Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

”Löpningen kan vara enda stunden i veckan man är själv”

jessica-lofsan

Bra träning, viktig egentid eller ett sätt att samla tankarna – alla har sitt skäl till att ge sig ut i löpspåret, så också Jessica Almenäs och Lovisa Sandström. I sin nya gemensamma bok berättar de varför de älskar att springa – och hur DU kan börja göra det också!

Jessica Almenäs, programledare på TV4 som bland annat syns i Let’s dance och i Nyhetsmorgon, gör ingen hemlighet av att hon älskar löpning. Hon är basketspelaren, som blev hästtjejen, som blev maratonlöparen som springer lopp över hela världen, bland annat i New York och Buenos Aires.

Lovisa ”Lofsan” Sandström delar kärleken till träningen med Jessica, och arbetar dessutom med träning professionellt. Hon är utbildad personlig tränare med flera års erfarenhet av kvinnors träning och driver i nuläget två företag: hon har PT-verksamhet på tjejgymmet Rosa Skrot i Stockholm samt åker runt om i Sverige och föreläser om allt
från hur man hittar träningsmotiva-
tionen till hur man förändrar sin livsstil och börjar ett sundare liv.

– En är professionell och en är amatör, men det vi framför allt har gemensamt är att vi älskar att springa, förklarar tjejerna, som tillsammans nu släpper sin första löparbok.

Stora löparboken för kvinnor (Norstedts) är skriven just för att hjälpa kvinnor att träna smartare och prestera bättre, oavsett ålder.

Jessica om löparglädje
För Jessica Almenäs, 39, har löpningen blivit ett sätt att hantera en stressig vardag. Hon förklarar att träningen är väldigt viktig för hennes välbefinnande, för att hon ska orka med det galna tempot hon lever sitt liv i, och just löpningen har blivit något av ”ett andningshål”, som hon själv beskriver det.

– Jag ser på mina löppass som min egentid, ett sätt att få vara ifred med mina egna tankar. Jag har två barn med två olika män i två olika länder och dessutom ett krävande jobb, där jag jobbar mycket kvällar och helger. Jag har löst väldigt många problem under timslånga löppass!

Annons

Jessica menar att hon direkt märker av konsekvenserna om hon inte får träna: på sitt humör, ork och energinivå. Hon förklarar att om hon måste gå upp och ge sig ut och springa innan barnen vaknar så gör hon det, eftersom hon anser att både kropp och knopp förtjänar att hon tar hand om sig själv.

– Det påverkar inte bara mig, utan också alla runtomkring mig som barnen, vännerna och arbetskamraterna. Jag mår inte bra om jag inte får träna, jag blir bara sur och grinig då. Jag måste helt enkelt träna regelbundet för att må bra. Jag ser alltid till att ha med mig löparskorna när jag är ute och reser. Eftersom jag tycker det är viktigt att investera i mig själv ser jag till att skapa tid för träningen, även när tid egentligen inte finns. Jag har varit aktiv i hela mitt liv och skulle inte kunna vara utan träningen idag. Jag är en typisk sådan person som tenderar att ta på sig lite för mycket ibland, och ofta har svårt att säga nej. Jag är en ”duktig flicka” som vill vara alla till lags. Men jag har blivit bättre på att säga nej på senare tid. För min egen och mina barns skull också såklart.

Jessica löptränar flera gånger i veckan, och för henne är det viktigt att ha ett tydligt mål uppsatt samt en strukturerad plan för hur hon ska kunna ta sig dit.

– För att behålla motivationen är det viktigt att man sätter upp ett tydligt mål, för oavsett om det är ett viktmål eller ett prestationsmål så hjälper det en att kämpa på även de dagar då det känns tungt. Jag bestämmer alltid ett lopp jag vill genomföra och så tränar jag inför det. När jag tränar inför maraton idag börjar jag den loppinriktade träningen ungefär tre månader innan loppet. Jag springer ju flera gånger i veckan annars också, men skillnaden när jag tränar för lopp är att jag lägger in långpass, några fler intervallpass och har en mer strukturerad plan för träningen.

Lovisa om att tävla i löpning
Lovisa Sandström (även kallad Lofsan) möter i sitt jobb som tränare dagligen personer med blandade erfarenheter av både träning och löpning, precis som hon själv. Hon förklarar att när det kommer till själva tävlingsmomentet, alltså att träna inför ett lopp, förklarar hon att alla har sitt individuella sätt att se på tävlingsmomentet, samt sina egna förutsättningar att utgå ifrån när det gäller att tävla i löpning.

– De första åren efter att jag slutat med tävlingsidrott, när jag sprang de vanliga motionsloppen som Tjejmilen och Vårruset, hade jag svårt att ändra fokus från att min placering var viktigast till att fokusera på min prestation. Jag var så inriktad på hur jag låg till i relation till alla andra att min känsla under loppen påverkades negativt, förklarar hon.

Lovisa berättar att hon såg varje person, bredvid sig eller framför sig, som någon hon tävlade mot. Men sedan förändrades något i hennes attityd till att tävla i löpning.

– Ju mer jag löptränar desto mer känner jag att alla vi som springer lopp gör det tillsammans, och att vi tävlar mot sträckan, mot klockan, mot mållinjen. Ju längre distanser jag klarar att springa, desto mindre bryr jag mig om hur andra presterar. När jag nu springer mina maratonlopp finns bara jag, mina ben och gatan framför mig.

Med den förskjutningen av fokus berättar Lovisa att hennes glädje och kärlek till att tävla har väckts igen. När det kommer till motivation berättar hon att hon idag blir motiverad av att se hur hon kan förändra och förbättra sina prestationer genom att justera sin träning.

– Prestera kan jag självklart göra under ett vanligt träningspass i november också, men för mig är loppen ett sätt att belöna mig för all den tid och energi jag lägger ner på min träning.

I sitt jobb som personlig tränare kommer Lovisa självklart i kontakt med frågor kring motivation och träning väldigt ofta.

– Jag förespråkar hård, men smart träning. Det viktiga är inte att du går och tränar, utan att du vet varför du gör det, och framförallt att du vill träna. Jag tror på målinriktad träning som till hundra procent passar med resten av din livsstil. Träningen ska på sikt inte vara en kamp, utan något som du har integrerat i din vardag tillsammans med arbete, studier, familj, vänner och annat.

Vidare berättar hon att själva inställningen till att tävla, eller över huvud taget till någon form av fysisk prestation, till stor del påverkats av miljön man växt upp i, om man själv har utövat någon sport under tonåren eller kanske funnit träningen först i vuxen ålder. Det kan också ha att göra med om man haft skadeproblem eller andra fysiska eller psykiska problem relaterade till idrottandet. Som personlig tränare ställer hon därför ofta frågor till sina klienter som:

• Är träning förenat med glädje eller är det mer ett nödvändigt ont?
• Är du en person som bygger upp rädsla kring att sätta ett mål?
• Planerar du din träning utifrån dina mål och får sedan ångest när det väl gäller att nå dem?
• Eller älskar du att planera träningspass och boka in träningsdejter med vänner?

Det här är bra exempel på frågor som du kan ställa till dig själv innan du börjar träna inför att springa ett lopp. Lovisa förklarar att de är till för att analysera din inställning till träningen och avgöra din strategi som löpare, vilket i sin tur avgör hur väl du lyckas nå de mål du sätter upp. Och dessutom kan få chansen att njuta på vägen också!

 

AV: Emma Samuelsson
FOTO: Linda Avflyger

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.