Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Hälsa

5 anledningar till att dricka kaffe varje dag

Du behöver inte ha dåligt samvete över ditt kaffeberoende – det kan tvärtom vara riktigt hälsosamt att dricka kaffe varje dag!

1. Det innehåller antioxidanter

Du tänker förmodligen inte särskilt mycket på att du får i dig näring när du dricker en kaffekopp, men faktum är att kaffe innehåller massor av antioxidanter. Den här studien visade att det till och med är den främsta källan till antioxidanter i USA.

2. Det gör dig lyckligare

Forskning visar att personer som dricker kaffe dagligen mer sällan begår självmord – och orsaken tros vara att koffeinet har en antidepressiv effekt.

Annons
3. Det minskar risken för sjukdomar

Kaffe har visats minska risken för många olika sjukdomar, bland annat diabetes typ 2, tjocktarmscancer och leverfibros. En riktig hälsokur alltså!

4. Det hjälper dig att prestera

Att koffein tidigare var förbjudet enligt WADA är ett tydligt tecken på att det faktiskt har effekt. Nu kan du visserligen få i dig koffein på olika sätt, men kaffe är onekligen en av de billigare källorna.

5. Du lever längre

Den sista men långt ifrån minst betydelsefulla punkten – genom att dricka kaffe kan du öka chansen att leva länge! I den här studien såg man att personerna som drack en kopp kaffe om dagen hade 12 procent lägre dödsrisk medan risken för de som drack två till tre koppar var hela 18 procent lägre.

Tags : kaffe

2 kommentarer

  1. Förr kunde jag dricka nästan obegränsat med kaffe men för några år sen började jag få problem med ont i halsen på kvällen och ibland utvecklde det sig till förkylning dagen efter. Först märktes detta vid ca sex koppar om dan, sen efter nåt år ner på fyra koppar. Så jag bryggde då mitt kaffe på 50% koffeinfritt och drack kanske sex koppar på morgonen, ibland mindre men tog då med resten i termos för dagen (rek dock inte). För ett år sedan hade min tolerans sjunkit till motsv två koppar (helkoffein), ett halvår senare en kopp om dan. Jag provade med två koppar varannan dag istället, det funkade ett tag. Nu går min gräns vid en kopp varannan dag. Är just nu inne på min andra en veckas förkylningsperiod bara i höst efter att ha fuskat med disciplinen.

    Det verkar vara koffeinet som spökar, inte något annat i kaffebönan, eftersom kakao och te ger samma symtom. Har hört nånstans att koffeinet inte är snällt mot mag-tarm floran, men kan inte hitta nåt då jag googlar. Men det skulle ju va förklaringen i så fall att bakterierna slås ut och sen tar det mycket längre tid att bygga upp floran med goda bakterier än de ogynnsamma som kommer rusandes in på direkten.

    Undrar om någon har samma erfarenhet och om det finns något man kan göra? T ex apotekets ProbiMage eller LactiPlus Forte, för att återställa den goda floran samma dag man druckit kaffe? Har provat med A-fil några gånger då och då, det funkade iaf i viss mån vad jag kunde märka, men vill helst undvika mjölkprodukter. Är det rentav en varningsklocka att stora problem kan bli följden om jag inte lägger av helt med det svarta guldet, eller finns det en workaround?
    Tacksam för all feedback!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.