Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Äta protein lika bra som att sluta röka

Lax-Hjärta

Forskare från University of East Anglia i Storbritannien har studerat 2000 kvinnor för att ta reda på hur ett högt proteinintag påverkar hjärtat. De jämförde kvinnornas blodtryck och arteriella stelhet, och kom fram till ett resultat som förvånade forskarna själva. Det höjda proteinintaget visade sig ge stora fördelar för både hjärtat och kärlen – faktiskt lika stora som om deltagarna hade slutat röka, börjat träna eller minskat på saltintaget och alkoholen.

De testade även hur kvinnorna reagerade på olika aminosyror och kom fram till att protein från vegetabiliska källor ledde till en större sänkning av blodtrycket medan protein från animaliska källor bidrog till minskad artärstelhet. Tydligen är det inte bara våra muskler som mår bra av protein! Är du osäker på hur du ska få i dig tillräckligt mycket? Vi tipsar om de fem bästa proteinkällorna:

Annons

Quinoa
Du behöver inte stoppa i dig en stor biff för att få i dig tillräckligt mycket protein. Quinoa är en fantastisk god ört med högt proteininnehåll, dessutom är den glutenfri.

Sojabönor
Sojabönan innehåller mycket protein och går att variera på många sätt. Du kan äta bönorna som de är, göra goda vegetariska biffar av dem eller avnjuta dem i form av tofu, som är gjort på pressade sojabönor.

Mejeriprodukter
Kvarg och keso är populärt i träningskretsar av en anledning – de innehåller väldigt mycket protein. Men de är inte de enda mejeriprodukterna med en hög proteinhalt, du kan också dricka mjölk eller äta ost för att få i dig mycket protein.

Kött, fisk och fågel
Huruvida det är etiskt försvarbart att äta kött just nu går ju att diskutera, men faktum är att kött, fisk och fågel innehåller en stor mängd protein och alla essentiella aminosyror.

Ägg
Ägg är antagligen ett av världens bästa livsmedel – fullpackat med protein, vitaminer, mineraler och bra fett. Går att variera i en oändlighet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.