Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Aktuellt

Portionerna växer – och vi med dem

 

Blir vi supersizade mot vår vilja av portioner som hela tiden ökar?

Jättehinkar med popcorn och tunnor med cola på bion, lattemuggar så stora att du behöver bägge händerna för att bära dem och en lösgodishylla som snart tar upp halva mataffären. Portionerna har nu blivit så uppblåsta att de hotar våra midjemått och vår hälsa och bidrar till den växande fetmaepidemin.

”I USA har portionsstorlekarna länge varit större men nu börjar de smyga sig uppåt även i Europa”, säger dietisten Jennifer Low. ”Det här ökar många människors dagliga kaloriintag utan att de är medvetna om det. Det förvrider också vår syn på vad som utgör en ”normal” portion.”

Ta chipspåsar till exempel. På bara några år har de små påsarna så gott som försvunnit – när undertecknad skulle köpa snacks till en fest nyligen gick det knappt att uppbringa en enda påse under 300 gram. På samma sätt har caféutbudet svällt upp, med gigantiska kanelbullar, brownies och cupcakes som sköljs ner med halvlitervis av gräddiga och chokladbestänkta lattes och frappuccinos.

Mer, mer, mer
Om du försöker gå ner i vikt, så är de här superstora portionerna definitivt en utmaning eftersom den här nya generationen av superstora matvaror håller på att förvandla frossandet till norm.

Annons

Forskningsresultat som publicerats i journalen Society, Biology and Human Affairs bekräftar att portionsstorlekarna har ökat dramatiskt de senaste 20 åren – vilket också har ökat det genomsnittliga kaloriintaget. Studien från Durham University pekar ut två bovar i dramat: ”intensiv exponering för amerikansk kultur”, plus en ovilja att låta något gå till spillo.

Oroande nog fann man att även personer som var medvetna om att portionerna var för stora fick kämpa för att inte överäta när de hamnade i situationer där gigantiska godsaker ingick. Som lösning på problemet förespråkar rapporten mer offentlig information om lämpliga portionsstorlekar för olika personer.

Eget ansvar
Även i våra hem växer sig mattallrikarna allt större – jämför med en antik servis där huvudrättstallrikarna ser ut som våra tillbehörsassietter. Som en naturlig följd av detta fyller vi tallrikarna med mer mat, mer fett och fler kalorier.

I USA och Storbritannien har man på caféer och restauranger börjat redovisa kaloriinnehållet i de rätter som serveras i ett försök att vända trenden. Low tror att detta är ett steg i rätt riktning. ”Folk börjar titta på hur många kalorier de får i sig och inser att något till synes simpelt som en fika med lite kladdkaka och kaffe lätt kan få kaloriintaget att skjuta i höjden.”

Low menar att i slutändan är det dock upp till oss själva att övervaka vårt kaloriintag, inte minst eftersom drivet att öka portionsstorlekarna har kommit från oss konsumenter. Hon säger att de flesta människor nu skulle känna sig lurade om ett café serverade en liten portion kladdkaka för samma pris som en stor portion på ett annat ställe. ”Jag kan inte tänka mig att det vore ett alternativ att lagstifta om portionsstorlekarna, så det måste vara upp till oss själva att kontrollera hur mycket vi äter”, säger hon.

Så gör det till en vana att be om en liten kaffe, och be om en doggybag eller ha lite aluminiumfolie i väskan och förbered dig på att ta med hälften av den där gigantiska muffinsen hem…

SÅ VINNER DU ÖVER SUPERSIZANDET
• Ät från mindre tallrikar hemma så att du automatiskt serverar mindre portioner och äter mindre utan att det känns som att du missar något. Ställ undan det som eventuellt blir över så att du inte frestas ta mer än en portion.

• Dela desserter och fikabröd med en vän – vissa av de supersizade portionerna räcker nästan till tre personer! – eller paketera och ta med dig hälften hem.

• Du FÅR unna dig supersizade snacks då och då – om du helt förbjuder dig att äta det du längtar efter ökar risken för att trilla dit och överäta.

• Kontrollera kaloriinnehållet i det du är sugen på för att hindra dig från att äta för mycket.

• Beställ två förrätter när du äter ute, istället för en gigantisk huvudrätt.

• Be om mindre portioner eller beställ en barnportion. Undvik extra tillbehör som bröd, pommes och feta såser. Hoppa över förrätten och desserten och nöj dig med huvudrätten.

 Av: Liz Hollis och Sara Valfridsson Foto: Corbis

Sara Valfridsson
Hej! Jag heter Sara och jobbar med det jag brinner för – inre och yttre hälsa med allt som hör till – i magasinen Hälsa & Fitness, Yoga World och Kom i Form. Här på yogaworld.se delar jag med mig av tips för ditt (yoga)liv i form av inspirerande böcker, bra musik, tänkvärda livsvisdomar, mat och dryck som fyller dig med god energi, spännande möten och resor samt tips för din träning när du vill röra dig utanför mattan.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.