Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Olga Rönnbergs 5 bästa tips för att hålla träningslöftet

 

olga_5-tips

Hur hittar Olga Rönnberg, PT:n och fembarnsmamman med den fantastiska figuren, tid och andrum i vardagen för att träna? Hälsa & Fitness tog ett snack med MammaFitness för att få reda på vad som fick henne att börja träna och vad som ger henne motivation till att fortsätta.

Hur kan någon vara i sådan toppform efter att ha fött fem barn, och dessutom tvillingar? Olga berättar att hon inte alls har någon typisk träningsbakgrund, utan började träna strax innan hon fyllde 30, efter att hon fött sitt tredje barn. ”Innan dess var jag ganska lat, och tyckte det var tråkigt att röra på mig. Men att gå upp 30 kilo per graviditet var inte roligt och det lämnade också sina spår. Jag var tvungen att göra något”, säger hon.

Av den anledningen började hon alltså träna, och med inspiration från de resultat hon fick föddes också tanken att utbilda sig till PT. Hon såg hur hennes motivation smittade av sig på andra och hur personer i hennes närhet inspirerades av det hon gjorde, och på den vägen är det. Olga berättar också hur det kom sig att hon grundade det som idag heter Mamma Boot Camp, träningsklasser utomhus som framförallt vänder sig till nyblivna mammor. ”För några år sedan ledde jag Mama & Baby-klasser och märkte att det kom färre och färre mammor till passen så fort det blev soligt ute. De ville inte träna inomhus, och därför bestämde jag mig för att komma till dem istället, utomhus! Jag började med två mammor på Djurgården och idag finns vi, konceptet Mamma Boot Camp, på 70 olika orter över hela Sverige inklusive Finland”, berättar Olga. Det som är unikt med Mamma Boot Camp är att alla övningar är anpassade efter mammakroppen, det vill säga det förekommer inga hopp, ingen jogging, inga situps. Barnet är med under hela passet och alla mammor är välkomna.

Själv tränar Olga styrketräning fem dagar i veckan. Hon gillar tunga och snabba repetitioner och övningar, men berättar att även yinyoga på senare tid har blivit en favorit. ”Det är jätteviktigt att man hittar balans i träningen och kommer fram till vad som funkar för just en själv. Detta gäller ju också kosten, som inte ska vara en diet utan en del av en livsstil. Tänk ’allt men inte alltid’. Så fort man börjar utesluta något eller krångla till det så blir det lätt en fixering, vilket i sin tur nästan alltid leder till dåligt samvete och ångest.”

Annons

Nyligen släppte Olga boken Träning för nyblivna mammor (Fitnessförlaget) där hon fokuserar på att hjälpa nyförlösta mammor att träna bort mammamagen med hjälp av kompletta hemmaträningsprogram, samt en hel del tips och råd om vad man bör tänka på gällande kost och träning efter en förlossning. Hon understryker att det gäller att göra träningen till en hållbar livsstil. Och vem bestämde att man måste ha ett träningsuppehåll efter förlossningen? Dock förklarar hon att det naturligtvis är skillnad på träning och träning, och att detta är extra viktigt att komma ihåg för någon som precis genomgått en graviditet.”Man gör inget jättebrutalt direkt efter förlossningen, utan nyckeln är att göra lätta övningar som inte tar lång tid och som kan göras överallt. Jag själv började träna två veckor efter att jag hade fött mina tvillingar, men återigen, inga avancerade övningar i början!” Vidare förklarar hon att bålträning är A och O, och att en nybliven mamma med fördel kan satsa på att träna bålen så fort barnet är ute! ”Har du svag bål så kan du inte utvecklas i din träning och det blir därmed svårt att hitta tillbaka till den träningsrutin som du hade innan, exempelvis löpning eller styrketräning. Därför är bålstabiliteten så viktig.”

Olga har fem barn och det är svårt att förstå hur hon får tiden att räcka till. Hur gör hon och vad har hon för tips till alla andra mammor där ute som kämpar med ett pressat schema? ”Satsa på korta pass, det vill säga träna smartare, inte längre. Låt barnen vara med under passet om du tränar hemma. Jag var irriterad i början av att mina tjejer inte sov när jag ville träna, men sen gav jag upp den tanken. Det bästa är helt enkelt att inkludera barnen och se det som en gemensam aktivitet.”

Olgas 5 bästa tips för att hålla träningslöftet:

• Hitta dina ”varför”. De ska komma från hjärtat. Varje gång du känner dig nere så kan du alltid påminna dig själv om varför du vill och ska träna.
• Sätt en deadline – vi jobbar bättre under press!
• Be familjen om stöd: berätta hur viktig träningen är för dig.
• Hitta ett realistiskt och nåbart mål att jobba mot.
• Belöna dig själv, men inte med mat!

 

AV: Emma Samuelsson och Madelene Moats FOTO: Per Olsson/Bonnier Fakta

 

 

 

 

 

 

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.