Hälsa & Fitness
Annons
Annons
AbilicaKondition

Därför är roddmaskin utmärkt konditionsträning


Många människor använder roddmaskinen för att värma upp innan en träning på gymmet. Det många inte vet är att det också är ett mycket bra alternativ till en fullständig konditionsträning.

När du tränar på en roddmaskin ger det dig mer uthållighet, du blir starkare i hela kroppen och ökar fettförbränningen.
En stor fördel med en roddmaskin är just att du använder hela kroppen när du tränar. Tränar du till exempel på ett löpband använder du oftast bara den nedre delen av kroppen. När du tränar på en roddmaskin kommer du att aktivera alla de stora muskelgrupperna: lår, skinkor, mage, rygg, axlar, ben och sidomuskler.

Det är också högre mjölksyreproduktion genom att ro om man jämför med löpning och träningen är dessutom mycket mer skonsam på kroppen, särskilt knän och axlar. Många har problem med förslitning av olika kroppsdelar som en följd av för mycket löpning. Då kan roddmaskinen vara ett utmärkt alternativ för att utesluta dessa skador. Har du då en roddmaskin hemma har du möjlighet att köra ett pass när du vill!

SÅ ANVÄNDER DU EN RODDMASKIN

Tekniken är viktig när man tränar på en roddmaskin. Sitt på sätet med böjda knän, ryggen framåt och sträck ut armarna framför dig. Sen sträcker du på benen. Håll ryggen och armarna i samma position. När du har benen fullt utsträckta, kan du rätta upp ryggen. Slutligen kan du föra dina händer mot magen och luta ryggen bakåt.

Annons

När du ska tillbaka kör du åt motsatt håll. Du börjar med att sträcka ut armarna, sedan ryggen framåt, och slutligen glider du framåt och böjer benen. När du har kommit fram är du redo för ett ny roddtag. Många människor tror att man använder armarna mest när man tränar på en roddmaskin. I själva verket är det ben, hjärta och lungor som används mest. Det är viktigt att använda benen så mycket som möjligt för att få effekt i roddtagen. En viktig sak att tänka på är att du bör ha flyt i rörelsen och inte stanna upp på vägen.

Om du är en nybörjare på roddmaskinen får du kanske blåsor i händerna i början. Då kan du använda träningshandskar.

VAD BÖR DU TÄNKA PÅ NÄR DU SKA KÖPA EN RODDMASKIN?

Det finns två typer av motstånd på roddmaskiner, magnetmotstånd eller elektronisk motstånd. På en roddmaskin med magnetmotstånd regleras motståndet genom en serie av magneter som sitter på svänghjulet. När motståndet är på det lättaste sitter magneterna längre bort från svänghjulet och på det tyngsta motståndet sitter magneterna bara några millimeter bort.

På en roddmaskin med elektroniskt motstånd finns en elektrisk motor inuti roddmaskinen som skjuter och drar magneterna till den position du vill. Roddmaskiner med elektronisk motstånd är ofta lite dyrare, men här har du möjlighet att ställa in program i förväg så att du inte behöver göra några justeringar även under själva träningspasset. En fördel med magnetmotstånd är att roddmaskinen är ljudlös. Det passar perfekt om du till exempel vill köra ett träningspass i vardagsrummet framför datorn eller tven eller om du vill lyssna på musik när du tränar.

På de flesta roddmaskiner sitter det en liten dator som håller reda på tiden, antal roddtag och distans. När du köper dyrare modeller du får några extra funktioner som trådlös pulsmottagare. Detta gör att du kan hålla koll på din kaloriförbrukning.

När det gäller komfort finns det några saker att tänka på. I första hand ska handtaget vara bekvämt att hålla i. Handtaget bör vara brett nog så att du kan variera greppet om så önskas. Dessutom bör materialet på handtaget inte bli halt om du svettas under träningen. Ett bra och mjukt material kan också minska risken för blåsor och skavsår i händerna. Sätet bör vara bekvämt att sitta på och glida tyst fram och tillbaka. Kontrollera att de små hjulen som sitter under sätet rullar väl på skenan. För män är det viktigt att försöka att sitta på roddmaskinen för att se om det går att sträcka ut benen och testa om pedalerna är tillräckligt stora. Tänk på att roddmaskinen ska passa dig perfekt!

Roddmaskin från Abilica

Abilica TurbineRower är en roddmaskin som är utvecklad för hemmaträning. Läs mer om roddmaskinen genom att klicka på bilden under.

Lycka till med träningen på roddmaskinen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.