Hälsa & Fitness
Annons
Annons

7 fördelar med att delta i lagsporter

Fotboll, handboll och innebandy – svenskar älskar lagsporter och detta av goda anledningar. Finns det något härligare än att spela sin favoritsport tillsammans med kompisarna?

Men dessa sporter är inte bara underhållande, de har fler fördelar än vi kanske tänker på. Från att hjälpa till att bygga upp självförtroende och samarbetsförmåga till att bidra till en bättre hälsa och göra oss till allmänt bättre människor – här är sju goda anledningar till att lagsporter verkligen är något alla borde syssla med.

  1. Bygger självförtroende

En av de stora fördelarna med att börja med en idrott är att ditt självförtroende växer för varje framsteg du gör. Du bevisar för dig själv att du kan klara av nya utmaningar, något som ofta påverkar ditt självförtroende i allmänhet.

Om man sedan lägger till beröm från lagkamrater och tränare så kan denna bekräftelse leda till ännu mer positiva effekter – vi är trots allt flockdjur och andras åsikter om oss påverkar hur vi ser oss själva.

  1. Det är socialt

På tal om att människan är ett flockdjur – att utöva en lagsport gör oss inte bara snabbare och starkare, det är även en övning i socialt samspel. Att delta i en lagsport är dessutom ett bra sätt att lära känna nya människor på.

Att ha en gemensam hobby är något som för människor samman, och det gemensamma intresset behöver inte vara begränsat till träningen. Många använder sin passion för en viss idrott för att betta på sport tillsammans eller försöka hitta det bästa oddset för en match.

Annons
  1. Du lär dig lagarbete

Att kunna samarbeta med dina lagkamrater är inte bara en fördel i sport, det är själva förutsättningen för att nå framgångar. Att lära sig effektiv kommunikation, att snabbt kunna läsa av signaler och ge tydliga instruktioner är alla saker som vi har användning av i nästan alla områden av livet, inte minst i arbetslivet.

Som spelare i ett lag har du inget annat val än att lära dig att samarbeta även med folk som du kanske inte har så mycket gemensamt med. Lagsporter kan också vara ett sätt att komma i kontakt med människor som du kanske annars inte hade lärt känna, och vem vet, några av dessa kontakter kan visa sig vara värdefulla på sätt som du inte hade kunnat tänka dig!

  1. Det är hälsosamt

Det här är förmodligen den mest uppenbara punkten, men det tål att upprepas: vi behöver alla motion för att må bra och hålla oss friska. Enligt Vårdguiden ska vi träna ungefär en halvtimme om dagen, och den allmänna rekommendationen för vuxna är att röra sig minst två och en halv timme i veckan.

Med detta menas träning där man blir varm och får upp pulsen och andhämtningen. Regelbunden fysisk aktivitet har flera fördelar, som att stärka musklerna och öka vår rörlighet och balans.

  1. Mindre stress och bättre humör

En annan effekt av fysisk aktivitet är att hjärnans prestationsförmåga ökar, vilket beror på att blodcirkulationen förbättras. Detta resulterar ofta i en ökad koncentrationsförmåga, ett bättre minne och – inte minst – vi känner oss piggare och gladare.

Om du dessutom utövar sport utomhus så är detta ännu bättre. En undersökning från universitetet i Peninsula i USA och Europeiska Centret för Miljö och Hälsa visar nämligen att träning utomhus leder till en starkare känsla av mental tillfredsställelse än träning inomhus.

Enligt forskarna så gör utomhusträning utövarna mer positiva. Det ger oss även mer energi och har en avstressande verkan.

  1. Du lär dig sportsmannaanda

Sportsmannaanda är A och O i lagsporter och något som vi alla kan ha användning av inom alla områden i livet. Ingen gillar en dålig förlorare, men det är också sant att en dålig vinnare är minst lika oattraktiv.

Oavsett utfallet så består livet av både vinster och förluster, och ju mer värdighet vi kan ta dessa med desto bättre. Sport lär oss att resa oss och försöka igen när vi förlorat. En viktigare livsläxa går knappast att lära sig.

  1. Det hjälper dig att nå dina mål

Om du vill bli en bättre idrottsutövare så behöver du lära dig att sätta mål – och att nå dem. Att sätta konkreta mål och planera hur man ska nå dem har ofta en motiverande effekt på sportutövarna.

Det krävs knappast en psykolog för att lista ut att denna färdighet är något som kan appliceras på andra saker i livet. Oavsett om vi vill spara ihop pengar till en resa eller komma in på en viss utbildning så är det oumbärligt att kunna sätta realistiska mål och ha förmågan att förverkliga dem.

Prova något nytt!

Som du ser så finns det hur många positiva effekter som helst av att delta i lagsporter. Om du är en av de som redan utövar en lagsport så håller du säkerligen med om ovanstående anledningar till att lagsporter är bra för oss.

Om du däremot funderar på att börja med en av Sveriges populäraste sporter som fotboll eller innebandy, eller överväger att prova på något annorlunda som Ultimate Frisbee, så har den här listan förhoppningsvis gett dig den motivation du behöver för att ta nästa steg.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.