktigt mål.

Efter sommarens alla utomhusaktiviteter är det nästan skönt när hösten kommer och vi får krypa upp i soffan framför en bra film med gott samvete. Att växla om från semester till workmode kan vara nog så chockartat. För att inte tala om att komma tillbaka till träningsrutinerna igen. Det handlar mycket om att prioritera och att välja bort saker som kanske är mindre viktiga.

Vi är ofta duktiga på att ta på oss mer än vad vi egentligen behöver, och när tiden inte räcker till skapar vi både stress och får mindre ork.

Något som irriterar mig varje år är löpsedlarnas kortsiktighet. Det ska hållas på och kickstartas, snabbspolas och hetsas för att snabbt komma i form igen efter sommaruppehållet. Jag har aldrig förstått det där allt eller inget-resonemanget. Eller varför allt måste gå så himla snabbt hela tiden. Det är som att det inte finns någon morgondag. Förhoppningen är ju att vi ska leva ett långt liv och det är därför åtminstone jag tränar och lever sunt – för att göra min tid på den här jorden så trevlig som möjligt.

Är det så himla viktigt att ha en rumpa så tight att den ”sitter på skulder-
bladen” när det finns så mycket viktigare saker att fokusera på? Kanske finns det sådant som du blir glad av men som du avstår för att träningen och renlevnadslivet går före allt annat? Tänk om vi bara kunde acceptera att vår formkurva svajar precis på samma sätt som börsen – det går upp och det går ner. Det är helt okej – man får bara se till att det långsiktiga resultatet blir bra.

Annons

I träningsvärlden brukar man säga att ”magrutorna lagas i köket” och det stämmer att
det du stoppar i munnen har en avgörande betydelse för formen. Jag tror att många överskattar effekten av överdriven träning. Det är mycket hälsosammare för kroppen att träna lagom och regelbundet, men att skärpa till kosthållningen under en sammanhängande tid (en månad förslagsvis) för att fasa över till nya vanor kan vara en god idé. Efter fyra veckor är sockersuget borta och du kommer att känna dig märkbart piggare. Därefter kan du välja en eller två dagar i veckan då du unnar dig det du tycker om för att slippa leva strikt jämt.

Bra mat för en stark start
• Grönsaker, frukt, bär och nötter
• Nyttiga oljor som oliv- och rapsolja (se upp med kalorimängden)
• Magert protein som fisk, kyckling, kalkon, kvarg, keso och ägg
• Långsamma kolhydrater som bulgur, råris och quinoa
• Drick mycket vatten

Hoppa över
• Godis, glass, bullar och andra sötsaker
• Alkohol och läsk (även lightläsk)
• Snabbmat, chips och andra feta snacks
• Snabba kolhydrater utan fibrer som vitt bröd, pasta och ris

Lycka till med din träningsstart!

 

Krönika av Malin Nylén.

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.