Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

De tar kampen för kroppspositivitet

krrrooopppCasandra och Sophia tröttnade på samhällets kroppfixering – nu har de startat företaget IAMPROUD för att ta kampen för kroppspositivitet.

Vad är IAMPROUD?
– Vi brukar säg att IAMPROUD är kroppspositivitet. Därför erbjuder vi slagkraftig inspiration genom sociala medier med målet att inspirera människor att bli tillfreds med sin kropp samt kroppspositiva föreläsningar. Just nu är vi aktuella med föreläsningen “Till mitt 15-åriga jag” som är bokningsbar via vår hemsida. IAMPROUD är en stolthetssymbol för den egna kroppen.

Vilka är ni som driver IAMPROUD?
– Casandra Hallberg och Sophia Anderberg heter vi. Tillsammans delar vi erfarenheter av vad kroppsidealet i samhället kan leda till i form av att vi båda varit väldigt kroppsfixerade, samt drabbade av ätstörningar i någon form. Dagligen ser vi andra gå igenom det vi gick igenom och det är den anledningen som får oss att vilja inspirera människor och få de att förstå att det inte är kroppsformen som är avgörande för vilket värde man har.

Annons

Varför är kroppspositivitet så viktigt för er?
– Vi själva vet vad för mycket kroppsfokus kan leda till. Sedan beror det också på att alldeles för många idag är missnöjda med sin kropp. Idag är det så mycket fokus på hur man ska se ut, hur man ska träna och hur man ska leva och vi är övertygade om att det behövs en motpol till den hetsen. För oss är det så viktigt att förespråka hälsa och välmående, samtidigt som vi förespråkar alla kroppars lika värde. “Du har bara en kropp – älska och ta hand om den!” är vårt motto.

Vad kommer er föreläsning “Till mitt 15-åriga jag” handla om?
– Framförallt handlar den om våra erfarenheter av kroppsideal, samt lärdomar vi gjort på vägen till vårt friska jag. Föreläsningen är ett slags meddelande till vårt yngre jag, som vi hade behövt då – innan vi blev drabbade. Den handlar om hur situationen med ideal ser ut i samhället idag och vad man kan göra för att orka stå emot den dagliga press man utsätts för. Föreläsningen är tänkt att motivera och vårt mål är att man skall gå ifrån föreläsningen rakryggad, med målet att bli stolt över sin kropp om man inte är det. Och är man redan stolt så är vårt mål att man skall bibehålla den stoltheten.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Reaktionerna är så positiva och det är verkligen så tydligt att det vi gör får positiva effekter. Dagligen får vi kommentarer och meddelanden av unga som berättar att de blivit stoltare över sin kropp sedan de började följa vårt Instagram-konto @iamproud.se. Eftersom föreläsningen är så ny så har det inte varit så mycket reaktioner, mer än att inställningen är otroligt positiv. Det är framförallt de unga själva och lärare som visat sitt intresse. Vår senaste undersökning visade att 85% av de som tillfrågats ville lyssna till föreläsningen.

Här hittar du IAMPROUD:
Hemsida: iamproud.se
Instagram: @iamproud.se

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.