Hälsa & Fitness
Annons
Annons
AktuelltHälsaKost

D-vitaminens dag

_D-vitamin-septemberPå onsdag inträffar höstdagjämningen och sommaren är officiellt över. Höstens intåg betyder också en rejäl minskning av antalet soltimmar. För att uppmärksamma vikten av att få i sig D-vitamin under det solfattiga vinterhalvåret instiftar nu Nordens ledande hälsokedja, Life, D-vitaminens dag. Dagen infaller i samband med höstdagjämningen, som i år sker den 23 september.

Under sommarmånaderna kan de flesta människor producera tillräckligt med D-vitamin enbart genom att exponeras för solljus. Under vinterhalvåret är däremot solens strålar för svaga för att kroppen ska kunna bilda tillräckligt med D-vitamin. Kosten blir då den enda källan till vitaminen. Detta har lett till att allt fler svenskar väljer att komplettera med kosttillskott. Det visar försäljningsstatistik från Life där försäljningen av vitaminen har ökat med 25 procent under perioden augusti till juli 2014/2015 jämfört med samma period 2013/2014. Idag är D-vitamin en av Lifes bästsäljande produktkategorier och efterfrågan är som allra störst mellan oktober och februari.

Annons

– D-vitamin är viktigt både för den fysiska- och psykiska hälsan. Under vintermånaderna är det extra svårt att få i sig tillräckligt av vitaminen med tanke på det låga antalet soltimmar. Därför vill vi skapa en särskild dag då vi uppmärksammar vikten av att få i sig D-vitamin under årets mörkaste månader, säger Gunnel Åkerman, VD på Life Sverige.

D-vitaminens dag kommer att vara en årligen återkommande temadag som infaller samtidigt som höstdagjämningen. Tanken är att D-vitaminens dag ska bidra till att påminna svenskarna om att aktivt se över sitt D-vitaminintag. I samband med att dagen infaller kommer Life att göra ett antal aktiviteter för att höja kunskapen kring vitaminens hälsofördelar.

D-vitamin bidrar till:

  • Normalt upptag/utnyttjande av kalcium och fosfor
  • Normala kalciumnivåer i blodet
  • Att bibehålla normal benstomme
  • Att bibehålla normal muskelfunktion
  • Att bibehålla normala tänder
  • Immunsystemets normala funktion
  • D-vitamin har en roll i celldelningsprocessen
Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.