Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://halsafitness.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Annons
Annons
Hälsa

5 skäl till att äta veganskt

Det finns många skäl till att välja bort animalier och bli vegan – här är några av dem.

1. Du hjälper till att rädda planeten
I en studie, som vi har skrivit om här, har forskare räknat ut hur världen skulle påverkas om alla åt vegansk kost – och det är en värld vi skulle vilja leva i. Enligt forskarnas beräkningar skulle inte bara 8,1 miljoner färre människor dö av hälsoskäl varje år om alla åt vegansk kost, hela 70 procent av de kostrelaterade klimatförändringarna skulle elimineras. För den vegetariska kosten är den siffran 63 procent.

2. Färre behöver gå hungriga tack vare dig
En vegansk livsstil hjälper dig inte bara att rädda vår planet, utan också dess befolkning. En köttbaserad kost skadar nämligen inte bara djuren och planeten, utan även människorna. Det krävs massvis med resurser – i form av exempelvis olika sädesslag och vatten – för att föda upp djur till köttindustrin. Resurser som skulle kunna användas mer effektivt om man gav dem direkt till de människor som behöver dem. Ju fler som äter en vegansk kost, desto färre måste gå hungriga.

Annons

3. Det motverkar en rad olika sjukdomar
Genom att utesluta kött och andra animalier minskar du risken att drabbas av en rad sjukdomar. I den här artikeln har vi till exempel skrivit om två studier, som bland annat visade att veganer har hela 15 procent lägre risk att drabbas av cancer och att de även har lägre kolesterol, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Du hjälper lidande djur
Visste du att veganer räddar 100 djur om året? Det finns inget enklare sätt att hjälpa djuren än att välja vegansk mat framför kött, ägg och mejeriprodukter.

5. Det är gott
Är du orolig att du inte längre får äta hamburgare, fredagstacos och glass om du blir vegan? Det stämmer inte. I takt med att allt fler blir veganer producerar livsmedelsföretagen fler och fler kött- och mejerifria alternativ som smakar minst lika gott, samtidigt som det är mycket nyttigare och inte innebär att några djur kommer till skada. Det finns dessutom mängder av veganrecept att prova på.

Tags : Kostvegan
Sara Dahlström
Chefredaktör på Hälsa & Fitness som lyfter tunga vikter, dallrar med tjocka lår och bekämpar patriarkatet. Japp, allt på en och samma gång.

Lämna en kommentar

Annons
Annons
Annons
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga
Yoga Bingo är en ny och underhållande version av att praktisera Yoga