Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

5 vanliga myter om kosttillskott – gå inte på dem!

Har du svårt att hitta rätt i kosttillskottsdjungeln? Det är inte konstigt – utbudet av träningsrelaterade tillskott är enormt nu för tiden. Vi hjälper dig att hitta rätt genom att avslöja några av de vanligaste myterna. Dessutom berättar vi vilka kosttillskott som kan ge dig bättre träningsresultat, och vilka du ska undvika att köpa så att du slipper slänga pengar i sjön.

1. Du måste ta kosttillskott för att få resultat
Många överskattar vikten av kosttillskott. Som du kommer kunna läsa i den här artikeln kan kosttillskott fylla en viktig funktion – det kan vara ett bra redskap som hjälper dig att få bättre träningsresultat och som gör vardagen lite enklare. Men tro inte att det är det viktigaste när det kommer till träning – du klarar dig alldeles utmärkt utan kosttillskott också.

Annons

2. Kreatin gör dig tjock
Kreatin är ett kosttillskott som många kvinnor är rädda för, eftersom de tror att man blir tjock av att använda det. Och visst – de flesta går faktiskt upp något eller några kilon när de börjar med kreatin eftersom det binder vätska, men vätskan lagras inte under fettet utan under musklerna. Det betyder att du bara kommer se mer vältränad ut. Dessutom är det väldigt synd att denna myt florerar runt kreatin, eftersom det är ett kosttillskott som är bevisat säkert och effektivt.

3. Proteinpulver är onödigt
Proteinpulver är absolut inget måste för att bygga muskler eller gå ner i vikt – det viktiga är att du får i dig tillräckligt mycket protein, vilket du även kan få genom att äta helt vanlig mat. Det betyder dock inte att proteinpulver är onödigt. Det primära syftet med proteinpulver är att göra det enklare och smidigare att få i sig tillräckligt mycket protein, eftersom du inte behöver laga massa mat och släpa med dig matlådor. Det är alltså inte onödigt så länge du vet vilket syfte det har.

4. Kosttillskott är dyrt
Det finns såklart kosttillskott som säljs till hutlösa priser, men proteintillskott som proteinpulver och aminosyror är faktiskt ofta ett billigare alternativ än vanlig mat. Kostnaden per gram protein blir nämligen betydligt lägre, så om det är protein du prioriterar (vilket du bör) så kan det vara en värd investering.

5. Proteinpulver skadar njurarna
En vanligt förekommande myt om proteinpulver är att det skulle vara farligt, något som härstammar från tron att ett högt proteinintag kan vara skadligt för njurarna. Men forskning visar att det bara är sant för dig som redan har en njursjukdom, inte för dig som är frisk.

Tags : kosttillskott

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.