Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

5 frågor till Jenny Svedberg Freéd från Bonde söker fru

Jenny Svedberg Freéd charmade alla tittarna när hon medverkade i Bonde söker fru – men hon är också personlig tränare och inspirerar dagligen tiotusentals på sin instagram. Vi har pratat med tjejen som näst intill föddes in i tyngdlyftningen.

Du har förmodligen sett Jenny i Bonde söker fru, men det få vet är att hon redan som tolvåring började satsa på tyngdlyftning. Att det blev just tyngdlyftning är inte särskilt märkligt – hennes pappa tävlade när hon var liten och gör det fortfarande som 57-åring.
– Jag har nästan vuxit upp i tyngdlyftarhall, berättar Jenny med ett skratt.

Vad var det som gjorde att du fastnade för tyngdlyftning?
– Det handlar inte bara om själva tävlingarna, utan jag märkte att jag blev starkare psykiskt och det hjälpte mig enormt mycket. Jag fick bättre självförtroende, vilket var viktigt då när jag var så ung. Grabbarna brukade försöka trycka ner oss tjejer i skolorna, men jag visade att de inte kunde göra det längre.

Tycker du alltid det är kul att träna?
– När man gör så mycket som jag gör om dagarna så är det klart att man blir trött, och då kan det ta emot lite. Men jag vet att träningen ger fler fördelar än nackdelar, och när man håller på med en sport krävs det mycket psyke och disciplin. Och har man det så kör man bara. Jag vet ju att jag mår så bra efteråt, och att jag känner mig väldigt nöjd, glad och stark. Så om det känns jobbigt vet jag att det kommer kännas bra när jag står där, och efteråt.

Annons

Om någon vill börja med tyngdlyftning – hur ska man gå till väga?
– Sök dig till kärnan. Du kan kanske börja på en lyftarklubb, där det finns många inspirationskällor. Där är det ren power och fokus på teknik, de vet vad de sysslar med. Och skaffa en tränare i början så att du inte lär dig fel.

Hur ska vi få fler kvinnor att våga lyfta tungt?
– Jag tror att det bästa är att våga tro på sig själv. Själva planterandet måste ske i huvudet så att man kan gå in på gymmet och känna att man är stolt och stark, och inte att folk tittar. Om man blir nervös och tror att folk tittar blir det lätt fel. Ta gärna med någon vän du känner dig säker med, och jobba på att bygga upp självförtroendet från grunden. När jag började tampades jag inte bara med utförandet och tekniken, utan också med att folk tvivlade så hårt. Men jag skiter i det och det är nog det viktigaste.

Vad fick du för reaktioner efter din medverkan i Bonde söker fru?
– Jag fick så jäkla mycket fina meddelanden, jag har fortfarande inte hunnit svara på alla eftersom det var så många. Många tjejer kände igen sig i att vara så sårbar men ändå behålla stoltheten. I programmet sa jag att jag skrämmer iväg många eftersom jag är så stark, och det är många som har känt igen sig i det. Unga tjejer skrev att jag hade fått dem att känna sig starka och våga ta för sig. Det var nog det bästa, att jag kunde inspirera tjejer till att känna att det var okej att vara stark och att det inte är något att skämmas över.

Att Jenny inte blev den som fick bonden är inget hon sörjer idag.
– Jag har hittat mitt livs kärlek, och det gick väldigt enkelt. Det var som att det var han jag hade väntat på. Det passar mig bättre, jag ska ha någon från Norrland.

Läs mer om Jennys träning och medverkan i Bonde söker fru i nummer 4 av Hälsa & Fitness, som du kan köpa här!


TEXT: SARA DAHLSTRÖM FOTO: DENNIS WIEDERMANN

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.