Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Aktuellt

Vanlig potatis är nyttigare än du tror!

Man brukar säga att ju färgstarkare ett livsmedel är, desto nyttigare är det, men potatis är ett undantag till den regeln.

 

Potatis är ett livsmedel som har haft det lite tufft på sistone, då den allt oftare får stå åt sidan för sin orangea kusin sötpotatisen, som är ett GI-vänligare alternativ. Men faktum är att den gamla vanliga potatisen erbjuder en rad olika hälsofördelar – och på grund av sitt höga näringsinnehåll och låga pris är den dessutom ett av våra mest prisvärda livsmedel!

Det finns hundratals potatissorter – från King Edward till Amandine – med olika typer av egenskaper. Vissa passar bäst att mosa eller koka, medan andra gör sig bäst i friterat, bakat eller råstekt format.
Det finns dock en gemensam nämnare: alla innehåller massvis med vitaminer och mineraler. Man brukar säga att ju färgstarkare ett livsmedel är, desto nyttigare är det, men potatis får sägas vara ett lysande undan-
tag till den regeln.

Potatis är en god källa till viktiga mineraler som kalium, magnesium och kalcium, vilka hjälper kroppen att reglera blodtrycket. Du kan också med fördel äta potatis efter dina träningspass för att ersätta
de elektrolyter du svettats ut.

Annons

Dessutom är potatis ett väldigt fiberrikt livsmedel. Kostfibrer underlättar matsmältningen och förser de goda tarmbakterierna med näring, vilket på sikt stärker ditt immunförsvar. Tillsammans med de generösa halterna av C-vitamin, vitamin B6 och kalium som också återfinns i potatis, bidrar det höga fiberinnehållet även till att främja hjärthälsan, samt reglera kroppens kolesterolnivåer.

Ett annat näringsämne som det finns mycket av i potatis är kolin, som hjälper till att upprätthålla flera livsviktiga kroppsfunktioner – bland mycket annat bidrar det till att levern, hjärnan, nervsystemet och musklerna fungerar som de ska. Utöver detta sägs det också förbättra sömnkvaliteten, så testa att äta potatis till kvällsmat om du brukar sova dåligt.

Potatis har märkligt nog fått ett rykte om att bestå av ”tomma kalorier” som mättar dåligt, men faktum är att det är precis tvärtom. 1995 publicerades en studie i European Journal of Clinical Nutrition där man försökte ta reda på hur mättande olika livsmedel är.

Vinnaren visade sig vara potatis, som gav den allra största mättnaden per kalori. Potatis slog bland annat ägg, fisk, kött, linser, gröt och många andra livsmedel som vi vanligtvis ser som nyttiga och mättande. Om du vill minska fettmassan eller undvika viktuppgång bör du alltså definitivt se till att få in mycket potatis i din kost.

Utöver allt detta innehåller potatis också gott om C-vitamin som håller din hy ung och fräsch, vitamin B6 som reglerar ämnesomsättningen, folsyra som skyddar ditt DNA och järn som håller skelettet starkt och hjälper kroppen att bilda nya röda blodkroppar.

NÄRINGSVÄRDE
1 medelstor bakpotatis (med skal) innehåller:

  • 164 kcal
  • 0,3 g fett
  • 34,2 g kolhydrater
  • 4,3 g fibrer
  • 4,1 g protein
Tags : potatis

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga