Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Aktuellt

Lofsan bryter träningstabun – och guidar dig till en starkare snippa

Varför är det så viktigt med bäckenbottenträning, vad är en ”coregasm” och hur ska du göra för att hålla ditt nyårslöfte? Det är några av frågorna vi ställer till en av Sveriges bästa personliga tränare, Lovisa Sandström. 

Lofsans Underverk är boken som fokuserar helt och hållet på bäckenbottens betydelse för bland annat träning, hållning och hälsan.
– Bäckenbotten får mycket uppmärksamhet bland nyblivna mammor men jag vill att den ska vara viktig hela livet. Boken är en guidning genom din bäckenbotten i olika faser av livet och olika delar av din livsstil. Boken innehåller också en väldigt konkret träningsdel – mitt patenterade tre månader långa snippbootcamp, berättar Lovisa Sandström som är författaren bakom den.

Hon har tidigare skrivit böcker om bland annat löpning och styrketräning, men den här gången tar hon upp ett ämne som är mer tabubelagt.
– Jag vill uppmärksamma kvinnans bäckenbotten som en muskel som går att träna och därmed höja livskvaliteten till exempel för ökad njutning sexuellt, åtgärda inkontinens och för bättre hållning. En svag bål och bäckenbotten yttrar sig på olika sätt för olika människor – men gemensamt är att det sällan lyfts fram förutom när en kvinna nyligen har fött barn, och när det blir konsekvenser kopplat till detta.

Annons

Känner ofta skam
Lovisa vill, förutom att uppmuntra kvinnor till att träna sin bäckenbotten, också göra det till ett mindre tabubelagt ämne inom träningsvärlden – något hon menar att det länge har varit.
– Bäckenbotten uppfattas som något intimt och kvinnor som har problem med bäckenbotten känner ofta skam. Det tror jag är två viktiga faktorer bakom denna kroppsdels något undanskymda tillvaro. Dessutom är det historiskt sett så att träningsbranschen domineras av män, liksom träningsboksförfattarna. Lägg därtill att kvinnokroppen historiskt sett har haft ett generellt lågt värde och att den manliga kroppen samtidigt varit norm. Allt detta tillsammans utgör en ganska illasmakande cocktail där kvinnors bäckenbotten inte riktigt har tillåtits att ta plats. Det känns bra att kunna bidra till en förändring av detta.

I Lofsans underverk skriver du om en kvinna som för första gången fick en orgasm efter att ha börjat träna bäckenbottenträning – hur fungerar det?
– Det som händer är att dessa kvinnor verkligen har lärt känna sin bäckenbotten, på riktigt. Om den enda gång man tänker på sin bäckenbotten är när man har sex så är det en på tok för klen erfarenhetsgrund, dessutom ofta tillsammans med någon annan. Ökad styrka och ökad förmåga att slappna av i bäckenbotten är A och O för att kunna få orgasm som kvinna. Och självklart spelar en stärkt självkänsla och trygghet med den egna kroppen en viktig roll i detta sammanhang.

Men bäckenbottenträningen kan inte bara leda till ett förbättrat sexliv – i boken tar hon också upp en särskild träningsrelaterad orgasm; ”coregasm”.
– Det är ett fenomen som många inte känner till, men som en hel del tränande kvinnor är väl bekanta med. En coregasm kallas också för ansträngnings- eller träningsutlöst orgasm. Coregasm uppstår när man kombinerar en ökad blodgenomströmning, sammandragningar i bäckenbotten och magmusklerna med en ökad hjärtfrekvens. Hängande benlyft, chins, pullups och olika sorters dynamiska plankor verkar kunna kopplas ihop med coregasm. Bäckenets position (runda nedre delen av ryggen) och en ordentlig, kraftfull andning samtidigt som övningen görs till utmattning verkar vara förutsättningar för coregasm.

Intressant ur feministiskt perspektiv
Lovisa menar att den här typen av orgasm är intressant ur ett feministiskt perspektiv.
– Det intressanta med ansträngningsutlöst orgasm tycker jag är att de kvinnor som uppnår det inte på något sätt kopplar ihop det med en sexuell upplevelse eller att vara ”tänd”, det är helt enkelt ”bara” en fysiologisk reaktion som är väldigt skön. Fenomenet är värt att uppmärksammas eftersom vi vet att styrkan i bäckenbottenmuskulaturen har med både kvaliteten och frekvensen av kvinnors orgasm att göra.

TEXT: Sara Dahlström FOTO: Lina Eidenberg Adamo

Vill du läsa mer och ta del av ett sju dagar långt smakprov från Lofsans snippbootcamp? Det hittar du i nummer 12/17 av Hälsa & Fitness, som du kan köpa här.

 

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga